неділю, 19 серпня 2012 р.

На допомогу туристу. Відверто про курорти світу.

1. Індія (Гоа).
2. Єгипет.
3. Ізраїль.
4. Шрі-Ланка.
5. ОАЕ.
6. Кіпр.
7. Найдешевші гірськолижні курорти.
8. Таїланд.
9. В'єтнам.
10. Канари
11. Туреччина.
12. Домінікана.
13. Куба.
14. Десять кращих пляжів на Гоа.
15. Десять кращих курортів Чорногорії.
1. Індія (Гоа)

Путівник по Гоа: огляд кращих курортів

Якщо ви зібралися в Гоа, але не знаєте, яку село зробити місцем своєї дислокації - ця стаття для вас. У ній ми докладно розглянемо всі плюси і недоліки найпопулярніших серед мандрівників місць у цьому прекрасному індійському штаті.

Варто відразу сказати, що Гоа фактично розділений на дві частини - Північний і Південний. Північний Гоа традиційно вважається більш тусовочним, відповідним для активної молоді, любителів “похіпувати”, Південний Гоа розрахований швидше на спокійний, відокремлений відпочинок, підходить для закоханих парочок, пенсіонерів, просто втомлених від постійного руху.

Так от, в цьому огляді ми розглянемо 6 курортів Північного Гоа і 2 курорту Південного. Таке співвідношення не випадково: все-таки вся життя кипить саме на півночі.

Правда, хочемо відразу звернути увагу, що в цьому огляді не будемо детально зупинятися на описі таких курортів Північного Гоа, як Бага, Калангут, Кандолім. Ці, колись прекрасні місця, впали жертвою пакетного туризму: готелі, магазини, юрби "відпочиваючих" (саме в совковому розумінні цього слова) з країн не таких віддалених, і самих бездіяльних індусів. Загалом, писати щось про ці місця не має сенсу.

На мою думку (може не співпадати з думкою читачів), якщо їхати в Гоа, щоб 7/14 днів валятися на лежаках у Калангуте і Баге - краще взагалі не пхатися в Індію. Дешевше і простіше купити тур в той же Єгипет і “потюленити” там - море чистіше, летіти менше, ціни найчастіше нижчі.

Втім, буває так, що мандрівникові дешевше купити горящий тур у ту ж Багу (турфірми якраз в основному і пропонують три вище означені курорти), ніж організовувати поїздку самостійно. У такому разі треба кинути речі в готелі, взяти байк напрокат і весь відпочинок колесити по більш колоритних селах Гоа. В які саме заїхати, ми і розповімо в цьому огляді.
Курорти Гоа - Арамболь
Чим сподобається: якщо використовувати сленговий вираз, то в Арамбол однозначно сподобається "двіжуха". Публіка - дуже разношерста, в більшості своїй цікава. Як результат, різні безкоштовні арт-перформанси на пляжі (від виступу музикантів, до номерів клоунів), заняття йогою, просто якісь тематичні посиденьки - звичайна справа для Арамболу.
Одним словом, дуже приємна, відкрита, вільна атмосфера.

Плюс дуже довгий пляж, де можна завжди знайти відокремлене місце, коли набрид шум і гам тусовки. Бунгало тут, напевно, самі бюджетні у всьому Гоа, можна зняти будиночок на пляжі за ... хоча ціна залежить від сезону і вашого вміння торгуватися.
Чим не сподобається: хвилі бувають досить сильними, що не завжди сприяє комфортному купанню, а особливо купанню з дітьми. Плюс, незважаючи на цікаву тусовку, як таких хороших закладів в Арамболе немає, тому для "випити-потанцювати" доведеться їздити в інші села.
Відгуки мандрівників: Да уж, Арамбол - це як інша планета. Менше народу, більше релаксу. І ще (ну може, нам просто так повезло) там найприємніше море. Спокійне і тепле. За півгодини не могли з нього вилізти. На всіх інших пляжах були сильні хвилі, а тут немає. Навіть на Парадайз мені не так сподобалося, як в Арамболі.
Курорти Гоа - Ашвем
Чим сподобається: прекрасним, тихим, спокійним пляжем: чистий, світлий пісок, гарний захід у воду (немає ні каміння, ні скель). Що важливо - від релаксу не відволікають нахабні індійські продавці, їх там практично немає, як класу.Чим не сподобається: в першу чергу цінами. Не те щоб попит тут значно перевищує пропозицію, але оскільки житла не так багато - вартість його вище, причому в сезон значно. Тому багато в Ашвем просто приїжджають на пляж, а живуть в інших селах.

Зайвим буде говорити, що якоїсь інфраструктури тут майже немає: один продуктовий магазин, а скоріше кіоск і пара шеків на пляжі, де можна поїсти, але ціни теж трохи вище.
Відгуки мандрівників: Дуже гарний тихий пляж. Немає купи продавців, від яких досить складно відв'язатися (їх просто не підпускають до лежаків, заборонено підходити до відпочиваючих). На березі є відмінне місце, називається Fresh Bar, котре надає гламуром (білі шатри, в яких тобі зроблять відмінний аюрведичний масаж, білі дивани ...). Там же проходять вечірки (з 17:00 до 22:00). Годують смачно, але не дуже дешево. Якщо порівнювати, наприклад, з пляжем Вагатор, то прямо-таки дуже дорого. Суп з морепродуктів обійшовся в 150 рупій (ціна на 2009 рік — прим.авт.). В цілому, якщо хочете краси і спокою - то вам сюди.
Курорти Гоа - Мандрем
Чим сподобається: сусід Ашвема, можна сказати, родич. Більш багатий, бо з інфраструктурою тут, звісно, краще: ринок, аптека, обміник. Такий же спокійний і умиротворений. Пляж з однією особливістю - його перетинає річечка, через яку перекинуті містки. В принципі, ніякої незручності це не створює.
Чим не сподобається: вечорами, звичайно, буває нестерпно нудно - якихось клубів або галасливих барів-ресторанів в Мандремі немає. Втім, розташування села дозволяє спокійно їздити тусити в той же Вагатор або Анджуну, або ходити пішки (20 хвилин по пляжу) в Арамболь (там вечорами, як-ніяк, більш людно).Відгуки мандрівників: Мандрем ... дуже тихий і милий пляж. Вже давно його окупували йоги, які практикують тут свою майстерність і філософію ... умови дуже навіть підходять для подібного проведення часу!) Сподобалися мости і тиша ... чисте море!

Курорти Гоа - Анджуна

Чим сподобається: атмосферою. Тут ще не так сильно помітна експансія пакетного туризму, тому все не таке рафінована, як в тій же Баге. Можна зустріти справжніх хіпі, растаманів і дауншифтерів всіх мастей. Природно, можна спокійно купити гашиш, інші стимулятори.

Анджуна, до слова, одне з небагатьох сіл, де час від часу проводяться знамениті гоа-транс-вечірки. А по середах тут працює знаменитий Флімаркет, куди за покупками з'їжджаються зі всього штату.
Чим не сподобається: пляжем, який не дуже придатний для купання, оскільки дно усіяне різного розміру каменями, причому часто досить гострими. Також в Анджуні не варто зупинятися, якщо ви шукаєте тихого, спокійного відпочинку, адже вечорами тут досить гамірно і людно - тусовка, самі розумієте.
Відгуки мандрівників: Так, мутнувато, так, на камінчики можна нарватися. Зате кращі тусовочні шекі, відсутність натовпів відпочиваючих індусів і набиченних п'яних пик, купатися приємно - глибина майже відразу. Та й починався весь цей Гоанський рух в Анжуні, а тому просякнутий хіповським духом наскрізь.
Курорти Гоа - Морджім
Чим сподобається: хорошим, просторим і малолюдним пляжем, з плавним заходом у воду (відмінно підходить для відпочинку з дітьми), спокійною обстановкою в самому селі (багато сімейних пар). Також тут непогане місце для любителів віндсерфінгу.Чим не сподобається: достатком російських туристів і дауншифтерів. Морджім навіть прозвали "російської селом в Гоа", і ви відразу переконаєтеся, що не дарма: гестхаус "Наша Раша", окрошка в кафе і вивіски російською.

Також враховуйте, що ціни в Морджіма трохи вище: житло на відсотків 20, їжа теж, хоч і не набагато, але дорожче, ніж в більшості інших курортів Гоа.

Відгуки мандрівників: З плюсів - немає суєти, як у Анджуне. Великі широкі пляжі без каміння. В кафешках на пляжах - вельми гідно і відносно недорого. З лежаками, столиками при них проблем не було. Також не було мови про те, щоб платити за них окремо (правда, коли я був, зайнятість була відсотків 50). Там же брав байк в оренду. З мінусів - погана дорога, починаючи від Сіоліма (5 км приблизно), а також уздовж берега (на Ашвем, Мандри) - ще гірше. Плюс, якщо кому потрібні party - то потрібно їхати.

Курорти Гоа - Вагатор
Чим сподобається: розташуванням. Вагатор - практично центр Північного Гоа. Маючи свій скутер (а в Гоа для нормального відпочинку це просто необхідно), можна легко дістатися майже в будь-яку точку.

Також Вагатор сподобається публікою - мало росіян, багато якихось творчих особистостей з різних країн. Непогані, затишні шекі, наявність клубів, де ще, нехай і рідко, але можна почути гоа-транс.
Чим не сподобається: не чекайте білосніжного піску, прозорої води. Жоден з трьох пляжів Вагатор (так звані Великий, Середній та Малий Вагатор) не може похвалитися цим. Мутнувата вода, коричнюватий пісок, каміння. Плюс на пляжах вже дуже настирні торговці різною нісенітницею (вони скрізь настирливі, але в Вагатор особливо).Відгуки мандрівників: У Вагатор їдуть не для того, щоб валяться на пляжі. Як би я не любив це місце, але повинен зізнатися, що якщо хочу купатися, то мчу в той же Ашвем або Мандри. Але зупиняюсь завжди саме в Вагатор, оскільки атмосфера тут, на мій погляд, сама домашня, затишна, приємна у всьому Гоа.
Курорти Гоа - Палолем (Південний Гоа)
Чим сподобається: без сумніву - один з кращих пляжів Гоа. Його називають перлиною штату, хоча, якщо бути об'єктивним, до пляжів того ж Таїланду Палолем недотягує.

Тим не менш, тут спокійне море, чистий пісок і пальми, що нависають прямо над пляжем. Затишні бунгало прямо на пляжі, приємна публіка, мало росіян. Ось, мабуть, головні достоїнства Палолема.


Чим не сподобається: напевно, кількістю народу. Тому що пляж маленький і щільно забудований різними шеками, складається враження великої концентрації людей на 1 кв.метр. Тому Палолем таки - це не місце для відокремленого відпочинку.Відгуки мандрівників: Нам пощастило познайомитися з чарівним німецьким пенсіонером, колишнім пілотом Lufthansa, який вже об'їздив увесь світ. При згадці Гоа, він порекомендував їхати на Палолем бич і тільки туди.
Курорти Гоа - Кола (Південний Гоа)
Чим сподобається: якщо ви хочете красивого і в той-же час відносно пустельного пляжу, Кола - хороший вибір. Взагалі місце дуже красиве, поруч з морем, серед пальм розташовано ще і прісне озеро з чистою, прохолодною водою.Чим не сподобається: відсутністю нормальної інфраструктури (пара шеків, гестів, наметів), не дуже зручним розташуванням (складно знайти дорогу до Кола навіть з картою).Відгуки мандрівників: На Колу ми потрапили вже ввечері, у темряві. Так що фото не викладу. Реально дорогу сам не знайдеш, постійно треба питати у місцевих. На картах, які продають в Гоа, я теж дорогу не знайшла. Вартість проживання починається з 1000 рупій за ніч, ми розгледіли тільки намети, можливо, гест теж є. Увечері там ну ддддужеее спокійно, ми як дикі туристи були єдиними на пляжі, а, ні ...були ще три собаки. У кафешці на березі тихо грала музика і сиділа російська пара, ймовірно, вечеряли. Такий собі романтик. Якщо буду в Гоа, обов'язково з'їжджу туди на пару днів. Вже дуже хочеться подивитися на нього вдень.

Їжа в Гоа: пробуємо лобстер і місцевий ром

Що варто спробувати і де розважитися на індійському острові.

Відомо, що індійська кухня - це щось зовсім відмінне від тієї кухні, до якої ми звикли.
Але, збираючись в Гоа, не варто хвилюватися, що, крім насиченої спеціями їжі, більше нічого тут не знайти. Кухня Гоа європеїзована, тому навряд чи ви натрапите на щось зовсім неїстівне.
Втім, у страви все одно додають дуже багато різних приправ, тому якщо ви не любитель гостренького, радимо після замовлення сказати офіціантові три чарівні слова "Нот спайсі, пліз".
Якщо ж душа і шлунок попросять чогось рідного і звичного - не проблема. Останнім часом в Гоа відкрилося багато ресторанів з російської та українською кухнею, де можна покуштувати всі - починаючи від окрошки і закінчуючи пельменями.
Звичайно, варто обов'язково спробувати страви з морепродуктами. До прикладу, увечері в багатьох селах на пляжі виходять рибалки і продають свій свіжий улов, який готують на місці. Так, величезний лобстер вам обійдеться максимум в $ 15, в той час як в Києві така страва потягне на всі $ 150! З рибалками, між іншим, можна і потрібно торгуватися.
В цілому, середній рахунок на щільну вечерю на дві персони буде близько $ 15-20 (з алкоголем і десертом).

Що стосується алкоголю, то найпопулярнішим напоєм в Гоа є місцевий ром Old monk. Втім, і з іншими алкогольними напоями проблем немає.

Якщо ж ви приїхали в Гоа поправити здоров'я, то налягайте на фруктові фреші, адже коштують вони в Гоа сущі копійки. Обов'язково слід побувати в місцевому джус-центрі, який розташований в порту Чапора. Повірте, такого вибору різних свіжих соків ви не бачили ніколи.

Ну і, звичайно, куди ж без води! Як і у всій Індії, в Гоа не варто пити ніяку воду, крім пляшкової. Також в цілях безпеки рекомендуємо просити офіціантів не додавати лід у напої.

Де тусити.
Незважаючи на те, що в Гоа вже давно не проходять знамениті трансові "оупени", потанцювати і відірватися все одно є де.
У Вагатор, Калангуте та інших селах працюють нічні клуби, де збираються як туристи, так і місцеве населення. Найчастіше вхід для дівчат в такі заклади безкоштовний, для чоловіків же - близько $ 10.
Також частенько влаштовуються нелегальні вечірки. Про них ви завжди можете дізнатися від місцевих тусовщиків, які в основному мешкають на пляжах Арамбол і в джус-центрі Чапора.

Також варто бути готовим, що на подібних тусовках вам будуть постійно пропонувати різного роду наркотики.

Чого побоюватися
Будь-який відпочинок може бути завжди затьмарений непередбаченими обставинами чи хворобами.
У Гоа слід пам'ятати наступні речі:
- Якщо ви берете в оренду моторолер - ніколи не сідайте за кермо п'яним.
- З великою обережністю підходите до нічних купань в океані.
- Пийте воду тільки з пляшок, а в ресторанах просіть не додавати лід у напої.
- У разі перших симптомів отруєння - прийміть необхідні в таких випадках ліки.
- При спілкуванні з місцевим населенням тримаєте вухо гостро.
- Будьте готові, що на пляжі поряд з вами вляжеться засмагати корова.
- Запасіться засобами від комарів. Малярії в Гоа немає, але захист від настирливих комах вам ніколи не завадить. В іншому випадку вам гарантовані кілька безсонних ночей.

2. Курорти Єгипту.

























Шарм-ель-Шейх
Шарм-ель-Шейх став першим єгипетським курортом на Червоному морі. В оточенні чудових гір, він розташувався на півдні Синайського півострова, простягнувшись вздовж мальовничих заток на кілька кілометрів. Туристичний сезон тут триває цілий рік. Навіть взимку температура води не опускається нижче 20-22, повітря – 23-25 градусів за Цельсієм.
Шарм-Ель-Шейх найбільш європеїзований з усіх курортів Єгипту. Курорт виник не в населеному пункті, а будувався в пустелі, саме тому відсутній типовий арабський колорит. Натомість прекрасно розвинута туристична інфраструктура. Своєрідним туристичним центром курорту є Затока Наама Бей. На просторих берегах бухти Наам розкинулось два десятки першокласних готелів та туристичних комплексів зі всіма умовами для якісного відпочинку та занять спортом.
Розмаїття екзотичних квітів, смарагдова зелень полів, дерева та пальми, обтяжені горами фініків, простори м’якого теплого піску, бірюзове море та блакитна вода басейнів – все це перебуває в своєрідному контрасті і одночасно в дивній гармонії з різнокольоровими каньйонами, казковими скелями та жовтогарячим піском.
Готелі Шарм-Ель-Шейху різного рівня розкинулись вздовж узбережжя в багаточисленних бухтах. Більшість з них побудовано в арабському стилі, що більше підкреслює неповторний колорит Сходу. Двері ресторанів та барів, де Вам обов’язково запропонують меню російською мовою, завжди гостинно відчинені. Нічне життя Шарм-Ель-Шейху славиться своїми дискотеками, нічними клубами, казино та колоритними шоу. Найулюбленішим місцем прогулянок є променад – пішохідна зона з численними затишними ресторанами, яка з’єднує поміж собою усі готелі курорту.
На любителів активного відпочинку тут чекає теніс та міні-гольф, віндсерфінг та дайвінг, заняття з верхової їзди та багато іншого, що приваблює щороку все більше і більше туристів.
Шарм-Ель-Шейх – одне з найкращих у світі місць для підводного плавання. Кришталево чиста вода, багатий підводний світ і вражаюча краса коралових рифів створюють ідеальні умови для дайвінгу цілий рік. Для справжніх поціновувачів краси підводного світу організовуються спеціальні поїздки в національний парк Рас-Мухаммад, з яким мало що може зрівнятись за красою та кількістю коралів, багатством флори та фауни.
Ваші діти будуть в захопленні від нового фантастичного парку розваг «Alf Leila Wa Leila», який створений в стилі східного казкового замку. А може і Ви захочете знову відчути себе дітьми? На його території розмістились базар і ресторан, а розважальне шоу розкаже Вам про історію та традиції Єгипту.
Любителі історії можуть відправитись на одноденну екскурсію до Каїру, а також відвідати одну із святинь християнського світу – монастир св. Катерини та дзвіницю Неспалимої Купини. Монастир розташовано у підніжжі гори Сінай, де за переказами Мойсею було передано скрижалі із заповідями. Десятки паломників з різних куточків світу піднімаються щоночі на вершину, аби зустріти там схід сонця та очиститись від гріхів.
Відпочинок в Шарм-Ель-Шейху запам’ятається Вам і теплим лагідним морем, і цікавими екскурсіями, і веселим нічним життям.
Дахаб
Дахаб - невелике курортне містечко на східному узбережжі Сінайського півострова в 95 км від Шарм Ель Шейха.
Дахаб вважається курортом для аматорів серфінгу й підводного плавання. Крім того, Дахаб ще з 80-х років відомий тим, що хіпі із усього свыту облюбували тутешні недорогі кемпінги для відпочинку.
Властиво Дахаб - це нічим не примітне містечко, з населенням близько 8 тисяч жителів, у якому перебуває госпіталь, автобусна станція, поліцейська дільниця й телефонна станція, і немає ніяких визначних пам'яток.
Як добратися до Дахаба?
Переліт до Шарм-Ель-Шейха .
Далі трансфер до Дахаба - трохи більше години.
Дахаб у перекладі - золото. Він виріс на місці бедуїнського села. Завдяки унікальній розі вітрів курорт Дахаб - найпривабливіше місце для занять віндсерфінгом. Дахаб славиться своїми рибними ресторанами й невисокими цінами.
Система суспільного транспорту в Дахабі проста й невибаглива – курортом курсують так звані "бедуїнські таксі" - легкові машини-пікапи з ослонами, які підвозять туристів
Трохи осторонь від нього, у селі ASALA у затишній бухті виник туристичний центр - набережна з ресторанчиками, кафе й торговельними рядами. ASALA, звичайно, не так шикарно упоряджена як "променад" у Шарм Ель Шейху, але вечорами її жвава набережна - улюблене місце прогулянок для відпочиваючих.
На півдні Дахаба:
• Дахаб-сіті - адміністративний центр, автостанція, госпіталь, центральна мечеть і житлові квартали єгиптян.
• Лагуна («эль Кура») - район коси, що відокремлює від моря великий піщаний пляж з фешенебельними готелями.
На півночі Дахаба:
• Ассала - село корінних жителів-бедуїнів, що закінчується житловим районом Мубарак, що впирається в гори.
Центральний район Дахаба:
• Масбат, що іноді називають «Старим містом». Мальовнича набережна тягнеться уздовж всієї берегової частини Масбата і є улюбленим місцем прогулянок відпочиваючих. На набережній багато всього цікавого: стильні сувенірні крамнички, ресторанчики й кафе, екскурсійні бюро й дайвцентри.
Бухта, де перебуває Дахаб, дуже сильно відрізняється від організованого Шарму й респектабельного Наома-бей. Ніяких брукованих променадів, плетених стільців зі столиками, люмінесцентних вивісок... У Дахабі все просто й дуже жваво! Торована кам'яниста дорога уздовж моря і є вулиця - з однієї сторони пляж і кафе, з іншого боку - магазини, крамниці, готелі. Пляж Дахаба теж украй складно назвати саме пляжем. Це скоріше кам'янисто-піщана ділянка, з якої зручно заходити в море. Немає звичних лежаків, але є зручні килимки й подушки.

Дахаб - курорт дайверів. Саме в Дахабі розташоване саме унікальне місце Червоного Моря - Блакитна Діра (Blue Hole). Вертикальна коралова стіна, доступна з берега, відсутність потоків, прозора вода роблять Блакитну Діру зручною і для простих спостерігачів з маскою. Турботливі до туристів араби, зробили навіть місток прямо до провалу. 5 кроків від берега, ласти-маска, і от ти ширяєш над безоднею.... Вдале розташування коралів дозволяє світлу проникати глибоко й висвітлювати корал з ранку й до вечора.
Саме в Дахаб стікається молодь із усього світу, перетворюючи невелике арабське поселення в східний Амстердам. У Дахабі відриваються по-справжньому, але мирно, приємно, по-домашньому. Невеликі дискотеки, серфінг, приємні кафе-ресторани, і, саме головне - інтернаціональна тусовка.
Приваблюють у Дахаб, звичайно ж, низькі ціни! Є в Дахабі й дорогі готелі відомих сіток, але розташовані вони трохи осторонь.
Вітер... Кому добре в Дахабі, так це серферам - вітер тут дує майже цілий рік, бувають сильні хвилі, але при цьому доступ до води простий, а беріг пологий. От і ковзають сотнями над водою кольорові вітрила...
Дахаб, як і весь Синай, будується. Безупинно зводять нові готелі, окультурюють берег. У неосяжних планах єгиптян перетворити узбережжя від Шарм Ель Шейха до Таби в один великий променад, створити свій Блакитний Берег... Поки цього ще немає, і дикий Дахаб залишається приємним місцем і для відокремленого відпочинку, і молодіжної тусовки.
Клімат у Дахабі.
Клімат у Дахабі можна віднести до розряду цілорічних курортів, купальний сезон тут триває цілий рік, за винятком може бути січня. Червоне море гарно прогрівається за літо, і навіть у зимові місяці температура води не опускається нижче + 20 градусів. Узимку рекомендується брати із собою теплі речі, тому що після заходу сонця й уночі температура може опускатися до + 12-14 градусів, хоча вдень можна загоряти навіть у лютому.
Улітку типова для цих місць спека в + 35-37 градусів переноситься досить легко, через сухість повітря й освіжаючого вітру. Жара триває з кінця червня по середину серпня, хворим і чутливим до високої температури людям рекомендується уникати цього періоду.
У Дахабі добре себе почуваються люди з легеневими захворюваннями й алергією на пилок рослин, тому що наявність шкідливих мікрочастинок у повітрі тут менше в сотні разів, чим у містах. Морська вода корисно впливає на м'язовий тонус і обмін речовин в організмі.
Із заходу Дахаб захищений горами від весняного вітру Хамсин, і тут не буває пилових бур, властивих континентальному Єгиптові. Ці ж гори захищають узимку від холоду, а влітку від спеки пустелі. Дощ - рідке явище для Дахабу, але в листопаді й грудні іноді буває.


Ель Гуна
В 30 км до півночі від Хургади перебуває курорт Ель-Гуна, абсолютно не схожий на інші курорти Єгипту. Його часто називають "Єгипетською Венецією": готелі розташовані на штучних острівцях, оточених лагунами й каналами. По каналах курсують невеликі катери, що доставляють туристів до інших готелів, центра курортного містечка й головного морського пляжу. Всі готелі мають загальну інфраструктуру, тому гості Ель Гуни можуть користуватися мікроавтобусами й катерами для пересування по курорті (проїзні квитки продаються в готелях і магазинах, близько 5 Євро в тиждень). До послуг відпочиваючих ресторани, бари, магазини й дискотеки, інформаційний і бізнес-центри, госпіталь, акваріум, картинг і аеропорт для приватних літаків і гелікоптерів. Аматорів підводного плавання тут чекають цікаві знахідки - затонулі кораблі.
Теперішнім серцем Ель Гуни є Кафр, чарівний район цього елітарного курорту. Кафр побудований у стилі традиційної єгипетської архітектури з її внутрішніми двориками, нескінченними алеями й купольними склепіннями. Ніжні пастельні кольори будівель Кафра створюють вражаючий контраст із яскраво-смарагдовими лагунами з морською водою. Тут, у Кафрі, життя б'є ключем і вдень і вночі: до послуг відпочиваючі численні магазини, ресторани, кафе, що пропонують місцеву і європейську кухню, свої кінотеатри й дискотеки.
Гордість Ель-Гуни - фешенебельний гольф-клуб, що вважається одним із кращих на Близькому Сході. Особливою послугою на курорті є так звана Dinner Round - можливість заміни вечері у своєму готелі на вечерю в будь-якому іншому готелі Ель-Гуни з невеликою доплатою або навпаки презентом залежно від категорії готелю, у якому Ви збираєтеся повечеряти й готелю, у якому Ви проживаєте.
Ель Гуну облюбували художники й фотографи із усього світу. Для них навіть побудований спеціальний комплекс, що став їхнім будинком і робочим місцем. Величезним успіхом користується Ель Гуна й у заможних єгиптян: їхні розкішні вілли органічно вписуються в єдиний архітектурний план міста.
В Ель Гуні є свій приватний аеропорт, щоправда, невеликий, але його вже розширюють, і незабаром там зможуть приземлятися літаки з України. Немає потреби говорити, що Ель Гуна повністю включена у загальну туристичну інфраструктуру Єгипту й до послуг її гостей весь набір екскурсій, включаючи Каїр і піраміди, храми Луксора й синайські монастирі.
Ель Гуна створювалася й створюється як єдиний найсучасніший туристичний комплекс, але не тільки. Курорт - справжній витвір дизайнерського мистецтва.
"Шератон-Мірамар" - повністю його дітище. Десятки гектарів пустелі перетворені в казковий світ різнобарвних пірамідок, куполів, башточок, арок, колонад, містків і фонтанів. Усередині - арабський стиль, інкрустація, килими. Зовні все з каменю, і тільки численні містки з дерева. На світанку й у вечірні години кручені тіні від парапетів лягають темним мереживом на дерев'яні переходи, додаючи шарму й таємничості в це чудо-місто.
Ель Гуну часто називають «єгипетською Венецією» через берегову лінію, порізана бухтами й затоками. Каналами Ель Гуни курсують моторні човни, що служать тут основним транспортним засобом. Цей оазис спокою на березі Червоного моря, більше нагадує острів, де майже немає місцевих жителів і все підпорядковано ідеї створення найкращих умов для відпочинку гостей. В основному готелі розташовані на острівцях, зв'язаних між собою каналами й прокладеними над ними мостами. Всі засоби пересування в межах курорту - безкоштовні для гостей.
Як на будь-якому іншому єгипетському курорті тут є все для проведення активного відпочинку. Шанувальників дайвінгу очікують приємні сюрпризи - недалеко від берегів Ель Гуни, на дні Червоного моря, лежать затонулі кораблі. Не менш популярні й інші види водних розваг: серфінг, велосипеди, яхти.
Після дня, проведеного на пляжі, удосталь насолодившись морем і сонцем, саме час перебратися в центр курортного містечка, де розташовується розважально-оздоровчий комплекс Club House. Тут є басейн, сауна, масаж, фітнес-центр і тренажерний зал, а в торговельній аркаді Khayamia Ви зможете купити сувеніри. Увечері пропонуємо Вам відвідати італійський ресторан або артистичне кафе. А тих, хто любить повеселитися від душі, чекають бар “Cin-Cin”, пивний бар, дискотека “Arena”.
Марса Алам і Ель-Кусейр
Марса Алам і Ель-Кусейр - два нових перспективних курорти на південному узбережжі Червоного моря.
Як добратися до Масрса Алама й Ель-Кусейра?
Переліт до Хургади (близько 4годин), далі трансфер на автобусі - 2,5-3 години.
Марса Алам - один із самих нових курортів Єгипту. Розташований він на узбережжі Червоного моря, в 280 км. південніше Хургади. Готелі знаходяться поки на великій відстані один від одного, але в багатьох місцях на узбережжі вже ведеться досить інтенсивне будівництво. Цей курорт в основному для тих, хто захоплюється підводним плаванням: тут недоторкані коралові рифи, найбагатша підводна фауна, що по відкликах дайверів, перевершує навіть національний морський заповідник «Рас Мохаммед».
Для бажаючих відпочити від суєти й шуму великих міст це - ідеальне місце. Готелі в Марса Аламі переважно 4-5* . До того ж, живучи тут і не витрачаючи багато часу на далекі поїздки, можна здійснити захоплюючу екзотичну подорож пустелею - на джипах або на верблюдах. Туристам пропонують відвідати оазис і традиційне поселення бедуїнів.
Марса Алам перебуває на перетині доріг уздовж узбережжя Червоного моря й дороги, що йде від міста Едфу, древньої столиці Верхнього Єгипту, що знаходиться на річці Ніл в 230 км углиб материка.
Ця дорога, спочатку побудована Птолемеєм II, проходила через місця, де єгиптяни добували золото. Кілька золотих шахт працюють там і дотепер. В 30 км. далі в гори знаходиться область, названа Ваді Бармея, де був побудований храм, присвячений батькові фараона Сетимана II – Сеті I.
Крім цього на скелях уздовж дороги археологами були знайдені наскальні написи переддинастійного періоду. Імовірно в ті часи, коли працювали золоті шахти, ця дорога була побудована для зв'язку долини Нілу із Червоним морем, де був розташований важливий античний порт.
Усього в 200 км від Марса Алама розташоване Асуанське водосховище, на берегах якого знаходяться кілька десятків пам'ятників історії Древнього Єгипту, зокрема, знаменитий храмовий комплекс Абу Симбел. Не так далеко звідси й до Луксора, величної столиці Верхнього царства. Можна також здійснити подорож Нілом.
Ель-Кусейр ще десять років тому був віддаленим південним районом Червоного моря, і не всі туристи знали про його існування. Але із середини 90-х Ель-Кусейр успішно набирає популярності серед дайверів. Розташований він приблизно в 120 км від Хургади. Сьогодні Ель-Кусейр - тихий куточок з чистими пляжами, блакитним берегом і кораловими рифами. Всі розваги зосереджені на територіях готелів , які знаходяться на деякій відстані від міста, звичайно в 10-15 хвилинах їзди.
У самому Ель-Кусейрі відкриті різноманітні магазини, аптеки, кальянні, є ринок, де можна купити різні фрукти, овочі, пряності, горіхи та інше. Також є невеликі кафе-ресторанчики, де по вечорах збирається місцева єгипетська молодь.

Сафага
Сафага - це невелике портове містечко на Червоному морі. Знаходиться Сафага в 60 км від Хургади та 90 км південніше Эль-Гуни. Славиться гарною базою для серфінгу і дайвінгу, а також екологічно чистими піщаними пляжами.
Як добратися до Сафаги? Пререліт до Хургады (близько 4 годин), далі трансфер (60 км.).
На відміну від Хургади, де гори даленіють, у Сафазі вони підходять до самому берегу моря, захищаючи від сильного вітру й піщаних буревіїв.
Як і інші курорти на червоному морі в Єгипті, Сафага володіє всім необхідним для якісного цілорічного відпочинку. Гості Сафаги мають можливість виїхати на екскурсії в традиційні центри паломництва туристів - Каїр та Луксор.
Сафага - це досить жвавий порт. Його глибоководні споруди останнім часом були розширені.
У Сафазі прекрасні коралові обмілини й ідеальні умови для нирців і аматорів віндсерфінгу.
Спокійний вітер з гір приваблює в Сафагу аматорів віндсерфінгу. У Сафазі є дві серф-станції, що співпрацюють між собою. Тобто можна почати заплив з однієї станції, взявши там устаткування, а припливши на іншу станцію сміло залишати там. А станції між собою вже самі розберуться.
Сафага здобула собі міжнародне визнання як один з курортів, відомих своїм чистим піском. Місто стоїть на березі затоки, спокійні води якої відбивають ультрафіолетові промені. У затоці багато коралових рифів, що приваблюють аматорів підводної краси із усього світу. У Сафазі є рифи, що користуються особливим попитом у дайверів.
Далеко не всі знають, що в Сафазі унікальний клімат сприяє лікуванню таких хронічних хвороб, як різні шкірні захворювання й ревматиди, артрити й ін.
Сама Сафага, як місто, мало цікава для туристів. Тут не так багато магазинів і нічних клубів, як у Хургаді, за межами території готелю особливо нема чим зайнятися. Тому Сафага - не найкращий вибір для тих, хто хоче зайнятися шопінгом або поринути в нічне життя.
Один з готелів у Сафазі - Menaville 4* - спеціалізується на лікуванні шкірних захворювань. В готелі немає лікувального центра як такого. Досвідчений лікар за спеціальною методикою проводить процедури, основою яких є піщані, сонячні й морські ванни.
Поруч із готелем Holiday Inn Safaga працює невеликий магазин DUTY FREE. Саме з порту Сафага щотижня відправляється в круїз по Червоному морю (Єгипет - Ізраїль - Йорданія) судно Regina Maris 3*.

Таба і Нувейба
Таба - невеликий населений пункт на самій границі з Ізраїлем на узбережжі затоки Акаба. З Таби відкривається прекрасний вид на затоку й відразу на три країни: Ізраїль (Эйлат), Йорданію (Акабу), і Саудівську Аравію. Поруч кордон з Ізраїлем. Безліч ізраїльтян приїжджає в Табу пообідати або пограти в казино. У Табі багато готелів 3*, але вони перебувають далеко від моря. У цілому цей курорт для тихого сімейного відпочинку з дітьми.
Таба - предмет багаторічної звади між двома сусідніми державами. Таба була повернута Єгиптові в 1989 р., і тепер вона перетворилася в процвітаючий туристичний центр, що називається Taba Heights Resort.
Нувейба - це курорт на східному узбережжі Синайського півострова в 170 км. до півночі від Шарм Ель Шейха. Також пасує для сімейного відпочинку, а також для аматорів водних видів спорту. Звідси зручно робити екскурсії в межах Синайського півострова (до гори Мойсея й монастиря Святої Катерини - 110 км.). Нувейба - це навіть скоріше не місто, а назва ділянки узбережжя, довжиною близько 30 км., на якому розташовані маленькі населені пункти, групи готелів, а також порт Нувейба.
Нувейба знаменита унікальною красою й розмаїтістю коралів, що створює прекрасні умови для заняття підводним плаванням. Курорт ідеальний для тих, хто віддає перевагу відокремленому й спокійному відпочинку. Крім підводного плавання на глибинах дивної краси, Нувейба може запропонувати своїм гостям екскурсії на верблюдах або на джипах у прилеглий Кольоровий Каньйон і до маленького оазису Айн ель-Фуртага. Це незабутнє видовище, яке можна побачити, проїжджаючи по дорозі між Нувейбой і Табою.
У Нувейбі є невелика затока з так званим «дельфінячим пляжем». На його березі влаштувалося сімейство бедуїнів, що приручило дельфінів. Для туристів є спеціальна екскурсійна програма, що називається "купання з дельфінами".
За останні кілька років у цьому регіоні виросли готелі практично всіх відомих міжнародних готельних сіток (Hilton, Hyatt, Sofitel, Marriott і т.д.). Вони розташувалися уздовж майже 5-кілометрової смуги золотавих піщаних пляжів і лагун з бірюзовою водою.
Особливість пляжів Таби та Нувейби полягає в тому, що коралові рифи перебувають зовсім близько від берега, але прибережна піщана смуга дозволяє ввійти у воду без спеціального взуття.
Готелі Таби та Нувейби утворюють компактну групу "пятизірковиків", при цьому кожний з них має свою власну територію із пляжем і всім необхідним для відпочинку.
Більшість готелів мало поверхові, у їхній колірній гамі домінують модні в архітектурі жовтогарячі, теракотові, жовті тони.
Великі території готелів продумані до дріб'язків: східчасті тераси, штучні лагуни, достаток зелені й квітучих рослин створюють неповторний вигляд кожного з них.
Звичайно в готелях є кілька басейнів (з морською й прісною водою, у тому числі із підігрівом), по сусідству із джакузі, барами й ресторанами, де можна пообідати, не знімаючи купального костюма. Спеціально для українських туристів деякі готелі ввели харчування по системі "усе включено".
Інфраструктура готелів відповідає найвищим вимогам готельного будівництва. Тут передбачені всі умови не тільки для відпочинку, але й для проведення корпоративних заходів, конференцій, семінарів і інших бізнесів-зустрічей. Конференц-зали різної місткості обладнані за останнім словом техніки. Гості готелів можуть скористатися послугами бізнесів-центрів, що мають комп'ютери й доступ до мережі Інтернет.

Хургада - один з головних центрів туризму в Єгипті. Розташований на узбережжі Червоного моря, цей курорт має у своєму розпорядженні шикарні піщані пляжі , та знаменитий серед аматорів дайвінгу прекрасними кораловими островами й різноманітною підводною фауною. Тут усе створено для повноцінного й цікавого відпочинку . Побудовано більше двохсот сучасних готелів, серед яких найвідоміші й популярні в усьому світі - Hilton, Marriott, Sheraton, Intercontinental та інші. Практично всі готелі пристосовані для сімейного відпочинку, і кращого місця для відпочинку з дітьми не знайти.
Проведіть свою відпустку тут - через унікальний клімат відпочивати тут можна в будь-яку пору року! Насолоджуйтеся яскравим сонцем, теплим морем, і привітна Хургада назавжди залишиться у вашому серці!
Географія, природа в Хургаді
Курортне місто на узбережжі Червоного моря. Це адміністративний центр однієї з 26 єгипетських провінцій - провінції Червоного моря. Курорт складається зі Старого міста Ель Дахар, Нового міста Саккала й довгого ланцюжка готелів, що простягнулися уздовж берега від півночі до півдня від міста майже на 40 км. За межами курорту в затишних бухтах Макаді й Соама Бей є невеликі туристичні центри зі своєю інфраструктурою й готелями, які поки формально відносяться до Хургади, але надалі стануть самостійними курортами. Поруч перебувають інші два популярні курорти Червоного моря: в 22 км до півночі - курорт Ель Гуна, і в 45 км від південного краю на південь - курорт і порт Сафага.
У Хургаді знаходиться резиденція губернатора провінції, уряд провінції, невеликий порт і база берегової охорони ВМФ Єгипту, коледж готельного господарства.
Погода в Хургаді
Унікальні кліматичні умови дозволяють комфортно відпочивати тут у будь-якій порі року. Купальний сезон тут не закривається ніколи. Червоне море гарно прогрівається за літо, і навіть у зимові місяці температура води не опускається нижче + 20-21 градусів. Клімат дуже м'який і не викликає ускладнень зі здоров'ям навіть у дуже кліматозалежних туристів.
Середньомісячна температура повітря й води

Січень
Лютий
Березень
Квітень
Травень
Червень
удень
23
22
24
26
28
31
уночі
16
15
16
18
21
24
вода
21
20
21
23
26
27

Липень
Серпень
Вересень.
Жовтень
Листопад
Грудень
удень
34
35
31
29
26
23
уночі
24
25
23
21
17
16
вода
28
28
26
26
24
22
Визначні пам'ятки Хургади, що варто відвідати.
Основна визначна пам'ятка Хургади - Червоне море з його кораловими островами й багатим підводним світом. Для тих, хто не любить дайвінг, відкрийте для себе Red Sea Aquarium, де зібрані багато представників місцевої фауни. Серед них морські черепахи, їжаки, водні змії, мурени, скати й безліч коралових риб.
У числі архітектурних визначних пам'яток Коптська церква, розташована в старому місті (Даунтаун) на перетинанні El Souk St. і Soliman Mazhar St.. У центрі міста знаходиться Храм єгипетських християн-коптів, відкритий для відвідування туристами.
Відпочинок у Хургаді - чим зайнятися.
Хургада - один із кращих центрів дайвінгу, де аматори цього виду спорту можуть узяти в оренду акваланг (при наявності ліцензії) і насолодитися прекрасними підводним світом. Але для того, щоб побачити красу підводного світу, не обов'язково пірнати з аквалангом! Підводний човен "Синдбад" опускається на двадцятиметрову глибину, і через великі ілюмінатори можна спостерігати за рибами самих вигадливих форм і кольорів.
Вечорами туристів чекають дискотеки, казино й дивне по красі світломузичне шоу фонтанів в готелі Golden 5. У багатьох готелях проходять виступи танцівниць і фольклорних ансамблів. У південній частині Хургади знаходиться легендарний палац "Тисяча й одна ніч", побудований у стилі східного Диснейленду, де щовечора проходять театралізовані виступи на теми життя в Єгипті в епоху фараонів.
Готель Sindbad пропонує своїм постояльцям безкоштовне відвідування мині-аквапарку. Інші гості Хургади можуть розважитися там за 40 єг. фунтів у день. У вартість квитка входить ланч.
Самі популярні дискотеки: "Crystal" (при готелі "Aquafun"), "Kalabush" (в готелі "Arabia"), диско в готелі "Intercontinental", "Калігула" - готель "Le Pasha".
Самий популярний паб: "Bulldog", "Papa's Bar". Боулінг (кегельбан) "EBB & TIDE" – знаходиться в 5-ти хв. ходьби від готелю Sindbad. Гра - 25 єг. фунтів з людини. Другий боулінг - в готелі Reemyvera.
Також у Хургаді знаходиться найбільший у Північній Африці магазин безмитної торгівлі - AKA DUTY FREE.
Макаді та Сома Бей
Сома й Макаді Бей - туристичний район, що активно розвивається, розташований на узбережжі Червоного моря, у мальовничих відокремлених затоках.
Переліт до Хургади (близько 4 годин)
Трансфер до Макаді - Бей 20-30 хв., до Сома Бей - біля години.
Споконвічно це узбережжя було пустельним і безлюдним. Його освоєння почалося в середині 1990-х років. Інвесторів залучало найчистіше море, розкішні пляжі, незайманість підводної флори й фауни, і - як не дивно - віддаленість від шумної Хургади.
Готелі тут виникали "гніздовим" способом: будувався перший великий готель, до якого підводили всі необхідні комунікації, зводилася станція опріснення, а потім, на вже готовій інфраструктурі виникали інші готелі.
Характерною рисою є те, що розташовані тут готелі знаходяться на пустельному березі, поблизу немає ніяких населених пунктів. Бари, ресторани, магазини, диско й інша інфраструктура - тільки на території самого готелю, а за її межами - тільки море й гори - ідеальні умови для тихого й комфортного відпочинку.
Сома Бей можна порекомендувати тим, хто любить спокійний відпочинок коло моря, водні види спорту, якісний сервіс, і хоче триматися подалі від шуму й штовханини такого великого курорту, як прилегла Хургада.
У Сома Бий з 2001 року працює один з нечисленних гольфів-клубів Єгипту.
Макаді Бей (з 2005 року Мадинат Макаді) - один з молодих курортів, розташованих на березі Червоного моря. Знаходиться в 25 км на південь від Хургади й в 30 км від аеропорту Хургади. Перший готель у Макаді був побудований в 1998 році.
Пляжі в Макаді усі досить великі, піщані (пісок з великою кількістю черепашок), захід у море в деяких місцях ускладнений наявністю на дні мертвих коралів, невеликих каменів і черепашок. У деяких місцях для купання рекомендується спеціальне взуття (можна купити в місцевих магазинах - 5-7 $ за пару).
Море буяє різноманітною морською живністю. Два коралових рифи: один просто напроти пляжу (близько 70-и метрів від берега), до одного можна дійти пішки - по косі (перпендикулярно морю).
Готелі в Макаді дуже пристойного рівня (готелі тільки 5* і 4*). Представлено такі відомі готельні сітки як Iberotel, Sol Y Mar, Le Meridien, Swiss Inn. Більшість готелів працює по системі "Усе включено (All inclusive)".
3. Ізраїль.


Ізраїль славиться не лише історичними пам'ятками та релігійними святинями, тут найвибагливіший турист може задовольнити свої найрізноманітніші забаганки: від шумних клубів, вечірок і дискотек, із якими може позмагатися тільки Ібіца, до спа-курортів, де гарантовано отримає найкращий і найспокійніший відпочинок.
І якщо ви вже вирішили помандрувати Ізраїлем, проте досі не можете визначитися з курортом, то ця стаття саме для вас.
Найкращі курорти Ізраїлю знаходяться на Середземному, Мертвому та Червоному морях. Кожен має свої плюси та мінуси, на які обов'язково треба звернути свою увагу перед тим, як планувати подорож.
Курорти Ізраїлю - Середземне море, Тель-Авів
Найпопулярніший курорт на Середземному морі - це, звісно, Тель-Авів.
"Весна на схилах" в перекладі з івриту - місто, яке ніколи не спить і зачаровує всіх туристів своєю неординарністю та несхожістю з усіма іншими курортними столицями світу. Тут варто визначитися, який вид відпочинку вам до вподоби.
Чим сподобається. У Тель-Авіві гарні пляжі, смачна їжа та купа розваг для людей різного віку, смаків і вподобань.
У старовинній частині міста - арабському кварталі Яффо, що в перекладі означає "прекрасний" - ви зможете насолодитися не лише прекрасними краєвидами сучасного Тель-Авіва, а й свіжими морепродуктами в найстарішому в світі яфському порту, а також відвідати численні галереї та виставки, якими славиться ця частина міста.
Для вибагливих шопоголіків Тель-Авів може запропонувати численні моли та маленькі крамниці. Найвідвідуваніші торгівельні центри Тель-Авіву - "Азріелі" та "Дізінгоф" - порадують неймовірною кількістю магазинів і, найголовніше, численними знижками.
Побережжя Тель-Авіву заповнене різноманітними готелями на будь-який смак і розмір гаманця.
Якщо вам набридли натовпи та міський шум, і ваше серце бажає тихого та неквапливого відпочинку, вам треба їхати до Герцлії - маленького курортного містечка, іншими словами, на околицю Тель-Авіва, де зосереджена неймовірна кількість затишних готелів на будь-який смак, де тихі пляжі, дрібні ресторани і невелика кількість крамниць не відволікатимуть вас від неймовірно красивого узбережжя Середземного моря.
У будь-який час, коли тиша набридне і захочеться відчути звуки цивілізації, ви зможете без будь-яких проблем доїхати до центру Тель-Авіва та насолодитися всіма перевагами великого, за ізраїльськими мірками, мегаполісу.
Чим не сподобається. Тель-Авів усе-таки - це бізнес-центр країни, великий мегаполіс, життя якого ніколи не спить. Тим людям, які жадають спокійного відпочинку і, найголовніше, тиші, варто відпочивати на узбережжі Мертвого моря.
Як доїхати:
Найпростіший спосіб дістатися до міста з аеропорту - на таксі. Також є рейсові автобуси та електричка. Таксі коштуватиме вам приблизно 115-130 шекелів (230-260 грн.).
Рейсовий автобус коштує 10 шекелів (20 грн.). На ньому ви доїдете до Тель-Авіва за 43 хвилини.
Курорти Ізраїлю - Мертве море, Ейн-Бокек
Курорти Ізраїлю на Мертвому морі славляться своїми унікальними природними умовами. Унікальний склад солей і грязей Мертвого моря має лікувальний вплив на весь організм людини.
На курорті-оазисі Ейн-Бокек є безліч центрів, де туристам запропонують сірчані та грязьові ванни, інгаляції, масажі та інші процедури.
Чим сподобається. По-перше, це неймовірно красиве місце, найнижча точка планети, яка зачаровує усіх своєю казковістю.
Цілющі води Мертвого моря допомагають вилікувати низку різноманітних хвороб, крім того, солона вода омолоджує шкіру, збагачує її мінералами та вітамінами.
Ось чому косметика Мертвого моря відома на весь світ та користується неабиякою популярністю.
Кожен готель на Мертвому Морі має свої спа-послуги, термальні басейни та ряд лікувальних послуг і косметичних процедур. У вільний час можна поїхати у пустелю та подивитись, як живуть бедуїни, кочові племена арабів.
Вони завжди раді туристам і за помірну ціну можуть пригостити вас запашною кавою та показати своє незвичайне житло. Окрім того, варто відвідати старовинну фортецю "Масада", яка була споруджена за часів царя Ірода Великого у 25 році до нашої ери, вона розташована на відстані 4 км від південного узбережжя Мертвого моря.
Від центральної автобусної станції відправляється безліч автобусів і маршруток до Масади, відстань у 4 км можна подолати за 10 хвилин за допомогою громадського транспорту.
Чим не сподобається. Курорт на Мертвому морі не може задовольнити клаберів або тих туристів, які бажають активного нічного відпочинку.
Як доїхати. До Мертвого моря дуже легко доїхати з Єрусалиму: лише за годину можна добратись за допомогою автобусів Egged і деяких маршруток (групове таксі), що відправляються з центральної автобусної станції столиці.
Із Тель-Авіва можна доїхати за допомогою Egged-автобусів, що ходять тільки 2 рази на день. Поїздка від Тель-Авіва до Мертвого моря у вас займе приблизно дві з половиною години.
Курорти Ізраїлю - Червоне море, Ейлат
Місто Ейлат - найпівденніша частина Ізраїлю. Узбережжя Червоного моря, понад 1000 готелів, безліч ресторанів, пабів і клубів на будь-який смак - усе це чекає вас у Ейлаті.
Чим сподобається: популярний курорт на Червоному морі Ейлат ідеально підходить для нічних пригод і вечірок. Сюди також приїжджають займатися підводним плаванням.
Ейлат оточений красивим природним заповідником. Сідайте на автобус, їдьте в напрямку Овди, а звідти в місто повертайтеся пішки (приблизно півгодини) - дорогою насолоджуватиметеся неймовірними краєвидами.
Чим не сподобається: цей курорт значно віддалений від інших міст країни і не може позмагатись з іншими частинами Ізраїлю в кількості археологічних пам'яток.
Та й мало кому хочеться витрачати безцінний відпустковий час на тривалі переїзди. Та частина міста, що знаходиться на околиці, де немає готелів, - це доволі бідні райони, куди краще не потикатися.
Як доїхати: До Ейлата можна доїхати автобусом, це приблизно 5 годин в дорозі, або літаком всього за одну годину, але вартість авіаквитка значно перевищує ціни на автобус.
Курорти Ізраїлю - як пересуватися країною
Щодо того, як пересуватись країною, то тут у вас є кілька варіантів. Орендувати автомобіль або скористатись послугами громадського транспорту.
Країна може пишатись своїми дорогами й транспортними розв'язками, - не обов'язково мати навігатор, щоб не заблукати в Ізраїлі, адже зрозумілі позначки доведуть будь-якого туриста до обраного пункту.
Найбільш поширена агенція оренди машин серед місцевих жителів та туристів — це компанія "Елдан".

Якщо у вас немає водійських прав або не хочеться брати на себе відповідальність за орендований автомобіль, то краще скористатись послугами громадських автобусів і швидкісної електрички (Ракевет), що перетинає всю країну лише за 5 годин.
Розклад і маршрути міського транспорту можна подивитись на державних сайтах, які постійно оновлюються та надають усю корисну інформацію та телефони.

http://www.bus.co.il/ та http://www.egged.co.il/ - дві найбільші автобусні компанії, які допоможуть вам у подорожі по Ізраїлю. Слід зазначити, що жодна державна компанія, тобто жоден вид транспорту, не працюватиме в суботу.
Шаббат - релігійне свято, день відпочинку, що починається із заходом сонця у п'ятницю та закінчується з заходом сонця у суботу.
Це дуже важливо мати на увазі та спланувати свою подорож так, щоб встигнути на міський транспорт до того, як він перестане працювати.


До місця Хрещення Христа туристів пускають лише двічі на рік.




Паломницький тур до місця Хрещення Ісуса Іваном Хрестителем - один з найпопулярніших турів серед віруючих людей. Починаючи з IV століття, цим місцем вважається північний край річки Йордан, розташована в 8 км від міста Ієріхо.

До місця Хрещення Господнього паломників пускають тільки двічі в році. Це відбувається напередодні свята Богоявлення, коли відбувається Велике освячення води, і на Страсну Седмицю.

Чому так обмежений доступ до цього святого місця? Винуватцем таких строгостей є зовсім не релігійні традиції, а відносини між двома державами: Ізраїлем та Королівством Йорданія.
Справа в тому, що кордон між двома цими країнами проходить по водах ріки Йордан якраз в тому місці, де за переказами здійснилося Хрещення Христове. Тому вся прилегла територія знаходиться під суворим контролем прикордонників.На Водохреща вода в святій річці Йордан "збурюється"
На Водохреща, після Божественної Літургії у храмах Єрусалима паломники відправляються
до місця Хрещення Ісуса Христа. Під'їхати до річки ближче, ніж на кілометр, неможливо, тому всі люди, незалежно від світського або релігійного статусу, долають цю відстань пішки.
Освячення води на Водохреща - це дуже красиво і урочисто: патріарх під спів святкового тропаря тричі занурює в воду святий хрест. Відпускаються на волю спеціально привезені для церемонії білі голуби, які символізують сходження Святого Духу.
Тисячі паломників у цей час моляться з самої щирою вірою. Все це створює особливу, незабутню атмосферу.
Після здійснення чину освячення вода в священній річці Йордан "оживає": всюди на поверхні води утворюються невеликі воронки, а дрібні предмети, що знаходяться на поверхні води, починають рухатися в напрямку, зворотному течією води.

Відразу після чину освячення безліч паломників спрямовуються в священні води Йордану, і багато з них говорять про те, що вода в прісній річці в ці хвилини трохи солонувата на смак. І пояснюють це тим, що відразу після освячення води річка якийсь час тече назад і солоні води Мертвого моря спрямовуються в річку.

Найцікавіші визначні пам'ятки Єрусалима

Якщо очікується поїздка до Ізраїлю і, крім іншого, ви плануєте відвідати Єрусалим, треба заздалегідь визначитися, що саме ви хочете побачити в цьому місті.
Вся справа в тому, що визначити однозначний список must-see місць Єрусалима дуже складно - багато залежить від вашого віросповідання, цілей поїздки.
Приміром, якщо ви християнин і здійснюєте паломницький тур, то такі місця, як Цфат, Яд Ва-Шем вас цікавитимуть мало, іудеї ж будуть байдужі до відвідування храму Гробу Господнього і т.д., і т.п.
Але ми все-таки спробували вивести більш-менш оптимальну формулу відвідування Єрусалима: трохи релігії, трохи історії, трохи просто цікавих місць. Впевнені, це буде цікаво кожному мандрівникові.
Визначні пам'ятки Єрусалима - гора Герцля ( Хар-ха-Зікарон)

Чому дивитися: на цій горі знаходиться знаменитий меморіальний музей Яд Ва-Шем (музей Холокосту) і розташований національний цвинтар Ізраїлю, де ховають військових і видатних діячів країни. Місце дуже атмосферне, обов'язкове до відвідування для налаштування на правильний лад сприйняття Єрусалима.
Як потрапити: вхід на гору Герцля вільний. Відвідування музею Яд Ва-Шем також безкоштовне і не потребує попереднього замовлення, але діти до 10 років не допускаються.
Музей Яд Ва-Шем працює за таким графіком: неділя-середа: 9: 00-17:00. Четвер: 9: 00-20:00. П'ятниця й передсвяткові дні 9: 00-14:00. Яд Ва-Шем закритий по суботах і в дні ізраїльських свят.Як добратися: вам треба доїхати на бульвар Герцля автобусними маршрутами № 18, 14, 20, 27, 33, 13, 18, 21.


Визначні місця Єрусалиму - Гетсиманський сад
Чому дивитися: в саду ростуть вісім дуже старих олив, вік яких, за деякими даними, перевищує 2000 років. Також на території Гефсиманії розташовані декілька християнських церков: церква Всіх Націй, Гробниця Богородиці, російська православна церква св. Марії Магдалини, Гетсиманський грот. Гетсиманський сад шанується як місце моління Ісуса Христа в ніч арешту.
Як потрапити: сад відкритий з 8:00 до 12:00 і з 14:00 до 18:00. Вхід на територію безкоштовний.
Як добратися: автобуси фірми "Егед" 1, 2, 38, 99 до зупинки "Лев'яча брама", далі півкілометра пішки.
Корисно: туалет розташовано біля виходу з саду. Платний.


Визначні місця Єрусалиму - тунель Хізкіягу
Чому дивитися: одне з чудес інженерного мистецтва давнини. Цей унікальний тунель був пробитий у скелі за іудейського царя Єзекії (Хізкійягу), 2700 років тому. Виявили його лише 1838 року. Він досі служить як акведук: подає воду з джерела Гіон у водойму Шилоах, у Східному Єрусалимі. Не рекомендується людям, які страждають на клаустрофобію.
Як потрапити: Тунель входить у комплекс археологічного парку "Місто Давида". Час роботи 9:00 - 17:00 нд-чт, 09:00-13:00 пт. Вартість відвідування 23 шекелі (у вартість, крім прогулянки тунелем Хізкіягу, входить також багато різних цікавинок).
Як добратися: Автобусами № 1, 2, 38.
Корисно: обов'язково захопіть ліхтарик і непромокальне взуття. Якщо ліхтарик у подорож не взяли - не біда, на місці можна купити за 3 шекелі.


Визначні пам'ятки Єрусалима - Вежа Давида
Чому дивитися: це цілий музей, розташований у стародавній фортеці. Експозиція розповідає про всі етапи розвитку міста, починаючи з подій 4000-річної давнини.
Містить у собі моделі, ілюстрації, інтерактивні мультимедійні експонати. Відкривається відмінна панорама на Старе місто й нові райони Єрусалима.
Радимо прийти до Вежі Давида ввечері - влаштовують аудіовізуальну виставу, але квиток  варто купувати окремо (подробиці нижче). 
Як потрапити: час роботи музею «Вежа Давида»: з неділі по четвер і в суботу - з  10:00 до 17:00. У п'ятницю з 10:00 до 14:00. Шоу «Нічна містерія» проводять о 20:00 і 21:00 (сеанси в літню пору) і о 19:00 і 20:00 (сеанси в зимовий час). Тривалість шоу - 45 хвилин. 

Вхід до музею «Вежа Давида» - 30 шекелів для дорослих, 20   для студентів, 15   для дітей. Квиток на шоу «Нічна містерія» - 55 шекелів для дорослих, 45   для студентів і дітей. Можна купити загальний квиток (музей+шоу), у такий спосіб трохи заощадивши: 70 шекелів для дорослих, 55 для дітей і студентів.

Як добратися: вежа розташована в самому центрі Єрусалима, біля входу до Старого міста, примикає до Яффських воріт. Від центрального автовокзалу можна доїхати автобусами №20 і 60.

Визначні місця Єрусалиму - Старе місто
Чому дивитися: серце Єрусалима, найдавніша його частина. Саме тут розташовуються головні святині: Храмова Гора і Стіна Плачу для іудеїв, Храм Гробу Господнього для християн, Купол Скелі й мечеть Аль-Акса для мусульман. Навіть якщо ви закоренілий атеїст - відвідати Старе місто варто. Особливо цікаво побродити по яскравих кварталах: мусульманському, християнському, єврейському та вірменському.
Як потрапити: вхід на територію Старого міста безкоштовний. Він оточений кам'яними стінами довжиною 4 км і висотою 12 м із 35 вежами, турелями й мерлонами, звідки захисники могли вести вогонь. Усередину можна потрапити через 7 діючих брам.
Як добратися: залежить від того, в які ворота ви маєте намір входити. Якщо прибуваєте на автовокзал Єрусалиму (найпоширеніший варіант), то неподалік є автобусна зупинка, вам потрібен автобус №1 (Ахат), їхати до кінцевої зупинки.
Корисно: на території Старого міста дуже популярний так званий "розвод на віру". На кожному кроці намагатимуться (досить нав'язливо) продати різну символіку, підбігатимуть люди і плестиму на зап'ясті червоні нитки (потім за це проситимуть грошей). Не ведіться.

Визначні пам'ятки Єрусалима - Біблійний зоопарк
Чому дивитися: розташований у мальовничій долині на південному заході Єрусалима, займає територію 25 гектарів.
У зоопарку представлено понад 200 видів різних тварин, що живуть в Ізраїлі або стоять перед загрозою повного зникнення з поверхні Землі.
Як потрапити: Години роботи зоопарку: з неділі по четвер: із 9:00 до 18:00. По п'ятницях і в переддень свята: з 9:00 до 16:30. По суботах і у святкові дні: з 10:00 до 18:00. Вхід у зоопарк припиняється за годину до закриття.
Вартість квитків: Діти (від 3 до 18 років), пенсіонери, інваліди або солдати - 38 шекелів. Дорослі (старше 18 років) - 49 шекелів.
Як добратися: розташований за адресою: дерех Аарон Шолов, парк Менахат. Автобус 33 із Хар Ноф і Байт ве-Ган. Автобус 99 - туристичний маршрут.


Визначні пам'ятки Єрусалима - Музей Ізраїлю
Чому дивитися: один із провідних музеїв археології й мистецтва у світі. Колекція дуже багата - понад 500 тисяч експонатів.
Особливо цікаво подивитися на макет Єрусалима часів Другого Храму, в якому відтворена топографія й архітектурний характер міста, яким він був у 66 році н.е. Також рекомендуємо відвідати Сад Мистецтв.
Як потрапити: вхід до музею платний. Для дорослих - 50 шекелів, для студентів - 37 шекелів, діти й підлітки (від 5 до 17 років) - 25 шекелів (вільний вхід у вівторок і суботу).
Час роботи музею: неділя, понеділок, середа, четвер - із 10:00 до 17:00. Вівторок з 16:00 до 21:00. П'ятниця з 10:00 до 14:00. Субота й свята з 10:00 до 17:00.Як добратися: музей розташований на бульварі Ruppin, недалеко від будівлі Ізраїльського парламенту. Доїхати можна на автобусах № 9, 17, 14


Визначні місця Єрусалиму - ринок Махане Єгуда
Чому дивитися: щоб відчути ритм життя місцевого населення. На ринку 250 торговців пропонують свіжі фрукти й овочі; хлібобулочні вироби, рибу, м'ясо, сири, горіхи, насіння та спеції, вина й лікери, одяг і взуття, посуд, текстиль і юдаїку. З усіх боків вигукують ціни, торгуються. Вам запропонують фаляфель і шаурму, тут же є сік-бари, кафе та м'ясні ресторани.
Як потрапити: Ринок працює щодня, крім суботи. Години до десятої всі крамниці вже відчинені, але в районі п'ятої вечора вони потихеньку згортаються (у п'ятницю короткий день). Краще їхати в середині дня.
Вхід на ринок, природно, безкоштовний.
Як добратися: ринок обмежений Яффською дорогою (Jaffa Road) на півночі, вул. Агріппа (Agrippas Street) на півдні, вул. Бейт Яаков (Beit Yaakov Street) на заході і вул. Кіах (Kiach) на сході. Ринок сам по собі складається з двох головних вулиць: вул. Ейц Хаїм (критий ринок) та вул. Махане Єгуда (ринок просо неба).
Доїхати можна на першій лінії Єрусалимського швидкісного трамвая.
Корисно: особливо цікаво побувати на ринку в четвер і п'ятницю, коли тут усе гуде від покупців, які роблять заготовки для шаббату.

ВІЗА. Усе, що треба знати українським туристам.

Напевне, всім відомо, що з 10 лютого 2011 року набув чинності договір про безвізовий режим між Україною та Ізраїлем.
Проте інтернет і далі продовжує рясніти запитами "віза в Ізраїль для українців", і це не дивно. Адже безвізовий режим іще не означає, що в'їжджати до країни можна взагалі без будь-яких документів, окрім закордонного паспорту.
Віза в Ізраїль - що потрібно знати
Звичайно, найголовніше, що кожен громадянин України, який має намір поїхати в Ізраїль із гостьовою, туристичною метою, на лікування або ж у справах бізнесу (все це тип візи В2), не повинен звертатися до Посольства Ізраїлю в Україні для отримання в'їзної візи в Ізраїль.
Проте не думайте, що зможете місяцями "зависати" в Ізраїлі. Без візи громадяни України в Ізраїлі можуть провести 90 днів протягом півроку. По прильоту в країну вам ставлять штамп про прибуття, за який не треба платити ні шекеля (місцева валюта).
Цей самий штамп у паспорті може стати вам завадою для подорожі в деякі арабські країни: Іран, Сирія, Ліван, Лівія, Судан і Ємен.
Якщо ви плануєте в майбутньому подорож до однієї з цих країн, то штамп про прибуття краще не ставити.
Для цього вам завчасно варто повідомити прикордонника, заповнити спеціальну форму 17L і попросити, щоб штамп поставили туди. Цей бланк зі штампом залишається у вас як підтвердження перебування в країні.
Цей нюанс не стосується таких країн як Єгипет, ОАЕ, Йорданія - туди з ізраїльським штампом можна в'їжджати вільно.
Віза в Ізраїль - документи
Кожен громадянин України для в'їзду на територію Ізраїлю повинен підтвердити мету своєї поїздки.
Безвізовий режим не є гарантією в'їзду в країну, оскільки остаточне рішення - за прикордонною службою Ізраїлю. Тому, щоб уникнути проблем на кордоні, рекомендовано мати з собою такі документи:
  • Авіаквитки з датами в'їзду та виїзду.
  • Медичну страховку.
  • Підтвердження броні готелю: ваучер із турфірми, факс або ж роздрукований електронний лист із готелю, в разі, якщо ви бронювали самостійно.
За словами туристів, найімовірніше, вас не питатимуть про медичне страхування.
Натомість розпитуватимуть, чому ви їдете до країни, з якою метою, як довго ви там пробудете, чи знаєте когось в Ізраїлі.
Найкращим варіантом відповіді буде: нікого не знаю, їду як турист, зупинюся в готелі й відкриватиму цю прекрасну країну.

4. Шрі-Ланка.


Курорти Шрі-Ланки: який вибрати для відпочинку

Зробити фотографію знаменитої фортеці Сігірія, погуляти по місту Канді або хоч краєм ока побачити Коломбо - всі ці пункти, безумовно, є в плані подорожі кожного туриста, що збирається на Шрі-Ланку. Але будемо відвертими: більшість їде в цю країну не для огляду визначних пам'яток, а просто щоб поваляться на пляжі під пальмами, покупатися в океані, позасмагати, смачно поїсти чого-небудь екзотичного (при цьому бажано не дорого) і знайти якусь розвагу для вечірнього дозвілля. Одним словом - розслабитися.
Але ось парадокс: незважаючи на те, що умови для релаксу на курортах Шрі-Ланки створені хороші, кожен п'ятий турист повертається з цього диво-острова з думками "краще наступного разу поїду в Таїланд або в Гоа".Такі висновки, на нашу скромну думку, слідство банальної помилки у виборі курорту. На Шрі-Ланці дійсно немає (або в усякому разі поки немає) курорту, який повністю задовольняв би всі потреби туриста: там, де відмінний пляж, може бути погано розвинена інфраструктура, там, де ресторани, клуби і "двіжуха", часто не знайдете тієї затишної бухточки з пальмами, яку бачили на фотографіях в туристичних буклетах. Тому-то й важливо визначитися з пріоритетами і, виходячи з цього, вибирати місце відпочинку. Ми постараємося вам в цьому допомогти, розповівши про кращі курорти острова, їх плюси і мінуси.
Курорти Шрі-Ланки - Тангалле
Плюси: Ідеальне місце для романтичної подорожі. Милі бухточки, нависаючі над пляжем кокосові пальми і та, необхідна для подібного відпочинку, небагатолюднісь створюють неповторний затишок Тангалле. Більш того, цьому курорту віддають перевагу багато дауншифтерів з Росії та України, які перебралися жити в Унаватуну або Хіккадуву, але для пляжного відпочинку намагаються вибратися саме в Тангалле. До слова, це одне з небагатьох місць на Шрі-Ланці, де можна дійсно непогано поснорклити.
Мінуси: Коли будете читати в туристичних буклетах, що Тангалле славитися своєю кухнею - не вірте, а точніше, діліть на два. У деяких ресторанчиках там готують дійсно смачно, але от кількість цих ресторанів залишає бажати кращого. Також необхідно відзначити, що в Тангалле краще не їхати в серпні-вересні - хвилі дуже великі, купатися просто неможливо.
Відгуки мандрівників: Кращі пляжі Шрі Ланки - на самому півдні острова, в Тангалле. Чудова особливість цих пляжів - вони безлюдні. Навіть у високий сезон, тобто взимку, на Тангалле можна пройти кілька кілометрів по берегу, зустрівши лише пару чоловік.
Курорти Шрі-Ланки - Унаватуна
Плюси: В передмові до цього огляду ми сказали, що на Шрі-Ланці немає курортів, які б поєднували в собі і гарний пляжний відпочинок, і базу розваг. Це дійсно так, від своїх слів відмовлятися не збираємося, але якщо б потрібно було вибрати саме такий універсальний курорт, то, безумовно, назвали б Унаватуну. Вдень можна купатися, засмагати (до речі, на пляжі є непогані місця для купання з дітьми, а для океану це, повірте, важливо), ввечері вечеряти в ресторанах на березі, танцювати в диско-барах.
Мінуси: якщо порівнювати з іншими курортами, то пляж Унаватуни таки програє: він завузький (смуга не більше 2-х метрів завширшки), вода мутнувата, народу забагато. До мінусів також можна віднести місцевих нахабнуватий торговців - буває їх не відігнати, немов настирливих мух.
Відгуки мандрівників: В Унаватуні - хороший саме баланс, всього потроху, але все є. Покупатися, посноркелити (навіть дайвінг), вибір ресторанів, такий-сякий, але шоппінг. Вибір готелів та гестов. Зовсім поруч Галле - форт, шопінг. Саме тому я вважаю Унаватуну "золотою серединою".
Курорти Шрі-Ланки - Хіккадува
Плюси: З усіх перерахованих в цьому огляді курортів саме Хіккадува має найбільш розвинену інфраструктуру: готелі, ресторани, кафе, дискотеки. Тому можна вибрати житло на свій смак і гаманець, місце для обіду та вечері, виходячи зі своїх переваг. Пляж в Хіккадуві широкий, вода досить чиста.
Мінуси: Досить-таки багато туристів з країн колишнього соцтабору, зокрема наших співгромадян. Пояснюється все просто: саме сюди продають більшість пакетних турів вітчизняні компанії.
Тому якщо ви хочете відпочити не тільки від клімату "рідної ненька", але і від фізіономій співвітчизників, напевно, варто розглянути інші варіанти. Втім, і сказати, що в Хіккадуві "що ні рожа, то Сірожа" було б перебільшенням.
Відгуки мандрівників: Хіккадува дуже вдале місце для відпочинку - чистісінька вода, всього один великий готель на березі, безліч кафе і ресторанів.
Курорти Шрі-Ланки - Мірісса
Плюси: Відмінний пляж, не буде перебільшенням назвати його одним з кращих і найбільш затишних на острові, непогана атмосфера, населення поки ще не розпещене потоком туристів, ціни на проживання трохи нижчі, ніж у тих же Унаватуні або Хіккадуві (втім, ціни ростуть пропорційно зростанню популярності курорту ). У Міріссе також сподобається любителям серфінгу, підкорювачі океанських хвиль зупиняються в основному в дуже бюджетних кімнатах, які здають місцеві.
Мінуси: ви повинні розуміти, що Мірісса - це маленьке село, тому а) там не буде великого вибору комфортабельного житла (хороших готелів і гест-хаусів кіт наплакав), б) не чекайте розваг (ввечері так і зовсім тужливо буває, широкій душі нашого туриста ніде розвернутися).
Відгуки мандрівників: Мірісса це пляж, перший ряд гестів, готелів, плавно перетікає в приватні будинки, де власне і можна зняти кімнату і т.д., потім дорога, а потім за дорогою зовсім бюджетне житло для “а ля серферів” . Тобто Мірісса дійсно село “а ля гоанський Бенаулім” але компактніше і з однією дорогою.

Відпочинок у Шрі-Ланці: що необхідно знати туристу

Подобається екзотика? У Шрі-Ланці її багато. Але будьте готові до несподіванок.

Сьогодні відпочинок в Шрі-Ланці дуже популярний, хоча вартість турів у цю маленьку й гарну країну досить висока.
Але образ романтичної та веселої екзотичної країни у багатьох туристів може розсіятися, як тільки вони ступлять на землю Цейлону.
Шрі-Ланка не для всіх, або до чого варто бути готовим туристу
Якщо ви плануєте подорож в Шрі-Ланку, ваш вибір можна тільки схвалити. У цій країні є розкішна тропічна природа, дивовижний тваринний світ, смачна їжа, давня історія і унікальна культура.
Але є в Шрі-Ланці також моменти, які для європейських туристів можуть бути незвичними.
Клімат: жарко і волого
Дійсно, вологість повітря в Шрі-Ланці - більше 70%, що в поєднанні з дуже високою температурою дає ефект сауни.
Пакуючи речі у Шрі-Ланку, візьміть з собою одяг виключно з натуральних матеріалів, інакше ви просто не зможете перебувати на вулиці. До речі, в Шрі-Ланці ви побачите, що всі місцеві жителі носять тільки одяг з бавовни та шовку. Послідуйте ж і ви їх прикладу, адже ланкійці туристові поганого не порадять!
Також будьте готові до того, що мокрі речі або рушники на відкритій терасі готелю або на балконі вашого номера будуть сохнути декілька днів. Сушити купальні костюми, білизну та інші речі краще в номері. А всі вони забезпечені кондиціонерами.
Що стосується сонячних ванн, то тут туристам варто бути гранично обережними. Шрі-ланкійське сонце настільки підступне, що отримати опіки ви можете навіть у тіні.
Настійно рекомендуємо перебувати на пляжі максимум до 10-11 годин.
 Вулиці міст: чи не боїтеся бруду?
Бути в Шрі-Ланці і не прогулятися по вузьких вуличках? Ні, це неможливо. Повірте, ноги самі понесуть вас за новими враженнями. Ось тільки на ці самі ноги рекомендуємо надіти закрите взуття.
Сандалі і шльопанці - це традиційна взуття ланкійців. Туристам же, навпаки, варто гуляти в кросівках чи легких тропічних туфлях.
Справа в тому, що вулиці ланкійських міст, навіть великих, досить брудні. І туристам навряд чи буде приємно наступити на купку сміття. Також варто пам'ятати про те, що в Шрі-Ланці, як і в Індії, на вулицях ви можете побачити корів і слонів, що мирно прогулюються . А ці милі тварини залишають після себе певний слід. І за ними, як правило, ніхто не прибирає.
Ще одним аргументом за закрите взуття може послужити факт відсутності у багатьох містах підземної каналізації. По краях дороги просто є стічні канави, які закриті бетонними плитами. Але від неприємного запаху вони не завжди рятують. Та й міцність деяких плит викликає сумнів.
Транспорт: спадщина Британії та хаос?
Рух в Шрі-Ланці лівосторонній. Але сам по собі цей факт зовсім не затьмарить ваш відпочинок. Якщо ви досвідчений водій і вже мали справу з лівобічними автомобілями, то сміливо можете брати машину на прокат і колесити по всій країні.
Якщо ж ризикувати не хочете, можна орендувати на цілий день таксі. Це вам обійдеться приблизно в $ 150.
Але дороги в Шрі-Ланці схожі на атракціон. Іноді досить небезпечний.
Якщо правила руху в цій країні і існують, то, схоже, ланкійці давно про них забули. Величезна кількість триколісних автомобільчиків - "тук-туків", автобусів і мопедів постійно рухаються в обидва боки і при цьому голосно сигналять.
Так що, вибираючись на прогулянку в місто, враховуйте цей момент. Цікаво, як скоро ви втомитеся від нескінченних гудків і яскравих фар дальнього світла?
Що ж стосується залізниці, то тут правила хоч і дотримуються, але поїзди являють собою дивовижне видовище.
Втім, покататися на ньому - це якраз і є та унікальність й екзотика, за якою туристи їдуть до Шрі-Ланки.
До речі, вагони в ланкійських поїздах існують лише 2-го і 3-го класів. Але різниці між ними немає практично ніякої.
Питна вода: якісно, але дорого
Незважаючи на те, навколо Шрі-Ланки на багато тисяч кілометрів простягнувся Індійський океан, великих очисних споруд в країні не багато. Тому питна вода досить дорого коштує.
Причому платити за неї вам доведеться як в магазинах, так і в готелі. Пляшка води 1,5-2 літри коштує приблизно $ 1-2.
Пити воду з-під крана категорично заборонено! Навіть у готелях.
Крім того, в кафе, в готелі, у вуличних торговців не купуйте напоїв з льодом! Його можуть робити якраз з проточної води. Замість цього краще попросіть принести вам сильно охолоджений напій. Повірте, він буде таким же холодним, як якщо б у ньому був лід.
"Дядечку, дай мільйон!"
Шрі-Ланка - країна небагата. Врахуйте, майже 20 років у ній йшла громадянська війна, що сильно позначилося на місцевій економіці.
Місцеве населення живе бідно, зате ланкійці дуже привітні і веселі люди. Але навіть серед них вам можуть зустрітися ті, хто прямим текстом проситимуть у вас гроші.
Справа в тому, що місцеві жителі вважають усіх туристів багатими. Цим і пояснюється їх пристрасне бажання продати вам щось чи попросити дрібних грошей.
У цих ситуаціях дійте так, як вважаєте за потрібне. Але в будь-якому випадку, будьте ввічливі та терплячі. Повірте, мало кому в нашій країні знайома така бідність. Але і піддаватися на маніпуляції не варто. Ваше ввічливе, але тверде "ні, дякую" вплине.
Можна сказати, що Шрі-Ланка - це країна величезних контрастів. Красиві різнокольорові будиночки в колоніальному стилі сусідять із страхітливими нетрями. Жінки в яскравих національних одягах - сарі, чоловіки в традиційних саронгах в натовпі змішуються з людьми в костюмах і звичайних європейських сукнях.
Спостерігати за життям на цьому дивовижному острові настільки цікаво, що деякі малоприємні для туристів моменти забуваються. А в пам'яті залишається лише все найкраще і прекрасне, що може дати Шрі-Ланка.

5. Об'єднані Арабські Емірати.


Абу-Дабі (ОАЕ)

Абу-Дабі - офіційна столиця держави, адміністративний центр еміратів і резиденція Президента. Це найбільший з семи еміратів загальною площею в 67000 кв. км, до нього відносяться і 200 островів, що оздоблюють Аравійський півострів. Цей емірат - вражаюче поєднання надсучасних урбаністичних пейзажів і стародавніх традицій Сходу. Однойменна столиця штату - одне з найрозкішніших міст світу, де від великої кількості зелених насаджень середня температура на півтора градуса нижче, ніж в навколишній пустелі.
Абу-Дабі був заснований в 1761 р. кочівниками, які, виявивши тут воду, вирішили осісти і змінити звичний уклад життя, перетворивши оазис в караван-сарай. Успішна експлуатація нафтових і газових родовищ дозволила вкласти величезні кошти у інфраструктуру міста, тому Абу-Дабі тепер можна назвати одним з найбільш вишуканих і розкішних міст світу.
Приїжджого вражає велика кількість зелені в Абу-Дабі. Дивно чисті вулиці, чудово облаштовані набережні, сотні фонтанів, велика кількість зелені і парків, велика кількість мечетей, східний базар - все це сучасний космополітичний Абу-Дабі.
В Абу-Дабі м'який клімат взимку, чисті пляжі, готелі з шикарним рівнем обслуговування. У готелях - басейни, тренажерні зали і фітнес-центри. Пропонуються навіть сауни і парні. Більшість готелів емірату сконцентровано в столиці. Є готелі всіх відомих світових готельних сіток. Тут завжди відмінне обслуговування, затишні кімнати, різноманітне меню ресторанів.
Затока Абу-Дабі - відмінне місце для занять водними видами спорту, як модним віндсерфінгом, так і гонками на парусних і моторних човнах. Регулярно проводяться регати на традиційних рибальських шхунах-дау, змагання веслярів на дерев'яних абрах (човнах).
Десятикілометрова набережна Corniche Road перетворена в найбільшу паркову зону на Сході. Тут розташовується велика частина з 90 фонтанів столиці, включаючи найзнаменитіші («Кофейник», «Лебідь», «Вулкан», «Перлина» та ін.)
Відпочинок в Абу-Дабі - це ще й відвідування штучно створеного острова Лулу, з якого відкривається красивий вигляд на нову лагуну. А з іншого боку міста можна милуватися ще одним не менш прекрасним видовищем - червоними піщаними дюнами.
Абу Дабі - це центр туризму і торгівлі, спорту та відпочинку. Головною визначною пам'яткою міста є Палац Аль-Хусн, відомий також як Старий або Білий форт. Поряд з виставковим комплексом на Аль-Мусаффах роуд знаходиться так зване Культурно-етнографічне село, де відтворено традиційний побут і уклад життя різних районів країни.
Злиття минулого, сьогодення і майбутнього виражається у мирному спів-існуванні мечетей, музеїв, сучасних супермаркетів, східних ринків, навчальних закладів, центрів культури і мистецтв. В Абу-Дабі, як і в будь-якому мусульманському місті, побудовано безліч мечетей. З будь-якої точки міста можна побачити відразу кілька вигадливо прикрашених мінаретів.
Торгова вулиця Халіда Хамдан - осереддя невеликих магазинчиків і бутиків. Величезних торгових центрів, як в Шарджі і Дубаї, в Абу-Дабі небагато. Найбільший - Abu Dhabi Mall, а один з найпопулярніших - Al Hana Shopping Centre, розташований в центрі, недалеко від головної набережної.
Рибний ринок - вельми колоритне місце в районі порту, варте відвідин якщо не з гастрономічною метою, то хоча б для того, щоб там сфотографуватися. Найпопулярніші ресторани міста - Al Safina і Al Dhafra (поряд з рибним ринком). Слід пам'ятати, що алкогольні напої в Абу-Дабі подаються тільки в ресторанах, розташованих на території готелів. У звичайних міських закладах панує непорушний «сухий закон».
В Абу-Дабі пропонується здійснити безліч цікавих і різноманітних екскурсій: Вам запропонують покататися на верблюді і політати на вертольоті, здійснити сафарі по пустелі з ночівлею під зоряним небом і покататися на піщаних лижах, відвідати верблюжі перегони й взяти участь в екзотичному нічному полюванні на крабів, постріляти в елітарному стрілецькому клубі шейха і порибалити у водах Перської затоки.

Шарджа (ОАЕ)

Емірат Шарджа розташований уздовж Перської затоки, однак частина території емірату знаходиться на сході країни. Це окремі анклави на березі Оманської затоки. Місто Шарджа лежить усього в 13 км від міста Дубай. Ці два міста вже "стикнулися" своїми окраїнами, і мабуть, скоро перетворяться в один великий мегаполіс.
Будучи третім за величиною еміратом, Шарджа була колискою розвитку прибережних племен і залишалася процвітаючим портом протягом багатьох століть. Зараз Шарджа - це дивовижне злиття старого і нового. Це культурна столиця країни, яка приваблює численних туристів великою кількістю історичних та культурних цінностей, що зберігаються в музеях емірату. Шарджа - дуже доглянуте зелене місто з дивовижною лагуною з красивими парками і садами.
У Шарджі ви знайдете найширший вибір самих різних готелів з прекрасною кухнею і широкими можливостями для занять різними видами спорту - від традиційно улюбленого тут крикету до серфінгу і підводного плавання. Але майте на увазі, що це найбільш суворий по звичаям емірат. Тут не можна загоряти "топлес" навіть на території приватного пляжу, купатися в морі можна тільки на території приватного пляжу готелю. Це "безалкогольний емірат", де спиртне повністю відсутнє навіть в готелях. Можлива навіть кримінальна відповідальність за провезення алкоголю в багажі.
Для скептично налаштованих туристів готелі Шарджі стануть приємним сюрпризом, оскільки тут можна не тільки насолоджуватися цілковитим комфортом, але і отримати деяке уявлення і про місцеву культуру і побут: інтер'єр, часто, оформлений так, щоб ви могли відчути себе в палаці султана або шейха. Але якщо вас не влаштовують готелі, то до Ваших послуг вілли і невеликі приватні будиночки на узбережжі. Але врахуйте, що в цьому випадку готувати доведеться самостійно.
Відпочинок в Шарджі по-особливому спокійний і безтурботний. Сюди найкраще приїжджати з жовтня по квітень, коли температура повітря становить 25-30 градусів, а води — 20. Причому не галасливою молодіжною компанією, а з дітьми або взагалі поодинці: це місце стане терапією для розуму і тіла, змученого ритмом міського життя.
Небезпечних морських мешканців в затоці дуже мало. Слід уникати контакту лише з кольоровими медузами в певні періоди в році (зокрема, у вересні-жовтні) і зі скатами, що мешкають в мілких водах.
Шарджа це центр крикету в ОАЕ. У всьому світі Шарджа відома як місце зустрічі членів One Day Internationals (турнір або рейтинг з крикету).
Шарджу цілком заслужено називають «архітектурною столицею Еміратів». Тут ви побачите багато пам'ятників культури, що дають наочне уявлення про минуле країни. Барів і інших злачних закладів у Шарджі немає навіть у готелях. В якості розважальних центрів виступають східні базари і парки з божевільними атракціонами. Вечір можна провести в арабському нічному клубі з національною музикою.
Серед інших Еміратів Шарджа знаменита своїми ринками. Центральний ринок Шарджі, іменований серед відпочиваючих з СНД "вагончики". Тут в загальному близько 600 крамниць торгують килимами, кавниками, сріблом, золотом, парфумерією, одягом та іншими товарами. До речі, ціни на золото тут нижче, ніж в Дубай.
Комплекс нового ринку на березі затоки Халід нагадує старовинний залізничний склад з похилими блакитними дахами, багато декорованим фасадом і золотими трубами. Новий ринок був побудований в 1987 р. Це більш стримана і стильна будівля із золотим куполом і фасадом, обробленим сірим каменем і чавунними ліхтарями, також розташована на березі коси. Тут також знаходиться парк розваг з атракціонами і продажем сувенірів.
Головна торгова вулиця Шарджі - Аль-Вахда (Al Wahda Road), довжиною 2 км, приваблює тисячі покупців з різних країн світу. Тут ви знайдете будь-які товари від елегантного одягу до меблів. У низці салонів "бутік" ви зустрінете як магазини відомих фірм, так і відносно недорогі магазинчики молодіжної моди.

Аджман (ОАЕ)

Емірат Аджман знаходиться на узбережжі Перської затоки, протяжністю 16 кілометрів, між Ум Аль-Кувейн і Шарджа і є найменшим з семи еміратів. Аджман розташований в 30 хвилинах їзди від аеропорту Дубая.
Назва емірату Аджман походить від назви клану, який спочатку населяв цей регіон. Життя Аджмана впродовж багатьох століть була зосереджене навколо природного рукава затоки, де знаходиться старовинна судноверф, де й донині будують традиційні арабські човни "доу".
Клімат в еміраті сухий, перехідний від тропічного до субтропічного. Кращий сезон для поїздки - з жовтня по травень. Середньомісячні температури від +20 º С до +35 º С (максимальні - до +50 º С). Опадів випадає близько 100 мм. в рік, в горах - 300-400 мм., в основному - в зимові місяці. Іноді дощ не випадає по кілька місяців.
Аджман - небагатий емірат, і готельне будівництво ведеться дуже повільно. Тут поки ще не так багато об'єктів розміщення, хоча вже присутні відомі світові готельні сітки.
16-кілометрові білі пляжі цього курорту (до речі, на всіх інших курортах пісок жовтий) притягують відпочиваючих з усього півострова та світу. Ті, хто втомився від ритмів сучасного життя знайдуть тут справжній відпочинок від суєти і гомону цивілізації.
Аджман - спокійне провінційне містечко, небагате на розваги. Тут є торговий район, затишні ресторанчики на центральних вулицях. Однак за розвагами звідси найчастіше відправляються в Дубаї, а за шопінгом ще й у Шарджу.
На вулиці Шейха Хамеда бен Абдул Азіза розташований ринок, на якому можна придбати традиційні народні вироби: арабські кавники, срібні та мідні мечі і "ханджари" (криві арабські ножі), ляпіс-лазур, малахіт і інші дорогоцінні камені, перські килими і бавовняні дурра (довгасті підлогові килими), античні срібні прикраси з султанату Оман та Ємену.

Дубай (ОАЕ)

Дубай - це добре відомий центр торгівлі на Сході. Він розділений на дві великі частини каналом, який і сьогодні служить гаванню для традиційних арабських транспортних суден. Всесвітньо відомий Золотий Ринок демонструє сліпуче різноманіття дорогоцінних металів і каменів, що радує око.
За винятком жаркого літнього періоду, клімат в Дубаї майже ідеальний - сухий субтропічний. Сонце і безхмарне небо 360 днів у році. Температура влітку коливається між 35 і 43 ° С, але в окремі дні може досягати 48 ° С тому всі приміщення в місті, таксі і навіть невеликі крамниці на базарах з кондицонерами. Середня температура в січні 18 ° С (мінімум 10 ° С, максимум 25 ° С). Основний період дощів припадає на грудень — січень. Найкращий час для відвідування Дубая - з жовтня по квітень, коли температура повітря зазвичай тримається 20-30 градусів.
Дубай - комерційний центр що швидко розвивається з унікальними умовами для бізнесу. Це ідеальне місце для проведення виставок, конференцій, семінарів та корпоративного відпочинку. Бізнес-поїздки в Дубай особливо приємні, оскільки в будь-який час року дозволяють поєднати роботу з відпочинком, провести кілька днів на морському курорті.
Тутешній клімат і першокласні спортивні споруди роблять емірат ідеальним місцем для тих, хто віддає перевагу активному відпочинку. Рідкісна країна може похвалитися такими можливостями в області спортивних розваг, як ОАЕ. Перш за все, це, звичайно, водний і підводний спорт усіх видів: від віндсерфінгу до підводного плавання.
Вас приємно здивує величезна різноманітність морської живності. При бажанні нирці можуть відправитися на екскурсію до місць корабельних аварій. Біля узбережжя Дубая їх 20, але тільки 12 з них доступні дайверам. До речі, у водах Затоки налічується більше 30 видів коралів.
Щорічно в Дубай відбуваються досить помітні спортивні події (серед популярних видів спорту - гольф, теніс, кінські перегони), призами на яких стають великі грошові суми.
Район Дубай Джумейра ідеальний для пляжного відпочинку - це багатокілометровий піщаний пляж з безліччю готелів найвищого класу, в тому числі семизірковий Бурш ель Араб і шестизірковий Джумейра Біч. Поруч знаходиться аквапарк Wild Wadi з 24-ма водними атракціонами.
На узбережжі облаштовані два відомих платних пляжних комплекси, якими користуються відпочиваючі більшості міських готелів: Al Mamzar Park і Jumeirah Beach Park. Пляжні комплекси мають повну інфраструктуру: невелику паркову зону, ресторани і бари. Комплекс Al Mamzar Park має ще й басейн, що дуже зручно, коли в затоці сильне хвилювання і купатися небезпечно.
У Дубаї є можливість займатися різними видами спорту: авіаспортом, велоспортом, вітрильним спортом, альпінізмом, водними лижами, риболовлею, полюванням, картингом, стріляниною з рушниці або лука, боулінгом, більярдом, кегельбаном, пейнтболом. Разом з тим, спраглі до екзотики віддані шанувальники спорту відкриють для себе в Дубаї і деякі нові можливості. Так, місцеві тур-оператори можуть Вам запропонувати катання на пісочних лижах або їзду верхи на верблюді.
Не обійдений увагою і сімейний відпочинок. У місті багато парків та ігрових майданчиків, де можуть розважитися діти. Для сімейного відпочинку цікавим буде відвідування тематичного аквапарку Вайлд Ваді, що займає площу в 12 акрів - воістину гігантські масштаби для такої маловодний країни, як ОАЕ. Поруч із аквапарком знаходиться ще одне привабливе для маленьких туристів місце - Джумейра Біч Парк, тут так само є водні атракціони, ігрові майданчики, затінені столики для пікніків і криті басейни.
Дубай - місто з унікальними можливостями для шопінгу - тільки тут зустрінеш таку кількість суперсучасних торгових центрів з низькими цінами на товари світових марок, тільки тут щорічно в березні проводиться знаменитий шоп-фестиваль. Скрізь - починаючи зі стародавніх ринків - "суків" і кінчаючи фешенебельними торговельними центрами - відвідувачі можуть зробити безліч вигідних покупок.
Для любителів нічних прогулянок в Дубаї відкриті двері численних барів, ресторанів і клубів (більшість з яких розташовуються в будівлях готелів) у різноманітних стилях і традиціях.

Корфакан (ОАЕ)

Корфакан - провінційне містечко на березі Індійського океану, розташоване на північ від Фуджейра. Населення Корфакана становить 15 тисяч жителів. У місті оригінально поєднуються сучасність і пам'ятники старовини. Сучасні споруди зробили його привабливим містом з садами і парками, кафетеріями і красивою набережною. Недалеко від піщаного пляжу, на вершині скелі височить Білий Палац - одна з головних визначних пам'яток Корфакана.
Корфакан славиться самими мальовничими підводними пейзажами у всіх ОАЕ. Вода тут дивно прозора, і у дайвера є шанс побачити заворожливої краси коралові рифи і велику різноманітність тропічних риб. Можна також зустріти черепах, акул і мурен. Недалеко від узбережжя Корфакана є кілька місць для занурення під воду. На кілька таких місць можна потрапити також з прибережного міста Дібба.

Біля підніжжя гір, на березі Індійського океану височіють сучасні впорядковані готелі, куди приїжджають туристи з усього світу. Корфаккан підходить для любителів спокійного відпочинку, які приїжджають на курорт для того, щоб відволіктися від робочих буднів. Тут Ви не знайдете нічних закладів, але зате пляжі з білим піском і зручні готелі дозволять Вам відпочити та оздоровитися.


Рас аль Хайма (ОАЕ)

Емірат Рас аль Хайма - це самий північний і самий родючий із семи еміратів, місце, де гори впритул підступають до берега. Сприятливий клімат і родючі грунти зробили його справжнім квітучим оазисом.
Рас аль Хайма - в перекладі з арабської "мис шатра" переносить нас до тих днів, коли вогонь, запалений на найвищій точці, служив надійним маяком для моряків. Столиця емірату - місто Рас аль Хайма, вважається найдавнішим містом країни - з 695 р. н.е.. в цих краях знаходилося місто Джульфар - процвітаючий в минулому центр торгівлі перлами і найбільший торговий центр Перської затоки.
Сучасний Рас аль Хайма складається з двох головних частин. На заході - старе місто з напівзруйнованим фортом, старою мечеттю з коралових блоків, Національним музеєм і сторожовими вежами; на сході - район Аль Нахіль з палацом еміра, ринками і Виставковим центром. Обидва райони сполучені між собою мостом через бухту, в якій стоять численні морські судна.
Тисячі туристів привертають гарячі джерела і бальнеологічний курорт Хатт, а також найбільше старе місто емірату - Дігдага, великі водойми серед пальмових гаїв у Ваді Азіма, гробниці і поселення залізного віку в Ваді Каврі і зелені передгір'я Хаджар.
Неподалік від цього міста знаходиться так само кращий природний парк Аль-Гайль, де можна ближче познайомитися з типовими східними пейзажами.

Ум аль Кувейн (ОАЕ)

Ум аль Кувейн розташований на узбережжі Перської затоки між Шарджею і Рас аль Хаймом. Емірат лежить на невеликому півострові, оточеному скупченням маленьких острівців. Місцеві жителі в більшості займаються риболовлею.
У минулому Ум аль Кувейн був досить добре укріплений, про що нагадують три сторожові вежі при під'їзді до міста (раніше між ними була стіна, не збереглася до наших днів). Старий форт сьогодні використовується місцевою поліцією. Навколо нього збереглися будинки, на деяких з яких можна знайти сліди колись шикарної обробки рожевим каменем і ліпниною. На північ від цих будівель йде район старого ринку, де можна побачити збережені до наших днів вітряні башти (вентиляційні системи) і старі кам'яні будинки. Через протоку від старого міста знаходиться острів Сінійя, де були виявлені залишки ранніх ісламських поселень. Зараз на острові природний заповідник, для відвідування якого необхідний спеціальний дозвіл.
Головне, що приваблює туристів в Ум аль Кувейн, це чисті довгі піщані пляжі, закрита лагуна і стайні зі скаковими кіньми, які можна брати на прокат. Тут Ви зможете зайнятися водними видами спорту, такими, як підводне сафарі, риболовля, підводне плавання і дайвінг.
На курорті є морський клуб, розташований на березі між готелем "Перл" і "Емір Диван". Практикуються віндсерфінг, водні лижі, ходіння під вітрилом. При клубі є секція занять кінним спортом, яка організовує численні змагання в зимовий час. У Ум аль Кувейн популярні і гонки на верблюдах. Один з кращих в Еміратах треків легко знайти недалеко від міста, біля дороги на Фаладж аль Моалла. У дні перегонів на полі навколо розбиті численні бівуаки верблюжих "стаєнь".
Привабливість Ум аль Кувейн - в його відносній територіальної ізоляції, що дозволила емірату зберегти в незмінному вигляді традиції та життєвий устрій. Однак, новий поштовх туризму в цьому еміраті дало будівництво найбільшого в світі аквапарку Dreamland, який знаходиться всього лише в 30 хвилинах їзди від Дубаї.
З Ум аль Кувейн туристи можуть здійснити екскурсію на острів Аль Сіярх, який обрали місцем свого проживання численні морські птахи.

Фуджейра (ОАЕ)

Емірат Фуджейра є єдиним еміратом, який виходить на Індійський океан (Оманську затоку). Його територія простягнулася вздовж Оманської затоки більш ніж на 90 кілометрів. Височіючі гори Хаджар з долинами, що спускаються прямо до моря, з безліччю старовинних фортів, фортець і невеликих печер оточують цей емірат з усіх боків.
Колись територія Фуджейра входила до складу Шарджі, але в 50-і роки за згодою англійських колоніальних властей було оголошено про її незалежності. Сьогодні цей емірат грає не останню роль в житті країни. Завдяки мальовничим краєвидам, ласкавому морю, великій кількості історичних цінностей Фуджейра стала улюбленим місцем відпочинку не тільки іноземних туристів, а й місцевих жителів.
Для тих, хто мріє про дайвінг, але досі не наважувався зануритися з маскою або аквалангом, відпочинок в Фуджейрі дасть можливість виконати це бажання. Тут відмінні курси для новачків, а підводна прогулянка до острова-скелі зовсім безпечна. Ви побачите різноманітність екзотичних рибок, морських зірок і, якщо вам дійсно пощастить, познайомитеся з абсолютно мирною і безпечною чорною рифовою акулою, деякі екземпляри з них можуть досягати 180 см. в довжину!
Любителі і професіонали рік за роком приїжджають до місцевого дайвінг центру, що б насолодитися улюбленою справою. Тут проводяться всілякі змагання з водних видів спорту.
Туризм в Фуджейрі - галузь молода, але тут є багато чого, що можна запропонувати навіть досвідченим туристам: всі водні види спорту, сходження в гори, дослідження арабської культури, привабливі тури по висохлих руслах річок, які наповнюються водою тільки під час дощів, а також комфортабельний відпочинок в хороших готелях. Коралові рифи емірату привабливі для любителів підводного плавання і пірнання з маскою.
Фуджейра славиться своїми шикарними піщаними пляжами, з яких можна побачити знамениту скелю-острів, що нагадує за формою собаку. До ваших послуг тихі затишні кафе з різноманітною кухнею, невеликі готелі, що потопають у зелені пальм.
Тур в Фуджейру виявиться підходящим для сімейного відпочинку, оскільки це досить тихе і спокійне місце в порівнянні з більш великими і шумними курортами. Сюди, звичайно, приїжджають любителі тиші й умиротворення.
У Фуджейрі є історичні місця, що розповідають про давні традиції і культурну спадщину. У місті варто відвідати руїни старовинного форту і поселення що оточувало його, тепер покинутого. У Фуджейрі є музей з археологічною галереєю, куди доставлені знахідки з доісторичних поселень, виявлених поряд з довколишніми населеними пунктами Кідфа і Бітна. У Фуджейрі є три заповідні зони, куди допускаються туристи. Це водоспади Аль-Вуррайа, сади Айн-Аль-Мадхаб і гарячі джерела Айн-Аль-Гамур.
За покупками краще всього відправлятися в знаменитий П'ятничний ринок, де можна придбати практично все, що завгодно - золото, сувеніри, вбрання і навіть, якщо раптом захочеться екзотики, віслюка.
На узбережжі взимку можна спостерігати мальовничі сцени ловлі риби за допомогою кошелькового невода. Цей традиційний метод лову до цих пір дуже важливий для громад рибалок східного узбережжя. Улов два-три дні витримують на сонці, щоб він підсох, а потім продають на корм для худоби чи добрива. Лише невелика його частина вживається як приправа до рисових і рибних блюд. У минулому сушена риба була основною статтею експорту регіону.

6. Кіпр.


Кіпр – третій за величиною острів в Середземному морі – славиться тим, що 340 днів в році тут світить сонце. Теплий клімат, золоті піщані пляжі, живописні гори, покриті сосновими лісами, відокремлені монастирі і, разом з цим, жваве нічне життя з різноманітністю барів, ресторанів і дискотек роблять Кіпр одним з улюблених курортів серед туристів зі всього світу.
Кіпр – острів з багатою історією і культурою, що багато в чому визначалося його положенням – на перехресті трьох континентів, на стику цивілізацій. 
Весь острів – це величезний музей просто неба, де дбайливо зберігається культурна і історична спадщина минулого. Історія оживає тут в реліквіях і пам’ятниках різних епох – від доісторичних часів кам’яного століття до наших днів. Первісні поселення періоду неоліту і сувора , класична краса грецьких храмів, язичницькі театри римлян і перші християнські монастирі, візантійські церкви, прикрашені іконами і фресками, франкскі абатства і замки, готичні собори, що нагадують про славу хрестоносців, і венеціанські стіни, що оточують їх – все це, а також високорозвинута інфраструктура туризму і дивовижна атмосфера привітності і гостинності вабить сюди безліч гостей з різних країн.

Нікосія (Левкосія) – столиця Кіпру. Вона розташована приблизно в центрі острова і легко досяжна зі всіх міст країни. Незвичайно цікаве тут Старе місто, оточене фортечними мурами XVI ст., які були побудовані венеціанцями. Старе місто має велике число архітектурних і культурних пам’ятників. Окрім маленьких магазинчиків, затишних кафе і таверн, відвідувачів привертають Музей Ювелірного Мистецтва і Муніципальний Музей Нікосії. Уздовж вузьких вулиць Старого міста височіють житлові будинки з прикрашеними балконами, ремісничі майстерні і крамнички. Типовим прикладом того, що собою представляє Нікосія у минулому, є ”Лайкі Гідон’я” – пішохідна частина міста, яка була реконструйована і відродила атмосферу старовини. Дві основні вулиці старої Нікосії – Лідра і Анасагора – як і раніше є торговим центром міста в пішохідній зоні. Увагу гостей привертають цікаві експозиції Кіпрського Музею з унікальною археологічною колекцією, Державної Галереї Сучасного Мистецтва, Кіпрського Музею Народної Творчості.
Зразком міської реставрації є Брами Фамагусти – один з найбільш оригінальних входів в Старе місто через фортифікаційні споруди. У цій частині міста розташовано безліч церков. Іншими визначними пам’ятками є Фольклорний Музей, Візантійський Музей і Архієпископство, кафедральна церква Св. Іоанна з прекрасними фресками, Музей Національної Боротьби, Етнічний музей.
Недалеко від цих будівель в старій Нікосії проходить так звана ”зелена лінія”, яка ділить Кіпр на вільну і окуповану Туреччиною зони.
Сучасне місто росте за межами кріпосних стін. Тут розташовано велику кількість барів, кафе, ресторанів, дискотек, модних магазинів, фешенебельних готелів. Часто проводяться різноманітні виставки і міжнародні ярмарки.

Лімассол
Розташований на південному побережжі Лімассол є другим за значенням містом і має славу популярного морського курорту, центру виноробства і найважливішого порту країни. Це місце проведення Карнавалу і Винного фестивалю, крупний туристський центр з жвавим нічним життям. На північ від Лімассола знаходяться мальовничі гори Троодо з монастирями, що знайшли свій прилисток в соснових лісах. Лімассол був колись невеликим торговим містечком, яке розвинулося в один з найбільших курортів країни. 
Місто роздільне на три основні туристські зони: центральний район Лімассолу, район Potamos Yermasoyias (у 5 км від центру) і район Amathus (у 8 км від центру). Всі три райони розташовані на побережжі, багато готелів мають свої піщані пляжі, де відпочиваючим пропонується багатий вибір розваг і водних видів спорту. Кращим піщаним пляжем вважається дикий пляж Ladies Mile по дорозі у бік Пафосу. Багато готелів мають свої басейни для тих, хто вважає за краще купатися в прісній воді.
Серед визначних пам’яток міста необхідно відзначити фортецю, Лімассола, яка зберігає колекцію Кіпрського середньовічного музею, Районний археологічний музей, Фольклорний музей, Муніципальну галерею мистецтва і Муніципальний парк з невеликим зоологічним садом.
Основні торгові вулиці знаходяться в центрі Старого міста. Тут можна недорого купити сувеніри, вироби з шкіри, ювелірні прикраси із золота і срібла, оптику. Лімассол – ідеальне місце для тих, хто хоче залучитися до жвавого нічного життя острова. У районі Potamos Yermasoyias широкий вибір ресторанів, таверн, барів, дискотек і нічних клубів.
У безпосередній близькості від Лімассола розташовані старі архаїчні міста Кіпру. Аматус (у східній частині міста) і Куріон (на заході) були колись стародавніми містами-державами. Куріон був розкопаний археологами і частково відновлений, а величний греко-римський амфітеатр використовується в даний час для проведення літніх концертів і театральних зустрічей.
Особливий інтерес представляють дамба Гермасойя, яку відвідують рибаки-любителі, і солоне озеро в Акротирі – місце зимівлі перелітних птахів, мандрівних весною і восени.

Ларнака – другий за значенням після Лімассолу порт південного Кіпру. Він розташований недалеко від Ставровуні (Хрестової Гори) – одного, з найбільш стародавніх монастирів на Кіпрі. Ларнака стоїть на тому місці, де колись знаходилось побудований в X ст. до н.е. місто Китіон, яке неодноразово згадується в Біблії. Згідно легенді, його засновником був внук Ноя.
У Ларнаці знаходиться церква Св. Лазаря, першого єпископа цього міста, що воскресило Христом з мертвих і що прожив потім на Кіпрі ще 30 років. Церква була побудована в його честь і існує дотепер на тому місці, де Лазар був похоронений удруге.
Візитною карткою Ларнаки, поза сумнівом, служить усаджена пальмами набережна Фіникудес, звідки відкривається мальовничий вигляд на бухту з пришвартованими в ній яхтами. Тут безліч ресторанів і вуличних кафе, де за обідом або келихом вина можна спокійно насолоджуватися морським пейзажем. Сьогодні Ларнака є зручною гаванню для кораблів, має яхт-клуб, який відвідують спортсмени зі всього світу.
У західній частині набережної знаходиться кріпосна цитадель XVII ст., у якій розташований Музей середньовічного Кіпру.
На схід від Ларнаки була створена нова туристська зона з комфортабельними готелями, що стоять прямо на піщаних пляжах.
Поряд з солоним озером, усіяною безліччю пташиних базарів, розташований Хала Султан Текке – храм, побудований на честь родички пророка Мухаммеда.
Багато туристів із задоволенням відвідують гірське селище Лефкару, яке відоме своїми майстрами мереживного мистецтва – ”лефкарітікі”.
Недалеко від Ларнаки знаходиться церква Панагії Ангелохісті, яка має візантійську мозаїку Діви Марії VI ст. – один з найбільш відомих прикладів мозаїчного мистецтва даного періоду. Далі на південь і в стороні від автомобільної траси знаходиться Хірокітія, де археологами було виявлено одне із старих неолітичних поселень.

Пафос розташований на південно-західному узбережжі острова. Це – столиця Кіпру часів Римського панування. Саме тут, недалеко від Пафосу, знаходиться місце, де за переказами, богиня любові і краси Афродіта вийшла на берег з піни моря. Безліч туристів прагне сюди, щоб побачити знамениту скелю, поряд з якою на берег вийшла Афродіта. З відкриттям міжнародного аеропорту в 1984 р. ця, колись маловідвідувана частина Кіпру, стала швидко розвиватися. 
У мальовничій гавані Kato Paphas, в старій частині міста розташовано безліч таверн, знаменитих своїми рибними блюдами. Саме сюди приходять місцеві жителі і туристи, щоб відпочити вдень і приємно провести час увечері. На цьому курорті багато можливостей для цікавого і різноманітного відпочинку, адже Пафос це не тільки морський курорт, але і музей просто неба. Увагу гостей незмінно привертають Королівські гробниці, руїни стародавнього міста в районі села Куклія, монастир Св. Неофіта, який був вирубаний в горі самим ченцем і містить прекрасні зразки візантійських фресок, що датуються XII-XV ст. Узбережжя Пафосу скелясте і напівпустельне. 
Знаменитий пляж Корал Бей цікавий своїми мальовничими бухтами з прозорою і чистою водою. У Пафосі дотепер існує реліктовий сосновий бір, прогулянки в якому, за переказами кіпріотів вельми корисні для здоров’я.
На південно-східній околиці міста знаходиться село Героскіпу з чудовою пятикупольною візантійською церквою Св. Параскевії і Музеєм народного мистецтва Героскіпу. Село славиться впродовж багатьох років виробництвом східних солодощів. Тут прекрасні умови для бананових плантацій, які захищені гірськими хребтами західної гряди Тродоса. Звідси можна потрапити на півострів Акамас, який відомий своєю дикою, неперевершеною красою, таємничою ущелиною і живописним побережжям, де морська вода відрізняється особливою чистотою.


Агія Напа
Блакитне море і прекрасні піщані пляжі, різноманітна рослинність, що оздоблює все побережжя, – це Агія Напа, розташована на південному сході Кіпру, в 40 км від Ларнаки. Зараз це відомий туристський центр, який славиться своїми сувенірними магазинами, тавернами, дискотеками і барами. Фешенебельні готелі і пансіонати вишикувалися по всьому побережжю до мису Греко і розташованої в 16 км на північ від бухти з гаями інжирних дерев. Прилегла до мису територія оголошена заповідником.
Венеціанський монастир XV ст., побудований навколо колишньої католицької церкви, додає неповторну образність курорту і сьогодні є історичним символом Агіа Напії.
На заході Агіа Напії увагу туристів привертають висічені в скелі гробниці-святилища. Широко відомою визначною пам’яткою є Музей морського життя, де розповідається про минуле і сьогодення моря.
Агіа Напа – популярне курортне селище острова, особливо серед молоді. Тут завжди жваво, шумно і весело. Окрім всіляких барів, клубів і дискотек великою увагою користуються Аквапарк, Лунапарк і Морський парк. Дітей і дорослих сюди привертає безліч різноманітних атракціонів і розваг.
Протягом всього року в Агіа Напе організовуються різні культурні заходи і проводяться свята, що відображають історичні і національні традиції острова.
Особливо слід сказати про Тродосе – гірські хребти в центрі острова, висота яких досягає 1952 м над рівнем моря в точці Хеністра на горі Олімп. У горах – велика кількість визначних пам’яток. Дев’ять візантійських церков входять в список Культурної Спадщини ЮНЕСКО, завдяки своїй архітектурі, іконам і фрескам. Знаменитий візантійський монастир Киккос вражає туристів своєю величчю і красою.
Чим вищі гори, тим більше вони можуть запропонувати любителям спорту. Тут є пішохідні стежки для любителів прогулянок, круті велосипедні серпантини, а також і гірничо-лижні траси. Тродос є єдиним на острові місцем, де взимку можна кататися на гірських лижах, а в кінці лютого тут щорічно проводяться змагання з цього виду спорту.
7. Найдешевші гірськолижні курорти: де відпочити взимку.

Скільки коштує покататися на лижах у Європі.

Зима уже на носі. Лижі чекають на вас у шафі. А ваш гаманець ще не готовий розщедритися на повну.
Пропонуємо підбірку найдешевших гірськолижних курортів в Європі. Збирайте валізи і всього за 300 євро насолоджуйтеся зимовими краєвидами.


Найдешевші гірськолижні курорти - Банско, Болгарія
Болгарський Банско посів перше місце у рейтингу "Найдешевші гірськолижні курорти Європи".
Відпочити тут можна всього за 184 євро, а емоцій та задоволення отримати на цілий мільйон. Банско - один із найновіших зимових курортів, проте встиг завоювати прихильність любителів екстриму зі всього світу.
Розташувався Банско на південному заході Болгарії, біля підніжжя одного із найкрасивіших гірських масивів - Пірінських гір. Банско вирізняється довгою зимою та коротким літом.
Замовляйте тур та відвідайте курорт із середини грудня до середини квітня. У цей час тут стійкий сніговий покрив товщиною два метри. Банско порадує вас чудовим сервісом та сучасною інфраструктурою.
А болгарські страви в місцевих ресторанах - пальчики оближеш.
Курорт пропонує 14 маркірованих трас протяжністю 65 кілометрів. Найдовша гірськолижна траса має протяжність 2,6 км. Знаходяться вони на висоті від 900 до 2500 метрів над рівнем моря.
Підйомники та фунікулери здатні обслуговувати близько десяти тисяч пасажирів за годину. В Банско можна зупинитися в затишних дешевих готелях або дорогих апартаментах.
Абонемент на підйомник на тиждень обійдеться в 208 євро для дорослих та 125 євро для дітей до 12 років. Весь гірськолижний пакет (сюди входить прокат спорядження, абонемент на підйомник та лижна школа) коштуватиме 250 євро для дорослих та 148 - для дітей.
Знаходиться Банско за 160 кілометрів від Софії.
Із аеропорту Софії на таксі за 10-12 левів (близько 60 гривень) доїдете до автостанції, а звідти за таку ж саму суму автобусом у Банско.
Час у дорозі - три години. Можна в аеропорту взяти машину напрокат. Це коштуватиме вам 25-35 євро за день плюс бензин.
Можна також доїхати до Банско автобусом з Києва за 75-90Є.


 Найдешевші гірськолижні курорти - Бохінь, Словенія
Мальовничий словенський гірськолижний курорт не лише обійдеться вам недорого, а ще й подарує справжнє задоволення від неймовірної краси пейзажів.
Знаходиться Бохінь на висоті 520 метрів над рівнем моря на березі однойменного озера, в самому серці Триглавського національного парку.
Бохінь – ідеальне місце для відпочинку в будь-яку пору року. Взимку тут можуть кататися на лижах як початківці, так і вже досвідчені екстремали. Завдяки унікальному географічному розташуванню сніговий покрив тут із грудня може протриматися аж до травня.
На курорті є дві зони катання: Вогел та Кобла. Розташовані вони на відстані 12 кілометрів одна від одної. Проте не хвилюйтеся, від усіх готелів ходять безкоштовні автобуси до фунікулера центру Вогел та підйомників центру Кобла.
Білети на підйомник тут коштуватимуть у середньому $20–25. Абонемент на тиждень – $100–150. Разовий прокат лиж – до $10.
Чудова погода, місцеві пейзажі, неперевершені краєвиди озера та помірні ціни. Що ще можна бажати для чудового відпочинку? Крім того, він у списку "найдешевші гірськолижні курорти Європи".
Бохінь розташований за 80 кілометрів від Любляни. А звідти автобусом за годину доїдете в Бохінь.

Найдешевші гірськолижні курорти - Формігал, Іспанія
Один із найсучасніших та найдешевших курортів в усій Іспанії. Формігал розташований у долині Тена за п’ять кілометрів від французького кордону. Формігал – найсучасніша та найдосконаліша гірськолижна база на всіх Піренеях.
Вона включає у себе 105 кілометрів маршрутів та схилів, розташованих на максимальній висоті 2250 метрів над рівнем моря.

Сюди варто приїжджати в період із грудня по березень.
Формігал у списку "найдешевші гірськолижні курорти" позиціонується як місце для сімейного відпочинку. Тому тут облаштовані дитячі майданчики, садочки, а більше 200 досвідчених інструкторів навчать ваших дітей чудово кататися.
Квиток на підйомники на день коштуватиме 40 євро. Шість днів катання обійдеться вам у 220 євро. Можете придбати скі-пасс на цілий сезон, ціна такого задоволення – близько 600 євро.
Найближчі аеропорти до гірськолижного курорту Формігал: Сарагоса – 170 км, французька Тулуза –275 км, Барселона – 375 км. Із Сарагоси на автобусі до Формігала можна доїхати за півтори години.


 Найдешевші гірськолижні курорти - Лівіньо, Італія
Ще зовсім недавно це містечко було звичайною італійською провінцією. Сьогодні ж Лівіньо перетворився в один із найкращих гірськолижних курортів Італії і зайняв почесне місце в рейтингу "найдешевші гірськолижні курорти".
Знаходиться курорт за 35 кілометрів від міста Борміо, неподалік швейцарського кордону. Лівіньо розташувався на висоті близько 1800 метрів над рівнем моря і є одним із найвисокогірніших міст Європи.
Тут дуже хороші погодні умови, сніговий покрив сягає 2,5 метра, і майже немає вітрів. Що дає істотну перевагу цьому курорту в порівнянні з іншими.
Виділяють два райони катання – в напрямку Кародзелло, тут проходять "сині" та "зелені" траси. Вони обслуговуються бугельними підйомниками. А з іншого боку лежить зона Валь-Федерія.
Вона відома безліччю природних зон, що охороняються, і поступово сходяться з територією Швейцарського національного парку.
Лівіньо – рай для сноубордерів та світ італійського фрістайла.
Квиток на підйомники для дорослих на день коштуватиме 36 євро, для дітей – 30 євро. Шість днів катання на курорті Лівіньо обійдеться для дорослих у 177 євро, для дітей – у 150.
Лівіньо знаходиться за 235 кілометрів від Мілана. Із аеропорту Мілана до Лівіньо можна доїхати на автобусі за 30 євро.
В дорозі будете 4,5 години, можете помилуватися неймовірними краєвидами.

 Найдешевші гірськолижні курорти - Шладмінг, Австрія
Шладмінг – номер один серед спортивних курортів у Штирії. Цей курорт зі списку "дешеві гірськолижні курорти" розташувався на заході регіону на річці Емс та гірському масиві Дахштайн-Тауер на висоті 750 метрів над рівнем моря.
Сам Шладмінг – містечко із доброзичливими жителями та різнокольоровими будиночками. Над містом знаходяться дев’ять вершин від 1200 до 2015 метрів.
Лижники цілу зиму можуть гасати на трасах протяжністю 160 кілометрів. Найдовша із них – вісім кілометрів.
До ваших послуг на курорті 86 підйомників та безкоштовний автобус у будь-яку точку регіону. Завітайте на гірськолижний курорт Шладмінг із грудня по квітень. Саме в цей час сніг лежить на всіх трасах від вершини до долини.
Квиток на підйомники на день для дорослих коштуватиме 31 євро, для дітей до 15 років – 16,50 євро, для молоді до 19 років – 28,50. Задоволення кататися тут шість днів обійдеться в 157 євро, 80 і 142 євро відповідно.
Доїхати до курорту просто. Від Зальцбурга до Шладмінга всього 45 хвилин їзди на автобусі. Із Мюнхена до гірськолижного курорту можна доїхати за дві години.
8. Таїланд.
Паттайя
Омивається Сіамською затокою, 147 км. від а / п. Трансфер на машині (близько 2:00).




Особливості:- Яскраве бурхливе нічне життя;- Насичена екскурсійна програма, можливість організації групових екскурсій в сусідні країни;- Центральний пляж - готелі всі через дорогу від моря, центр — WALKING STREET- Всілякі шоу;- Каламутне море;- Поруч безліч островів з дивовижною водою;- Ресторани, готелі по самим прийнятним цінам;
Орієнтований курорт на:  - Молодь;
- Туристів бажаючих відвідати максимально екскурсії
- Бюджетний відпочинок.


о. Чанг
Омивається Сіамською затокою, 320 км. від а/п. Трансфер машина + пором (близько 5:00). Нема а/п на острові.


Особливості:
- Незаймана природа, непрохідні джунглі;
- Відсутність екскурсійної програми (крім катання на слонах і поїздка на сусідні острови);
- Немає туристичного центру.
- Центральний пляж - Клонг ПРАО

Орієнтований курорт на:
- Спокійний відпочинок, релакс;
- Проведення медового місяця;
- Сімейного відпочинку.

о. Пхукет
Омивається Індійським океаном, 862 км. від а / п. Внутрішній переліт на острів (близько 1,2 год.).




Особливості:
- Різноманітність екскурсії з відвідуванням сусідніх островів;
- Відмінний дайвінг, снорклінг, віндсерфінг;
- Яскраве нічне життя: шоу, нічні клуби, go go бари;
- Всі готелі на центральному пляжі через дорогу від моря, крім Amari Coral Beach 4 *. Центральний пляж - Патонг;
- Яскраво виражені припливи і відливи;
- Кращий пляж Бангтао, Карон;
- Великий спектр розваг для дітей;

Орієнтований курорт на:
- Сімейний відпочинок;
- Дайверів;
- Молодіжний відпочинок;
- Спокійний відпочинок.
 о. Самуї
Омивається Південно-Китайським морем, 719 км. від а/п. Внутрішній переліт (близько 1,30 год).



Особливості:
- Незаймана природа, дуже зелений острів;
- Занедбані бухти;
- Центральний пляж - Чавенг;
- Невеликий вибір екскурсійної програми;
- Пляжі - білосніжний пісок, гарний вхід в море;
- Нічне життя завмирає на острові близько 22:00.

Орієнтований курорт на:
- Проведення медового місяця;
- Спокійний відпочинок;
- Сімейний відпочинок з дітьми.

Крабі
Провінція Крабі розташована на узбережжі Індійського моря, недалеко від о. Пхукет, 814 км. від а/п. Внутрішній переліт на острів (близько 1,3 год).

Особливості:
- Незаймана природа, непрохідні джунглі, дикі тварини;
- Довга берегова лінія;
- Тихі бухти, білосніжні пляжі, таємничі печери;
- Бухта Ао Нанг - місце для дайвінгу;
- Атмосфера типовою тайського села з нерозвиненою інфраструктурою.

Орієнтований курорт на:
- Спокійний відпочинок, релакс;
- На вивчення флори і фауни;
- Медовий місяць;
- сімейний відпочинок.
 о. Самет
Маленький острів омивається Сіамською затокою, 200 кв. від а/п. Трансфер машина + пором (близько 3,5 годин). Нема а/п на острові.


Особливості:
- Незаймана природа, острів входить до складу національного парку Кхао Лаем;
- Білий пісок, коралові рифи, чисті відокремлені пляжі;
- Популярний пляж Хат Сай Кео;
- Основна маса туристів приїжджає з курорту Паттайя на одноденні екскурсії.

Орієнтований курорт на:
- Спокійний відпочинок, релакс;
- Проведення медового місяця.
 о. Пхі Пхі
Острови омиваються Індійським океаном, знаходяться в провінції Крабі, 800 км. від а/п. Внутрішній переліт на о. Пхукет (близько 1,2 год) + паром або катер на острови (1,5 -2 години).
Особливості:
- У групу острів Пхі Пхі входить 6 маленьких островів;
- Найбільші з них це Пхі Пхі Дон і Пхі Пхі Ле;
- Незаймана природа, вапнякові скелі що піднімаються з моря .;
- Занедбані бухти;
- Дивовижні місця для дайвінгу та снорклінга;
- Немає інфраструктури на островах;

Орієнтований курорт на:
- Спокійний відпочинку;
- Проведення медового місяця;
- Любителів дайвінгу та снорклінга.


Хуа Хін
Курорт охороняється Королем Таїланду. Омивається Сіамською затокою, 200 км. від а/п. Трансфер машина (близько 3 годин). Недалеко від курорт Паттайя.

Особливості:
- Курорт орієнтований на вимогливих клієнтів і респектабельний відпочинок;
- Готелі ВІП класу;
- Відсутність міської суєти і галасливих закладів;
- Один з перших курортів Таїланду;
- Кращі гольф поля, тенісні корти і школи верхової їзди;

Орієнтований курорт на:
- респектабельний відпочинок від міської суєти;
- Проведення медового місяця;
- Спокійний відпочинок.
 Бангкок
Столиця Таїланду, розташований на річці Чао Прай, в 30 км. від а/п.




Особливості:
- Сучасне урбанізоване місто;
- Місце для відмінних покупок і шопінгу (райони Шіло, Сіам);
- Всі готелі це величезні хмарочоси з компактною територією;
- Багато екскурсійних програм;
- Поєднання історичних пам'яток з сучасним мегаполісом;
- Безліч ресторанів від тайської кухні до вишуканої французької;
- Історичний центр Бангкока пропонує познайомитися з храмами буддійської культури.
- Розташований готель Bayoike Sky — Найвищий будинок Таїланду.

Орієнтований курорт на:
- Бізнес-поїздки;
- Організацію MICE;
- Ознайомлення зі спадщиною буддійської культури.
- Рекомендовано робити зупинки не більше ніж на 2-3 ночі.


9. Вєтнам


Всі путівники описують відпочинок у В'єтнамі приблизно однаково: білосніжні пляжі, дикі джунглі і блакитне море. Проте в реальності білий пісок в цій «загадкової азіатській країні» потрібно ще пошукати, а до джунглів деколи доводиться кілька годин їхати на автобусі. Тож на яких курортах знаходяться кращі пляжі, куди варто їхати за нічним життям і де можна відпочити з дітьми.



Нячанг: для шанувальників морської кухні

Бухту, на березі якої знаходиться Нячанг, сміливо можна назвати найкрасивішою у В'єтнамі. Для тих, хто віддає перевагу більш гучному відпочинку, але все ж віддаленому від суєти великих міст, найкраще місце - приморське місто Нячанг в більш ніж у тисячі кілометрів від міста Ханой і за п'ятсот від Хошіміна. Нячанг крім пляжів і готелів різного ступеня зірковості (3 * - 5 *) славиться місцевою кухнею. Неподалік від узбережжя знаходиться острів Йен, де щорічно збирають ластівчині гнізда для приготування делікатесів. Білосніжний пляж Ньячанга вважається перлиною в'єтнамських пляжів. Місто відоме ще й як лікувальний курорт: тут знаходиться клініка грязелікування і лікування мінеральною водою. Ньячанг вважається сімейним курортом, сюди добре приїздити з дітьми. Сам же курорт великий і дуже різномастий. 
Тут є і дорогі готелі, і дивно чисті дешеві гести, і десятки класних ресторанів зі стравами з всіляких морських гадів (величезний лобстер на грилі буде коштує максимум $ 3), і дрібні кафешки, а також ринки і магазинчики. Дуже хороший гігантський 7-кілометровий пляж, широкий і безкоштовний, один з кращих в країні. Коли море спокійне, на катері можна дістатися до острівців бухти: на одному з них знаходиться великий парк з атракціонами, на іншому живуть полчища мавп, третій зайняли ферми, які вирощують ластівчині гнізда. 


Якщо набридне загоряти, легко урізноманітнити відпочинок культурною програмою: відправитися дивитися вражаючий храмовий комплекс За Нагар, сфотографуватися поруч з сидячим Буддою, вивчити кілька цікавих пагод. Розваг у Нячангу вистачає - тут зовсім неможливо занудьгувати.
Плюси: гідне нічне життя з масою клубів і барів з заїжджими діджеями, симпатичними європейцями і недорогою випивкою. Крім того, Нячанг - відмінний варіант для тих, хто хоче зайнятися дайвінгом - навчання тут набагато дешевше, ніж у Єгипті, Таїланді або на Балі.
Мінуси: з другої половини листопада погода тут стає непередбачуваною, вранці світить сонце, а до обіду розгулюється шторм. У дощ Нячанг здається сумовитим, а море набуває дивного бурого відтінку. Тому найправильніший час для поїздки сюди - весна або літо.


Муйне: для любителів активного відпочинку

Недалеко від Хошіміна є райське місце під назвою Фантьєт - спокійне, оточене піщаними дюнами, соснами і пальмами - ідеальний курорт для любителів серфінгу і популярне місце у гольфістів. У кожного готелю тут свій пляж, а море мілке і підходить для тих, хто не дуже добре плаває або приїхав з дітьми. 
В околицях Фантьєта можна відвідати Тямскі вежі, буддійський центр з Лежачим Буддою, Мінеральні джерела, Мімозні пагорби з озерами, зарослими лотосами, і пляж Муйне, відомий своїми величезними дюнами. Через дюни протікає водний потік і прямо по воді можна пройти від витоку до самого моря, однак для цієї подорожі непогано б узяти місцевого гіда. Тут мало 5 * готелів, в основному 4 *. Це курорт номер один для туристів з Росії та України. 
Секрет популярності Муйне криється в тому, що тут наша людина відчуває себе як вдома - завдяки вивіскам на зіпсованій російській мові, ресторанам з борщами і пельменями і аборигенам, які цілком стерпно говорять на великому і могутньому. У недалекому минулому тут було звичайне рибальське селище, куди в кінці 90-х стали навідуватися серфери і кайтери, - у місцевій бухті практично цілий рік дме ідеальний для водних видів спорту вітер. 
Сьогодні сюди приїжджають ловити хвилю і новачки, і просунуті спортсмени: на березі є як мінімум два десятки шкіл і станцій, де можна пройти курс навчання або взяти спорядження в оренду. Одна година заняття віндсерфінгом коштує близько $ 50-60, кайтсерфінгом - $ 70-75.
Плюси: тим, хто їде в Азію вперше, тут не буде страшно: навколо повно росіян, а в'єтнамці вміють готувати салат «Олів'є». В Муйне збереглася атмосфера невеликого селища: замість галасливої набережної - одна центральна вулиця, вздовж якої тягнеться гірлянда магазинів, спа і готелів різного рівня. Якщо ж захочеться змінити обстановку, тримайте курс на курорт Фантьєт, він знаходиться зовсім поряд з Муйне.
Мінуси: щоб дістатися сюди від найближчого аеропорту (він знаходиться в Хошиміні), потрібно їхати від п'яти до восьми годин по невеликих путівцях. Їжа і сувеніри в Муйне - мабуть, завдяки російській щедрості - на порядок дорожче, ніж на інших курортах. Якщо хочете зекономити на харчуванні, беріть в оренду байк і відправляйтеся в ресторанчики на околиці селища, в місця, де живуть бекпекери і зимують серфери. Ціни в меню там будуть нижче рази в два.


 Вунгтау: для романтиків і сімейних пар
За розмахом Вунгтау — майже Нячанг, тільки спокійніше: нічного життя тут майже немає, а на широченних пляжах відпочиває багато родин з дітьми. Деякі туристи їдуть в це місто, спокусившись романтичним флером минулої війни: під час в'єтнамського конфлікту тут квартирували частини американської армії, що призвело до дикого росту кількості борделів і гральних будинків. Але ні «кварталів червоних ліхтарів», ні маршируючих по набережній жриць кохання в Вунгтау сьогодні немає і в помині. 


Сьогоднішній курорт славиться величезною статуєю Ісуса Христа (дуже схожою на ту, що знаходиться в Ріо-де-Жанейро) і смугою пристойних пляжів (більша частина з них - за межами міста) з ефектними видами на море.
Плюси: головне достоїнство курорту - його розташування. Дістатися до Вунгтау з Хошиміну можна всього за пару годин - або на поромі, або на таксі або автобусі (найкраще - по нічній автостраді, так як протягом дня дорога забита моторолерами). Ще в Вунгтау є гідні бари з живою музикою, що на в'єтнамських курортах велика рідкість.


Мінуси: Вунгтау - один з головних нафтових міст В'єтнаму: прямо в морі стоять бурові платформи. Тому, незважаючи на розкішні пляжі, купатися тут можна далеко не скрізь. Пара хороших місць для бултихання в морі є в межах міста, але кращі пляжі знаходяться в 20-30 кілометрах від Вунгтау.



 Острів Фу Куок: для фанатів дайвінгу
Це самий південний в'єтнамський курорт. І самий камерний: клуби відсутні як факт, туристи приїжджають сюди в основному сімейні. Як раз для любителів усамітненого відпочинку відмінно підійде острів Фукок, що відрізняється тишею та спокоєм. Це найбільший острів В'єтнаму з відмінними пляжами і багатим підводним світом, що приваблює сюди дайверів з усього світу. Фукок називають ще «островом 99 горбів» або «перловим островом», оскільки територія острова горбиста і тут знаходяться дві ферми з вирощування перлів. На цьому острові є кілька готелів, що надають різні типи номерів - від бюджетних до VIP-варіантів. 
Ще знаходиться неподалік острів Уейл менший за розмірами, але який не поступається Фукоку по красі. На цьому острові активно розвивається черепашача ферма. На острові Хон Там можна політати на парашутах, острів Чі Нгуєн славний Водним палацом-акваріумом і звідси можна зробити морську прогулянку на острів мавп. Курортною зоною є також архіпелаг з 14 островів під загальною назвою Кон Дао. На островах архіпелагу вирощують горіхи кеш'ю, виноград, кокосові горіхи і манго, видобувають перли, морських черепах, омарів і до всієї цієї пишноти у туристів майже необмежений доступ. Деякі острови Кон Дао настільки малі, що на них міститься всього один готель. Головні пам'ятки на острові (до речі, по розмірах він дорівнює Сінгапуру) — перлова ферма, фабрика рибного соусу і плантації чорного перцю. Є ще Фукуокська в'язниця - колишній концтабір для незадоволених режимом - але це вже видовище не для слабонервних. 
З активних розваг - дайвінг (найкращий і найдешевший в країні - нарівні з Нячанг) і сноркелінг біля невеликих острівців, куди можна добратися на катері. А ще на Фукуоці абсолютно приголомшливий захід сонця - на відміну від усього узбережжя В'єтнаму, що виходить на схід (і зустрічаючого світанки), тут, на західному краю острова, можна побачити сонце, що сідає прямо в море. Через рік на Фукуоці обіцяють відкрити міжнародний аеропорт та добудувати всі дороги, так що бажаючим відпочити в тиші треба їхати сюди вже зараз.
Плюси: якщо мета відпустки - власне відпочинок, а не галасливі тусовки, то кращого місця у В'єтнамі не знайти. На Фукуоці дійсно чисті і тихі пляжі, практично немає гучних компаній, зависаючих біля басейну з ящиком алкоголю, тому на курорт не варто боятися приїжджати разом з малечею.
Мінуси: основний недолік - високі ціни в готелях в порівнянні з континентом (хоча в цілому відпочинок виходить дешевше за рахунок невеликих витрат на екскурсії). До материкових пам'яток можна дістатися тільки на літаку.


 Дананг і Хойан: для цінителів історичних штук

Ці два міста знаходяться поруч - їх розділяють усього 40 кілометрів. Їдуть сюди зазвичай ті, кому крім пляжів і моря цікаві ще історичні пам'ятки - чамський комплекс Мішон, 
Мармурові гори, перевал Хайван і музей з унікальною колекцією чамських скульптур. Хойан - невелике атмосферне місто з масою старих будинків, храмів і антикварних крамничок, який легко обійти за годину. Ще один популярний морський курорт Центрального В'єтнаму - Дананг. Проте купальний сезон на всіх місцевих пляжах триває всього лише з квітня по вересень, коли море спокійне. З серпня по грудень хвилі окупують лише серфінгісти, що не бояться хвиль. 
Тут щорічно проводиться чемпіонат світу по серфінгу. Пляжі Дананга - це кілометри дрібного піску і кращими з них вважаються Китайський пляж (Чайна-Біч) з армією серферів і красунь в бікіні , Нам О, Суан Тхієу, Міхее, Тханьбінь і Бак Мі Ан. Більшість готелів у Данагу 3 *, а 5 * поки взагалі тільки один. 




Недалеко від міста знаходиться екологічна зона Бана-Суоймо, унікальний гірський курорт. За добу в Бана-Суоймо проходять усі пори року вранці - весна, вдень - літо, ближче до вечора - осінь і пізно ввечері - зима. Хмари тут піднімаються тільки до середини гори, а на її вершині завжди ясно. По Данангу можна довго блукати з фотоапаратом, там дуже мальовничо. Дуже спекотно і сухо (температура доповзає до позначки 40 градусів) буває в червні, липні і серпні.
Плюси: головний плюс обох курортів - невеликі відстані: аеропорт знаходиться прямо в Данангу, до Хойана добиратися менше години. Не так далеко звідси і до міста Хюе - колишньої імператорської столиці (2-3 години на машині).
Мінуси: в Данангу можуть виникнути складнощі з пошуком хороших ресторанів: пристойних і недорогих місць не так вже багато, зате повно в'єтнамських забігайлівок, харчуватися в яких досить ризиковано. У Хойані пляж віддалений від місцевих готелів: треба брати велосипед і хвилин десять крутити педалі до берега.
 Халонг — світ таємничого
Світовою природною спадщиною (за версією ЮНЕСКО) вважається курорт Халонг в 165 км. від Ханоя. Халонг розділений бухтою і для туристів більш приваблива західна сторона і район Байчай. Він набагато краще розвинений, тут більше готелів і ресторанів, а так само він просто більш мальовничий. 



За легендою бухта створена величезним драконом. Він розкидав по морю перлини, що стали непереборною перешкодою на шляху китайської флотилії. Коли загарбники повернули геть, дракон залишився в затоці, а його виступаюча над поверхнею води луска перетворилася на острови. За вже сучасним легендам, місцеві рибалки зустрічають тут таємничих морських істот величезних розмірів. 
 Бухта Халонг - унікальна затока, тут величезна кількість гротів, печер і тунелів, по яких можна здійснити екскурсію на човні. Острови навколо Халонга схожі на острови архіпелагу Кон Дао - деякі настільки малі, що на них стоїть лише один готель (більшість 4 *, але є й 5 *). У Халонгу є великий розважальний парк.






 Кращі гірські курорти В'єтнаму - Сапа і Далат.

Далат більший і знаходиться майже у підніжжя Ланг Біанг за триста кілометрів від Хошіміна. Цей курорт популярний у молоді і молодят, яких приваблює романтика цього місця. Тут знаходиться озеро Суан Хіонг, по березі якого можна покататися на кінній упряжці, озеро Печалі, запашний Квітковий сад, 
водоспади дебатів і Камлі і безліч пагод. Вся сувенірна продукція Далата спрямована на закоханих, тут постійно панує атмосфера Дня святого Валентина. Тут же продають шовкові вишивки ручної роботи та екзотичні фрукти, які не рекомендовано купувати і пробувати. 




Курорт Сапа заснували і розвинули французи, що вибрали це місце для проведення свого літнього дозвілля. Сапа відрізняється м'яким прохолодним кліматом і є відправною точкою для альпіністів, які бажають підкорити вершину Фансіпан, найвищу гору не тільки у В'єтнамі, але і у всьому Індокитаї. Місцевий ринок - окрема розвага для туристів. 



Сюди з'їжджаються торгувати представники давніх етнічних груп, яким вдалося зберегти свої традиції і звичаї. На ринку можна придбати неповторні промислові штучки і зшитий і вишитий вручну національний одяг. У Сапі зупинитися можна як в готелі (3 * або навіть 2 *), так і на заїжджому дворі місцевих селян.



 Курортні зони є і у великих містах. Наприклад, в Ханої або Хошиміні. Тут шикарні комфортабельні готелі, шикарні ресторани, багата екскурсійна програма та відмінний шоппінг (особливо в Ханої), але до моря та пляжів доведеться добиратися довго. 





Однак В'єтнам ні в якому разі не можна вважати країною тільки пляжного відпочинку. Будучи у В'єтнамі обов'язково потрібно з'їздити хоча б на кілька екскурсій, щоб отримати уявлення про цю загадкову азіатську країні, що довгий час незаслужено перебувала в стороні від туристичного бізнесу. 

10. Гід по Канарах: який острів обрати


Їдьте на Тенеріфе на вечірки, а на Фуертевентуру на найкращий серфінг у світі.

В українських туристів існує стереотип, що відпочинок на Канарах - задоволення для багатих.
Проте будьте певні, провести тиждень на Канарах по кишені середньостатистичному українцю. Як? Дізнаєтеся з нашої статі.
Тут скоріше постає інша проблема: який із островів, що входять до архіпелагу, обрати? На це питання ви знайдете відповідь далі.

Канарські острови - загальні відомості

Канарські острови належать Іспанії, однак розташовані всього за сотню кілометрів від Західної Сахари.
Назва цього унікального архіпелагу в Атлантичному океані пішла від морських вовків (із латинської canar), які, за словами історика Плінія Старшого, водилися тут у давні часи.
До речі, греки називали Канари частиною Макронезії, що в перекладі означає "блаженні острови".
Загалом Канари - це сім великих заселених островів та кілька незаселених маленьких. Найпопулярніші серед туристів три: Тенеріфе, Гран Канарія та Фуертевентура. Відпочинок на кожному з них має свої особливості.











У центрі Канарських островів розташовано найбільший острів - Тенеріфе (площею 2057 кв.км). Цей острів також найгустіше заселений - понад 906 тис. осіб.
Що сподобається: Тенеріфе припаде до смаку любителям екстриму. Особливо приваблює екстремалів вулкан Тейде посеред острова.
Висота Тейде сягає 3718 метрів - це найвища точка Тенеріфе, Канарських островів та, по суті, всієї Іспанії. Підкорити цю вершину намагаються багато мандрівників. Єдине, що може злякати найсміливіших - холод.

Щороку на Тейде випадає сніг, тоді місцеві жителі вдягають своїх дітей у шуби й возять дивитися на сніг. Усі землі на десятки кілометрів навколо Тейде вважаються національним парком і охороняються законом.
Тенеріфе також можна назвати раєм для клаберів. Найбільш тусовочні курорти - Лос Крістіанос та Лас Амерікас. Клубів тут повно на будь-який смак.
Любителям шопінгу сподобається столиця острова - Санта-Крус, тут багато магазинів та шопінг-центрів. До речі, на Тенеріфе фактично дві столиці: Ла-Лагуна - старе місто та Санта-Крус - нова столиця.
Якщо вам набридне туристичний Тенеріфе, вирушайте саме в Ла-Лагуну. Тут ритм життя значно повільніший: місцеві грають у доміно, їдять чурос (канарські пончики видовженої форми) та п'ють баракіто (традиційна канарська кава зі згущеним молоком).
Санта-Крус же, навпаки, вирує життям. Тут багато молоді, концерти, клуби, ресторани, модні магазини, повно зелені й садів.
Що не сподобається. Ціни на проживання, харчування та розваги на Тенеріфе трохи вищі, ніж на інших островах.
Також приготуйтеся до великої кількості туристів, особливо в найпопулярніших місцях. Крім того, Тенеріфе облюбували туристи з колишнього СРСР.



Цікаво побачити. На півдні Тенеріфе є Алое-парк, де вас на вході пригощатимуть ботанічним аперитивом - банановим лікером місцевого виробництва.
Біля міста Сан Андрес розташований єдиний у світі штучний пляж Тересітас, пісок для якого привезено спеціально з Африки.



Канарські острови - пляжний відпочинок на Гран 

Канарії



Із населенням понад 800 тис. осіб Гран Канарія - другий найпопулярніший острів архіпелагу. Гран Канарії віддають перевагу туристи з Великобританії та Німеччини.
Що сподобається. У першу чергу пляжі. Тут не так багато людей, а на деяких із них ви взагалі будете мало не єдиними відвідувачами.





На півдні острова простягається район Maspalomas та його нескінченні дюни. В цій частині острова ви можете відпочити на нудистських пляжах - Playa del Inglés, Playa Maspalomas, Playa Las Mujeres, Playa Montaña de Arena.
Гран Канарія - ідеальне місце серфінгу для початківців. Тут хвилі не такі високі, як, скажімо, на Фуертевентурі. Найдешевша школа серфінгу коштує €14 за дві години.
Що не сподобається. На Гран Канарію не варто їхати тим, хто хоче відірватися на повну у клубах. Гарні нічні клуби тут можна перелічити на пальцях.
Цікаво побачити. Радимо відвідати Palmitos Park. На великій території розташовані аквапарк та природний парк, де можна побачити різнокольорових папуг, мавп та інших екзотичних тварин.









Канарські острови - серфінг на Фуертевентура















 Фуертевентуру називають "найбільш африканським" із усіх Канарських островів. Звідси до узбережжя Африки всього 100 кілометрів.
Що сподобається. Любителі спокійного та розміреного відпочинку почуватимуться як в раю. 340 км нескінченних пляжів та чистий білий пісок.





Узбережжя цілий рік обдувається сильними атлантичними вітрами, що дало Фуертевентурі назву і можливість стати справжньою меккою для серфінгістів.
Серфити тут краще із жовтня по березень. Обов'язково відвідайте такі місця як: Generosa, Suicides, Mejillonas, Majanicho, El Hierro, The Bubble, German Rights, Cotillo та Esquinzo.






Що не сподобається. Крім того, що займатися серфінгом або іншими видами спорту, на Фуертевентурі, по суті, немає чого робити. Тому енергійним туристам та любителям пригод може здатися доволі нудно.
Цікаво побачити. У столиці Фуертевентури - Пуерто дель Росаріо - діє багато музеїв та виставка скульптур просто неба. Не дивуйтеся, якщо на кожному кроці будете бачити кіз, це - символ міста. Здається, що їх тут навіть більше, ніж місцевих жителів.
Цікаво відвідати заповідники Корралехо з піщаними дюнами та вулканічними пагорбами й острів Лобос із унікальною рослинністю, а також гору Тіндайя у східній частині острова.


11. Туреччина

Переваги відпочинку в готелях Туреччини: вигідне співвідношення "ціна-якість", хороші пляжі, чудова природа, величезний вибір готелів, європейський клас обслуговування при економічному варіанті відпочинку.
Відпочинок в Туреччині доступний для всіх категорій відпочиваючих.
Більшість готелів розташовується на "першій лінії" і має власні пляжі, де за лежаки, матраци і парасольки платити не треба.
Специфіка відпочинку в Туреччині - всі розваги на території готелю. Тому інфраструктура в турецьких готелях дуже розвинена, багато послуг надається безкоштовно. Близько 95% всіх готелів працюють за системою "все включено" або по незліченних її різновидах (ultra all inclusive, maxi all inclusive ...) і.т.д.


В Аланії, переважно, відпочивають туристи, які вибирають "економічний відпочинок", тому що ціни на номери в готелях тут найнижчі по всій Туреччині. Дуже багато молоді.
Всі пляжі в Аланії пологі і вузькі з жовтим піском і дуже гарні для відпочинку з дітьми. Купальний сезон в Аланії триває з початку травня до середини вересня. Більшість готелів працюють тільки в літній сезон.



 Анталія - Найзнаменитіший курорт на всьому узбережжі Туреччини. Анталія славиться своїми першокласними готелями, спортивними комплексами, жвавою гаванню, нічними клубами, барами та розкішними бутиками.







Готелі в Анталії, в основному, міського типу. Готелі у районі Коньяалі не мають своїх власних пляжів і користуються муніципальними пляжами з крупною галькою. Готелі розташовані в центральній частині Анталії, користуються пляжами-платформами (скелястий берег).
Готелі розташовані в районі Лара, мають власні піщані пляжі.





Белек - Самий презентабельний і дорогий курорт Туреччини, в якому розташовані в основному 4-х і 5-ти зіркові готелі та вілли. У готелях, переважно, відпочивають сім'ї з дітьми. Молоді тут мало, тому готелі тримають досить високі ціни.
Більшість готелів Белека мають велику територію і розташовані на першій лінії. Багато готелі працюють цілий рік. Практично всі розваги зосереджені в самих готелях.




Бодрум - Самий "тусовочний" курорт Туреччини. Тут рекордне скопище барів, нічних клубів, ресторанів і дискотек. Сюди їдуть туристи, що віддають перевагу активному відпочинку.








В Кемері триста днів на рік світить сонце, однак завдяки захисту гір і сосен тут досить прохолодно.
Всі готелі Кемера можна поділити на три частини: одні готелі призначені для спокійного відпочинку, інші, навпаки, призначені для молоді яка цінує близькість до міста і цінує розваги в самому місті. І третя (Текірова) куди їдуть туристи з дітьми, оскільки пляжі Текірова з дуже дрібною галькою і надзвичайно чистим морем.




 В Сіде готелі на будь-який смак і гаманець. Більшість готелів розташовані західніше Сіде і пляжі цих готелів більш заповнені туристами. Всі пляжі Сіде піщані.








Відпочивати в Сіде люблять сім'ї з дітьми. По перше через хороших піщаних пляжів, по друге - відпочинок в Сіде дешевше ніж в сусідньому Белеку, по третє: в готелях зберігаються кращі традиції турецького відпочинку: гарна анімація для дітей, багатий "шведський стіл" з системою "all inclusive", водні гірки і аквапарки





Курорт Фетхіє можна поділити на дві частини.
На одній розташовуються одні з кращих готелів Туреччини, пропонують дорогий, елітний відпочинок. Кожен готель знаходиться в свій бухті. Пляжі в них - велика галька або платформа, хоча на березі - насипний пісок. Всі розваги в таких готелях зосереджені в самих готелях.
Друга частина Фетхіє, це бухта "OluDeniz" (Олуденіз), в якій знаходяться більше 40 готелів розташованих рядами паралельно пляжу. Пляжі тут муніципальні (міські), піщані, не дуже широкі. Лежаки і парасольки платні, близько 2 $ за все разом в день.


 Мармарис - Вважається самим "європейським" курортом Туреччини. Курорт Мармарис можна поділити на бухту Мармаріса, бухту Ічмелера і паркову зону що сполучає ці два райони.








Більшість готелів Мармаріса, це готелі міського типу. Як правило, це чотириповерхові корпуси з невеликою територією розташовані в декілька ліній паралельно міському пляжу.
Мармарис - це молодіжний курорт. Так як основні розваги зосереджені в місті, а не в готелях, то й основне "життя" туристів проходить поза стінами готелю.

12. ДОМІНІКАНА.


 Пунта Кана - це чудовий домініканський рай, розташований на південно-західному узбережжі Домініканської республіки. У 3 км від Пунта Кана розташоване маленьке рибальське селище El Cortecito, в ресторанах якого Ви можете насолодитися стравами з тільки що пійманої і приготованої свіжої риби, послухати бриз океану і випити відмінні напої в будь-якому вподобаному Вами барі.


Пунта-Кана — ідеальний вибір для відпочинку і занять спортом, а також це просто рай для любителів дайвінгу. Також курорт вважається прекрасним місцем для сімейного відпочинку і для любителів побувати наодинці з природою - тут досі залишилися ділянки незайманих людиною джунглів, які залишать Вам приголомшливі романтичні враження.



Варто відзначити, що в даний час Пунта Кана - це 32 безперервних кілометра перлинно-білого піску. Нові туристичні центри знаходяться не менше ніж в 60 метрах від берега, тому що за законом Домінікани заборонено порушувати природний пейзаж. Тут побудували свої готелі провідні готельні мережі світу. Найпоширеніші з них на Карибах - Sol Melia, Paradisus, Barcelo, Riu і Iberostar. Готелі, як правило, складаються з двох або триповерхових корпусів і бунгало, розкиданих між пишною тропічної рослинністю і пальмами.
 Хуан Доліо, розташований на південному сході Домінікани - ідеальний варіант для тих, хто воліє "нестаріючу класику". Курорт знаходиться в 30 км від міжнародного аеропорту Лас-Амерікас і 55 км від м. Санто-Домінго.




Хуан Доліо - спокійний, приємний курорт, на якому Ви зможете зробити цікаві екскурсії, наприклад, побувати, в печерах, в яких прекрасно збереглися індіанські наскальні малюнки, побачити місцеві водоспади і смарагдові долини річок, відправитися в морську подорож до прекрасних островів Саона, дe pозташовується нaціoнaльний зaпoвідник.
Рекомендуємо Вам відвідати місцеві пам'ятки: San Pedro de Macoris - один з найбільш важливих центрів, де збереглися в первозданному вигляді дерев'яні будинки в вікторіанському, карибському і неокласичному стилях.
Також наполегливо рекомендуємо Вам побачити Altos de Chavon - селище, побудоване на початку 1970 року що повторює типове іспанське село XV століття. У цьому селі живуть обдаровані художники і артисти, які із задоволенням напишуть Ваш портрет і заспівають душевну серенаду.




Пуерто-Плата - дивне і прекрасне містечко в північній частині Домінікани. Іноді його ще називають Янтарний берег, оскільки тут знаходяться поклади бурштину, такого улюбленого жінками світу. Пуерта Плата об'єднує декілька курортів:





Плайя-Дорада - курортний комплекс, що складається з 13 готелів, кожний з яких має власний клуб на березі Атлантичного океану. Тут до послуг гостей - поле для гольфу, ресторани, кінний клуб. Від аеропорту Пуерто-Плата до готелів, розташованих на Плайя-Дорада - всього 15 хвилин їзди на автобусі.





Кабарете - невелике затишне містечко, який знаходиться в 15 км на схід. Це місце особливо людно в лютому і березні, коли дмуть найсильніші вітру. У Кабарете в основному відпочиває молодь, так як все, що їм необхідно, тут мається: водний спорт, відмінна кухня і, звичайно, можливості для нових знайомств.




Сосуа - мініатюрне містечко, побудоване в спокійній бухті з великим вибором магазинів, барів і різноманітних розваг. Від аеропорту Пуерто-Плата до Сосуа і Кабарете - 20-30 хвилин їзди.





 Чарівне містечко Домініканської Республіки 
Ла Романа розташувалося в 55 км від Хуан-Доліо і в 110 км від Санто-Домінго. В даний час воно славиться найбільшим туристичним комплексом Карибського басейну, у якого навіть є свій власний аеропорт.
Історія свідчить, що містечко засноване в 1502 році. Його розвиток на початку століття був обумовлений будівництвом великого цукропереробного заводу, що спричинило за собою приїзд емігрантів з Пуерто-Ріко, Гаїті та англійських колоній. У 1945р. місто набуває статусу столиці провінції. 
У 70-х рр.. коли ціни на цукор на світовому ринку різко впали, власники заводу вирішили вкласти капітали у туристичний бізнес. Незабаром Ла Романа стає всесвітньо відомим курортом, улюбленим багатьма туристами.



Варто відзначити, що в Ла Романі розташовано гігантський готельний комплекс - один з найбільш фешенебельних у міжнародному рейтингу. В містечку проживає 120000 жителів. У місті немає особливих пам'яток, але це не заважає приймати величезну кількість туристів. Як відомо, в даний час місто живе туризмом і вільними економічними зонами.
Поблизу Ла Романа розташувалася курортна зона
Байаібе - мальовниче селище місцевих рибалок, що складається з маленьких різнокольорових дерев'яних будиночків.
 Санто-Домінго - Столиця Домініканської Республіки. У Санто-Домінго розташована величезна кількість пам'ятників історії, деякі з яких є першими спорудами європейців в Новому Світі.
Як відомо, Санто-Домінго - місто контрастів, що поєднує незабутній колорит колоніального минулого і сучасний ритм життя однієї з головних метрополій Карибського басейну. У цьому місті Ви побачите контраст між розкішними мармуровими палацами і убогістю дешевих помешкань, між яскравим світлом дня і густою темрявою ночі.
У місті зосереджено величезну кількість пам'яток: Національний палац, резиденція Президента, архітектурний ансамбль площі Культури, який включає Галерею Сучасного мистецтва, Національний театр, Художній театр, Музей людини і Національну бібліотеку.
Також Вас неодмінно вразить величезна кількість тропічних парків, серед яких виділяється Ботанічний сад з рідкісними породами дерев і парк Мірадор дель Сур.
 Бока Чіка - Чудовий домініканський курорт, який розташований в 30 км від Санто-Домінго і в 12 км від аеропорту Las Americas. Історія цього курорту починається з 1920 р., коли домінікнаская еліта влаштувала тут свої літні резиденції.У Бока Чіка є цукропереробний завод, всі інші визначні пам'ятки - це пляж, куди за старою доброю звичкою приїжджають жителі столиці на уїк-енд, захищена кораловим рифом лагуна, глибина якої не перевищує 1,5 м, і білий дрібний, як мука, пісок. Хоча лагуна неглибока, тут займаються всіма видами спорту: віндсерфінгом, водними лижами, підводним плаванням, вітрилом, а також тенісом і верховою їздою. Місцевий водний клуб організовує щороку в квітні міжнародні змагання з рибної ловлі.

Ні для кого не секрет, що в Бока Чіка вся святкове життя пpoxoдить в pитмі "мepeнгe", мeлoдію якого чутно з боготочиcлeнниx pecтopaнчиків, pозташованих нa бepeзі мopя. Це ж місце давно облюбували любителі дайвінгу, як одне з кращих місць в світі для підводного плавання. Прозора вода, мала глибина - безсумнівний рай для відпочинку та розваг. У Бока Чика кожен з відпочиваючих може вибрати водний мотоцикл, вітрильну яхту або "шноркель" або влаштувати купання в лаганах з гарячою водою.
Особливою популярністю на Бока Чіке користуються морські екскурсійні маршрути на острова Саона і Каталіна.
13. Куба.

У першу чергу необхідно вибрати ту частину Куби, де Вам було б приємніше всього відпочивати, а в інших місцях можна побувати під час захоплюючих екскурсій!



КурортиКуби
 Гавана
Спокійні пляжі північного узбережжя - Хібакоа і Арройо-Бермехо на північному сході і Ель-Саладо на північно-заході є основою туристичного розвитку, який починається в провінції Гавана, де також існують прекрасні райони для любителів екологічного туризму. На північному узбережжі провінції можна виділити такі місця як Ель-Пеньйон-дель-Фрайле, Пуерто-Ескондідо і туристична зона Хібакоа, де перед відвідувачами відкриваються захоплюючі дух пейзажі. 
Розпал туристичного сезону в Гавані припадає на зимовий період з грудня по квітень. З травня по жовтень тут жарко і дощитиме. Самі кубинці відпочивають в липні і серпні, і саме в цей час місцеві пляжі переповнені. Різдво, Великдень і 26 липня - день, коли кубинці святкують чергову річницю революції, - також не найкращий час для відпочинку. Переддень Нового року збігається зі щорічним маршем військ Фіделя Кастро по місту, тому бронюйте готель заздалегідь і приготуйтеся танцювати всю ніч безперервно! 
Нічне життя Гавани захоплює в стрімкому і яскравому потоці розваг. Кінотеатри, театри, кабаре, нічні клуби і музичні салони - все це здатне виснажити навіть найстійкіших любителів нічного життя. До речі, святковий одяг у Гавані - це не тільки спосіб показати себе, але часто і єдина можливість потрапити в той або інший заклад. Майже всі нічні розважальні центри міста практикують досить суворий дрес-код.

 Варадеро
Головна зона кубинського архіпелагу, що привертає тих, хто надає перевагу відпочинку на березі моря, користується заслуженою міжнародною славою. Цей курорт на півострові Ікакос володіє смугою пляжів завдовжки більш ніж у 20 км, покритих тонким білим піском і омиваних морем, яке переливається різними відтінками блакиті; п'ята частина його території входить до складу екологічних заповідників. 

Крім того, на півострові є безліч печер, мальовничі укоси і лагуни, уздовж узбережжя тягнеться низка гарних острівців. Особливості Варадеро доповнюються його культурними, історичними та природними пам'ятками, тісно пов'язаними з сусідніми містами Матансас і Карденас і заповідником біосфери "Сьенага-де-Сапата", а також низкою сучасних комфортабельних готелів і широкою інфраструктурою підприємств сфери обслуговування. 
У Варадеро розважаються вдень і вночі. Від морських і сонячних ванн, незліченних видів спорту і водних розваг непомітно переходиш до вечірнього свята, музики, танцям та гарному столу. Уздовж усього пляжу і вулиць розташовуються десятки готелів і вілл, ресторанів, нічних клубів, дискотек, барів і магазинів. Сонце, рослинність та тропічна колоритність є постійними гостями Варадеро, де літо царює цілий рік.


 Кайо Коко
Уздовж північного побережжя знаходиться низка незайманих острівців, більше 500 років тому охрещені Хардинес-дель-Рей (Королівські сади ). Кайо-Коко і Кайо-Гільєрмо - два з островів, що складають цей своєрідний сад і пов'язаних з "материком" шосе, прокладеним на насипу через море, сьогодні вже перетворилися на відомі туристичні центри, які цінуються не тільки завдяки їх чудовим пляжам, але і поєднанню інших природних елементів, що представляють особливий інтерес: це різноманіття птахів (тут мешкає більше 200 їх видів) і висока ступінь збереження морської та наземної острівних екосистем. 
Символом цієї переважно рівнинної провінції, розташованої на північному сході країни, можна вважати ананас - король плодів; її іншими відмінними рисами є достаток водойм і те, як ретельно зберігають місцеві жителі свої музично-танцювальні традиції. Головне місто провінції Сьего-де-Авіла, заснований в 1840 році, цікавий просторими порталами, арками, колонами і черепичними дахами, і тут буває особливо жваво, коли проходять традиційні ярмарки художніх промислів та народного мистецтва.
 Кайо Ларго
Кайо Ларго - маленький острівець, розташований в південно-східній частині архіпелагу Канарреос, приблизно в 80 кілометрах від головного острова Куба. Цей маленький вапняний острів має протяжність близько 25 кілометрів, а завширшки займає не більше 3 кілометрів. 

Неймовірно білосніжні піщані пляжі розкинулися в південній частині острова більш ніж на 20 кілометрів. Північна ж частина острова зайнята переважно мангровими гаями і дрібними солоними озерами. Нечисленні готелі Кайо Ларго розташовані уздовж 6-кілометрової смужки пляжу на південному узбережжі, оточеній неймовірно пишною і прекрасною рослинністю.



 Ольгин
У теплій південно-східній частині острова Куба розташована провінція Ольгин, що славиться красою своєї сільської місцевості і гостинністю місцевих жителів. 










Це одне з найчарівніших місць на всьому острові: тут незвичайної краси гори переходять у мальовничі родючі рівнини, які так і манять до себе мандрівників, а узбережжя омивається бірюзовими океанськими хвилями. Пасати дмуть тут цілий рік, створюючи спеціальні умови для приємного помірного клімату. Узбережжя Ольгина простягнулося більш ніж на 40 кілометрів і пропонує Вам 41 пляж. Найпопулярнішими з них є Гвардалавака і Есмеральда.

14. Десять кращих пляжів на Гоа.


1. Пляж Анджуна / Anjuna beach / Гоа / Індія

Крім спокійних вод Аравійського моря, що тихо плещуться по узбережжю, пляж Анджуна в Гоа славиться своїми «вечірками повного місяця». Вони проводяться спеціально для молоді і туристів і стабільно привертають багато людей. Веселі вечірки з танцями та розвагами всю ніч тривають біля багаття. Відмінне місце для того, щоб розслабитися.
Пляж Анджуна був притулком для «покоління квітів» або хіпі шістдесятих років, які намагалися втекти від західного меркантильного світу і поєднати східні духовні традиції із західною музикою, ідеями та мистецтвом. Село Анджуна через це навіть стали називати світовою столицею фріків.
Щосереди, близько 11 години ранку Анджуна забарвлюється в яскраві фарби - це починається традиційний блошиний ринок. Низки транспортних засобів, заповнених туристами, в буквальному сенсі піднімають хмари пилу по всій окрузі. Тут є все потрібне або не потрібне - від поношених книг в м'яких обкладинках до стрижки. Блошиний ринок є раєм для справжніх шоперів і тих, хто вміє добре торгуватися. Серед товарів можна знайти прекрасні тибетські, кашмірські і гуджаратські дрібнички, ремісничі вироби, європейські снеки, касети з галасливою музикою під назвою «гоанський транс», витончені різьблені орнаменти і сорочки. Крім того, тут можна покататися на слоні, сфотографуватися з несправжніми садху або заклинателем змій.
Навколо села Анджуна є багато гостьових будинків і навіть пара готелів. Якщо ви плануєте залишитися тут на більш тривалий термін, то вам варто пошукати таблички 'To Let', які позначають, що цей будинок порожній і здається в оренду. На Різдво та Новий рік пляж будуть переповнений туристами.
Місцезнаходження: Північний Гоа
Від аеропорту Даболім: 43 км
Від столиці Панаджі: 21 км
Найближча з/д станція: Thivim railway station (в 29 км)
Найближче місто: Mapusa
Найкращий час для відвідування: грудень - березень


Пам'ятки / пляж Анджуна:
Тут є багато дрібних генделиків, в яких подають прекрасні морепродукти та страви домашнього приготування. Більшість з них розташована або просто на відкритому повітрі, або в хатинах з дахами, покритими пальмовим листям, і спеціалізуються вони на рибі і західній кухні. Трохи віддалік від пляжу знаходиться форт Чапора, який вартий того, щоб його побачити. Ще одне цікаве місце для відвідування це особняк Альбукерке, побудований в 1920 р. (оточений восьмикутними вежами, може також похвалитися привабливою дахом з мангалорської черепиці), а також особняк Маскаренхас.
Цей пляж також відомий «Вечірками повного місяця» (full-moon parties або acid-house parties), які проводяться на березі біля ресторану Керліс (Curlies ') кілька разів на тиждень.
У знаменитому барі Shore Bar вечорами спостерігають за заходом сонця.
Готелі біля пляжу Анджуна:
Arjun Villa 3 * (500 м до пляжу)
Bougainvillea Granpas Inn (1,6 км до пляжу)
Casa Anjuna 4 * (400 м до пляжу)
Close 2 Sea 4 *
Colonial (будинок, 10 метрів до моря)
Country Club De Goa (600 м до пляжу)
Don Joao Resort (1,2 км до пляжу)
Funky (будинок, 5 хвилин їзди до пляжу)
Gardens Villa (будинок, 3 хвилини до пляжу)
Hari Niwas (300 метрів до пляжу)
Hill Top Hotel
La Oasis Anjuna
Laguna Anjuna (200 м до пляжу)
Lotus Inn
Mary's Holiday Home (500 м до пляжу)
Nirvana Hermitage Resort (800 м до пляжу)
The Orange House (1,5 км до пляжу)
Peaceland (800 м до пляжу)
Resorte Marinha Dourada (600 м до пляжу)
St. Antony's (10 хвилин пішки до пляжу)
Starco Star (будинок, 500 метрів до пляжу)
Villa Anjuna (600 м до пляжу)
Villa Nina (600 м до пляжу)
Villa Rotonda (будинок, 3 хвилини до пляжу)
Vilanova 3 *
White Negro (10 м до пляжу)
Відгуки:
Столиця гоанського трансу (Goa trance), звідси активне нічне життя, багато неформалів, продають легкі наркотики, часті поліцейські облави (можуть оштрафувати за відсутність прав на мопед).
Пляж вузький, під водою можуть бути скелі. По пляжу ходять корови, торговців небагато.
Відпочиває багато росіян, дуже багато ізраїльтян.
У селі є обмінники, банк, банкомат, супермаркет. Гроші можна поміняти також на ресепшені (не дуже вигідно) або в travel office (там же є вихід в Інтернет). Wi-Fi є в багатьох кафе (напр. CoffeShop).
Мопед можна орендувати приблизно за 200 рупій. Завжди торгуйтеся. Не поступаються - йдіть, вас все одно покличуть назад.
Беручи таксі на блошиний ринок з іншого пляжу, обов'язково домовляйтеся, щоб той же таксист відвіз вас назад. Якщо просто ловити таксі ввечері, то таксисти заламають величезну ціну. Біля цього ринку також є російський ресторан «Чайковський».*

2. Пляж Ароссім / Arossim beach / Гоа / Індія


Прекрасна, мальовнича смуга м'якого білосніжного піску пляжу Ароссім, Гоа, розширюється на південь. Важко сказати, де цей пляж починається і де закінчується, тому що між цим пляжем і сусідніми немає ніяких природних кордонів. Пляж Ароссім знаходиться всього в 13 км від аеропорту Даболім. Це ідеальне місце для всіх бажаючих просто повалятися на сонечку і, в той же час, подивитися визначні пам'ятки. Пляж безпечний для купання, а їжу та нічліг тут можна знайти на будь-який гаманець.
Місцезнаходження: Південний Гоа
Від аеропорту Даболім: 13 км
Від столиці Панаджі : 30 км
Найближча з/д станція: Cansaulim railway station
Найближче місто: Vasco Da Gama
Найкращий час для відвідування: жовтень - березень
Пам'ятки / Пляж Ароссім:
Пляж Ароссім відомий церквою Св. Фоми Апостола (Вона ж «церква Св. Томаса», «Church of Sao Tome») 16-го століття. Неподалік від пляжу також знаходяться Колоніальний особняк Чандора (Chandor's Colonial Mansion), а також буддійські печери Рівона (Rivona Buddhist Caves).
Готелі біля пляжу Ароссім:
Abalon Resort (200 м до пляжу)
Heritage Village Hotel 3 * (350 м до пляжу)
Nanu Hotel 3 *
Park Hyatt Resort & Spa Hotel 5 * (на пляжі)
Відгуки:
Малолюдний, тихий пляж. З північної сторони видніються труби заводу з виробництва добрив.
Деякі вважають пляж Ароссім частиною пляжу Кансаулім, однак на картах вони розділені.

3. Пляж Беталбатім / Betalbatim beach / Гоа / Індія

Пляж Беталбатім, Гоа, розташований всього в двох кілометрах на північ від пляжу Колва. Тут можна розслабитися під звуки пальм що гойдаються і помедитувати, дивлячись на мерехтливі води Аравійського моря.
У районі цього пляжу, як правило, буває багато дельфінів, і місцеві рибалки можуть взяти вас із собою в море, щоб поспостерігати за ними. Зупинитися на ніч тут можна або в готелі, або в гостьовому будинку. Беталбатім вважається одним з кращих пляжів Гоа.
Місцезнаходження: Південний Гоа
Від аеропорту Даболім: 20 км
Від столиці Панаджі : 30 км
Найближча з/д станція: Majorda railway station
Найближче місто: Margao
Найкращий час для відвідування: середина жовтня - середина березня
Пам'ятки / пляж Беталбатім:
Церква Богоматері Втіха (Our Lady of Remedies Church)
Готелі біля пляжу Беталбатім:
Ala Goa Resort (500 м до пляжу)
Bollywood Sea Queen Resort (500 м до пляжу)
Coconut Grove 4 * (2 хвилини пішки від пляжу)
Guesthouse Alagoa 2 * (600 м від пляжу)
Martins Comfort Hotel 3 * (10 хвилин пішки від пляжу)
Nanu Resort 3 * (прямо на пляжі)
Villagio Inn 3 * (400 метрів від пляжу)
Villa Jasmine
Відгуки:
Гарний, тихий пляж з дрібним приємним піском. Якщо ви хочете купити продукти, фрукти, орендувати скутер, велосипед або просто розвіятися, то вам доведеться їхати на Колву, тому що всього цього на пляжі і в селі немає, а якщо є, то дорожче, ніж на Колві. Тут є тільки кілька кафе, де можна смачно і добре поїсти. Долари можна поміняти у місцевих продавців, які, бачачи, що ви новенький, самі до вас підійдуть і запропонують. Якщо не любите велосипеди і мотоцикли, то можна домовитися з одним певним таксистом, взяти його номер телефону і викликати, коли вам потрібно. Вийде дешевше і надійніше, ніж ловити випадкові машини.

4. Пляж Калангут / Calangute beach / Гоа / Індія

Пляж Калангут в Гоа також відомий як Король пляжів. Найбільший наплив відпочиваючих тут спостерігається в період з листопада по лютий. Він знаходиться в 15 км від столиці провінції Гоа - міста Панаджі. Пляж сам по собі не представляє нічого особливого, проте він досить великий, щоб вмістити величезну кількість відвідувачів у високий сезон.
Інфраструктура цього пляжу дуже добре розвинена, тому він може запропонувати безліч зручностей для відвідувачів, у тому числі водні види спорту. Тут також великий вибір житла в оренду на будь-який гаманець; у більш заможних туристів стало навіть популярним купувати тут будинки.
На самому пляжі Калангут в невеликих халупах і наметах в тіні пальм продається все, від смажених креветок і пива до брелків, зроблених з черепашок. Місцеве населення досить привітне, хоча деколи туристам здається, що вони своєю торгівлею тільки заважають їм відпочивати.
Нічне життя села Калангут напрочуд спокійне і приємно контрастує з дикими вечірками в Анджуні. Всі заклади, окрім декількох барів закриваються в 22.00. Помітним винятком є бар «Тіто» на дальньому кінці пляжу, який залишається відкритим до півночі в міжсезоння, і практично до раннього ранку у високий сезон з кінця грудня до січня.
Місцезнаходження: Північний Гоа
Від аеропорту Даболім: 41 км
Від столиці Панаджі : 18 км
Найближча з/д станція: Thivim railway station
Найближче місто: Panaji
Найкращий час для відвідування: жовтень - травень
Пам'ятки / пляж Калангут:
Деякі з визначних пам'яток Калангуту це церква св. Алекса і Арт комплекс Kekar. Церква Святого Алекса має дві вежі і чудовий купол. Всередині церква виконана в красивому архітектурному стилі і має багато прикрашений вівтар. У 1996 році Калангут відсвяткував четверте сторіччя з дня заснування цієї церкви.
В Арт комплексі Kerkar часто проводяться виставки декоративно-прикладного мистецтва місцевих художників. По четвергах і п'ятницях знавці індійської класичної музики і танцю можуть насолодитися різними концертами.
Готелі біля пляжу Калангут:
Aldeia Bello 2 * (10 хв пішки до пляжу)
All Seasons Beach Classic 3 * (2 км до пляжу)
Avantika 2 * (10 хв пішки до пляжу)
Bevvan Resort 2 * (2 хв пішки до пляжу)
Casa De Goa Boutique Resort 3 * (200 м до пляжу)
Casa Mia (400 м до пляжу)
Citrus 3 * (700 м до пляжу)
Colonia De Braganza 2 * (10 хв пішки до пляжу)
Dona Terezinha 2 * (700 м до пляжу)
Falcon Resort 3 * (900 м до пляжу)
Kamat Holiday Homes 3 * (1 км до пляжу)
Nizmar Resort 3 * (10 хв пішки до пляжу)
Osborne Resort 3 * (15 хв пішки до пляжу)
Resort Palmarinha 2 * (800 м до пляжу)
Santiago 3 * (10 хв пішки до пляжу)
Shruti Guesthouse 1 *
Silla Goa 2 * (4 хв пішки до пляжу)
Senhor Angelo 2 * (5 хв пішки до пляжу)
Sunkissed Resort 2 * (400 м до пляжу)
Resorte de Tio Carmino 2 * (10 хв пішки до пляжу)
The Resort Village Royale 2 * (4 км до пляжу)
Відгуки:
На пляжі і в селі дуже багато торговців, жебраків, попрошайок, таксистів. Жінок можуть таємно або відкрито фотографувати, але не пристають, тому там безпечно відпочивати навіть поодинці. На пляж найкраще ходити в будні дні з ранку, бо вдень і у вихідні дуже багато народу. Море досить чисте, але не дуже прозоре. У селі можна купити дуже дешеві, але не якісні речі, якісні — дорожче. Кухня практично скрізь хороша; якщо боїтеся отруїтися - їжте там, де найбільше сидить людей. Можна купити місцеву сімкарту і дешево телефонувати в Україну (потрібна ксерокопія паспорта і фотографія), проте якщо ви купите сіімкарту, для якої не потрібно пред'являти документи, то будете платити по ній набагато більше.

5. Пляж Колва / Colva beach / Гоа / Індія

Пляж Колва знаходиться на південному кінці долинної прибережної смуги. Він розташований всього в 6 км від міста Маргао. Це широкий і красивий пляж з хрустким піском під ногами, облямований рядами пальм.
На жаль, краса пляжу Колва досить сильно зіпсована, тому що його околиці були забудовані магазинами та ресторанами, яскраво освітлюючими все навколо і приваблюючими багато народу. Плавати тут досить безпечно.
Пляж Колва набув популярності в зв'язку з ростом туризму в Гоа. Всього кілька років тому тут був не «рай для туристів», а проста робоче рибальське село. Туристи, що наводнили узбережжя, перетворили його на власний смак. Пляж Колва також популярний у місцевих жителів і туристів з інших куточків Індії. Тут хороші ресторани з екзотичною кухнею і багато готелів на будь-який гаманець.
Місцезнаходження: Південний Гоа
Від аеропорту Даболім: 22 км
Від столиці Панаджі : 34 км
Найближча з/д станція: Margao railway station
Найближче місто: Margao (aka Madgaon)
Найкращий час для відвідування: грудень - січень
Пам'ятки / пляж Колва:
Nossa Senhora de Merces (Богоматері Милосердя) це церква в Колве, зведена в 1630 році, яка славиться своїм щорічним релігійним фестивалем - Fama of Menino Jesuse (Дитятка Ісуса), що проводиться тут з 17-го століття кожен третій понеділок жовтня. Це одне з найпопулярніших свят Гоа під час якого проходить великий ярмарок.
З початку жовтня до кінця травня після 4:00 вечора на сусідньому пляжі Бенаулім можна подивитися бої биків. Вони проводяться під ритми музики конкані на старих рисових полях, які не мають ніяких огорож або барикад.
З середини квітня є можливість побачити та взяти участь у ярмарку Beach Bonanza, який проводиться щонеділі прямо на пляжі Колва. Для вас будуть танці, смачна їжа і жива музика.
Готелі біля пляжу Колва:
Amigo Plaza Hotel (200 м до пляжу)
Baywatch Resort 5 * (400 м до пляжу)
Beleza By The Beach 3 * (на пляжі)
Benema Guest House (250 м до пляжу)
BollyWood Sea Queen 3 * (200 м до пляжу)
CA Guest House
Camilsons Beach Resorts (на пляжі)
Casa Mesquita
Гестхаус Casa Roiz (5 хвилин пішки до пляжу)
Colmar Beach Resort 2 * (100 м до пляжу)
Хостел Colva Condos 1 *
Colva Beach Resort 1 * (300 м до пляжу)
Colva Kinara Hotel 3 * (400 м до пляжу)
Colva Plaza Hotel (2 км до пляжу)
Colva Residency 3 * (300 м до пляжу)
Colva Tavern Hotel (400 м до пляжу)
Furtados Beach House 2 * (на пляжі)
Garden Cottages (200 м до пляжу)
Graciano Cottages 2 * (300 м до пляжу)
Joema Tourist Home (600 м до пляжу)
Jymis Cottages (200 м до пляжу)
La Ben Resort 1 * (5 хвилин пішки до пляжу)
Longuinhos Beach Resort 3 * (100 м до пляжу)
Lucky Star Hotel (600 м до пляжу)
Ma Mickey Tourist Home
Navin's Inn (150 м до пляжу)
Pearls Oceanique 3 * (10 хвилин пішки від пляжу)
Quinsan Cottages
Rosman Guest House (250 м до пляжу)
Sam's Cottages
Вілла Serna Batem 2 * (800 м до пляжу)
Sea Coin Hotel (300 м до пляжу)
Sea Pearl Hotel (250 м до пляжу)
Sea Wolves Hotel
Soul Vacation Resort and Spa hotel 4 * (400 м до пляжу)
Skylark Resort 2 * (300 м до пляжу)
Silver Sands Beach Resort 3 * (250 м до пляжу)
Stain Glass Cottage 3 * (800 м до пляжу)
Star Beach Resort 1 * (400 м до пляжу)
Sukhsagar Beach Resort 2 * (200 м до пляжу)
Vailankanni Cottages (500 м до пляжу)
Vista de Colva 2 * (300 м до пляжу)
Бунгало Vincy Beach Resort 2 * (на пляжі)
The West Zone Beach Resort
William's Beach Retreat (250 м до пляжу)
Відгуки:
Багато туристів (європейців і індійців), готелів, магазинів, шеків, розваг. Досить чисто. Для відпочинку краще відходити подалі від центрального входу.

6. Пляж Дона Паула / Dona Paula beach / Гоа / Індія

Пляж Дона Паула знаходиться всього в 7-км від столиці штату Гоа Панаджі. Через його історії, це місце називають раєм для закоханих. Згідно з місцевою легендою, Дона Паула де Менезес, дочка віце-короля, закохалася в бідного рибалки, Гаспара Діаса, але через неможливість цієї любові кинулася зі скелі.
Інша легенда свідчить, що дочка віце-короля Дона Паула була покарана за зв'язок з Франсиско-де-Тавор, графом Алвора, була скинута зі скелі й потонула в океані. Її невгамовний дух і до цього часу продовжує переслідувати всіх туристів, схожих на її коханця. Її начебто б навіть бачили блискучою в місячному світлі в одному тільки перловому намисті.
З затоки Дона Паула, місця, де дві відомі гоанські річки впадають в Аравійське море відкривається дуже гарний вид на порт Мармагао. На пляжі можна позасмагати і розслабитися, а також покататися на водних лижах.
В районі пляжу Дона Паула (На острові Чора - Chora Island) також знаходиться заповідник Салім Алі (Salim Ali), де туристи можуть поспостерігати за мігруючими і неперелітними птахами. На цьому пляжі також знімалося багато індійських фільмів.
Місцезнаходження: Північний Гоа
Від аеропорту Даболім: 30 км
Від столиці Панаджі : 5 км
Найближча з/д станція: Karmali railway station
Найближче місто: Panaji
Найкращий час для відвідування: жовтень - травень
Пам'ятки / пляж Дона Паула:
Головною визначною пам'яткою тут є Національний інститут океанографії, а при ньому музей Морський Біології і Таксономічний центр. Цей інститут займається не тільки морською біологією, але і всіма основними галузями прибережної і морської океанографії.
Кабо Радж Нівас (Cabo Raj Niwas) розташований за пів-кілометра від Національного океанографічного інституту. У цій каплиці знаходиться гробниця Дони Паули де Менезес
Церква Рейс Магос (Reis Magos) присвячена трьом біблійним волхвам - Гаспару, Мельхіору і Бальтазару. Вона вважається однією з найстаріших церков в Гоа.
Готелі біля пляжу Дона Паула:
Dona Paula Beach Resort 2 *
Goa International Centre (500 м до пляжу)
O Pescador 2 * (на пляжі)
Prainha Hotel and Cottages by the Sea 3 * (на пляжі)
Sea View Hotel (200 м до пляжу)
Swimsea Beach Resort (на пляжі)
Відгуки:
Пляж Дона Паула відомий, головним чином, хорошим шопінгом.

7. Пляж Палолем / Palolem beach / Гоа / Індія


Пляж Палолем, також відомий як «Paradise Beach» («Райський пляж») розташований у Південному Гоа. Цей пляж близько милі завдовжки, не дуже розвинений в плані туризму вищого класу, так що, якщо ви плануєте зупинитися на Палолемі, то вам доведеться жити в наметі, насолоджуючись простим побутом.
Пляж Палолем з біло-жовтим піском домінує на південному узбережжі Гоа. Ще кілька років тому це був звичайний незайманий пляж, проте, йому не вдалося сховатися від очей туристів. Велика площа пляжу тепер вміщує багато маленьких шеків і хатин, кількість яких поступово скорочується в міру просування на південь. Риболовля та екскурсії в море для спостереження за дельфінами пропонуються за цілком розумну ціну.
З житлом на пляжі проблем також немає. Стоїть багато хатин, трохи подалі є готелі, дозволяється ночувати прямо на пляжі. Тут є кілька центрів обмін валюти, але немає жодного банку.
На північній частині пляжу протікає річка, яка перетворила частину пляжу в крихітний острів, дістатися до якого по суші можна тільки в відлив.
Місцезнаходження: Південний Гоа
Від аеропорту Даболім: 57 км
Від столиці Панаджі : 69 км
Найближча з/д станція: Canacona railway station (в 3 км)
Найближче місто: Канакона (Canacona)
Найкращий час для відвідування: листопад - березень
Пам'ятки / пляж Палолем:
Острів, відділений рікою називається «Мавпячий острів» (Monkey Island). Добиратися до нього варто хоча б тому, що на ньому можна зробити приголомшливі по своїй красі фотографії.
Ще один острів на півночі від пляжу Палолем, це «Острів Метеликів» (Butterfly Island). До нього можна добратися тільки на човні, по дорозі подивившись на дельфінів.
З 21.00 до 4.00 в «Neptune Point» проводяться знамениті «безшумні» вечірки.
Готелі біля пляжу Палолем:
Alessandra Resort (на пляжі)
Bhakti Kutir (200 м до пляжу)
Bridge & Tunnel (700 м до пляжу)
Café Del Mar
Café Del Sol
Chattai Beach Huts
Ciaran's Camp (20 м до пляжу)
Cleopatra Resorts (на пляжі)
Cozy Nook (100 м до пляжу)
Cuba Beach Bunglows (100 м до пляжу)
Dream Catcher (150 м до пляжу)
Dropadi Hotel
Fernandes wooden cottages (на пляжі)
The Fern Gardenia Resort 3 * (1 км до пляжу)
Flavia Paradise
Gateway The
Good Shepherd Hotel (на пляжі)
Hi-Tide Cocohuts
Intercontinental The Lalit Goa Resort 5 * (300 м до пляжу Раджбага)
Le-Grand Residency (2 км до пляжу Раджбага)
Luke's Residence (7 хвилин пішки до пляжу)
Mamoos Palace
Nature bungalows (20 м до пляжу)
Neptune Point (на пляжі)
Oceanic Hotel (500 м до пляжу)
Om Sai Guest House (200 м до пляжу)
Ordosounsar Hotel
Palolem Beach Resort (50 м до пляжу)
Palolem Guest House (300 м до пляжу)
Preetham Cottages
Sai Valentines (на пляжі)
Sea View Resort (200 м до пляжу Патнем)
Sevas (300 м до пляжу)
Shawnel's Beach Resort (100 м до пляжу)
Summer Lovers Gueshouse (150 м до пляжу)
Villa Palolem 2 * (200 м до пляжу)
Villa Viegas (10 хв їзди до пляжу)
Village Guesthouse (300 м до пляжу)
Virgin Beach Resort (250 м до пляжу)
Відгуки:
Найкрасивіший пляж Південного Гоа. Біля пляжу немає села, як це на більшості пляжів, однак біля входу можна купити продукти і сувеніри, вийти в Інтернет (навіть на кирилиці). Багато барів; можна обміняти валюту. У вихідні купа народу, особливо місцевих. Купатися безпечно - практично немає хвиль, дно пологе. Жити в хатинах в центрі пляжу шумно, краще жити по краях або трохи віддалік.

8. Пляж Сінкуерім / Sinquerim beach / Гоа / Індія

Пляж Сінкуерім це гарний пляж, розташований на мальовничій ділянці узбережжя. Він знаходиться на південь від таких відомих пляжів, як Бага, Калангут і Кандолім. Це ідеальне місце для купання, і, якщо ви будете поблизу, не пропустіть його.
Пляж Сінкуерім в 13 км від столиці Гоа Панаджі є одним з кращих пляжів в Гоа для заняття водними лижами, пара-вітрильним спортом, риболовлею, дайвінгом і віндсерфінгом. Цей красивий пляж, ймовірно, самий популярний і відомий пляж Північного Гоа.
Пляж в Сінкуерім знаходиться поруч з пляжем Агуада, на якому стоїть відомий історичний форт Агуада, побудований португальцями для захисту гирла річки від вторгнення з моря.
Тут можна знайти велику кількість курортів і готелів на будь-який гаманець. Поблизу є також багато хороших ресторанів, де можна спробувати смачні страви та напої. Транспортне сполучення також добре розвинене - є багато таксі, мототаксі і автобусів.
Місцезнаходження: Північний Гоа
Від аеропорту Даболім: 42 км
Від столиці Панаджі : 14 км
Найближча з/д станція: Karmali railway station
Найближче місто: 
Найкращий час для відвідування: жовтень - травень
Пам'ятки / пляж Сінкуерім:
Цікаве місце поблизу пляжу Сінкуерім це форт Рейс Магос. Цей форт знаходиться навпроти церкви Рейс Магос, яку, безумовно, варто відвідати. З цієї церкви, побудованої в 1555 році, відкривається фантастичний вид на річку Мандові. У цій церкві покояться останки трьох намісників. У чотирьох кілометрах від пляжу Сінкуерім розташований форт та пляж Агуада.
Готелі біля пляжу Сінкуерім:
Aldeia Santa Rita 3 * (200 м до пляжу)
Boutique Hotels Goa 3 * (500 м до пляжу)
Casablanca Beach Resorts 2 * (100 м до пляжу Кандолім)
Fort Aguada Beach Resort 5 *
Fortune Select ReginaSelect 4 * (400 м до пляжу Кандолім)
Marbella Guest House (600 м до пляжу)
Marquis Beach Resort (50 м до пляжу)
Paradise View Hotel
Per Avel Beach Holiday Home (300 м до пляжу)
Taj Holiday Village 5 * (на пляжі)
Taj Aguada Hermitage 5 * (200 м до пляжу)
Tito's Beach Retreat (200 м до пляжу)
Villa Ludovici Tourist Home (300 м до пляжу)
Whishpering Palms Beach Resort 3 * (300 м до пляжу)
Відгуки:
Досить багато водних видів спорту. Відпочиває багато багатих індійців, тому ціни в магазинах вище. Не найкраще місце для шопінгу.

9. Пляж Варка / Varca beach / Гоа / Індія

Пляж Варка розташований приблизно в 2 км на південь від пляжу Бенаулім в Південному Гоа. Основними визначними пам'ятками навколо є інші пляжі - Маргао і т.д.
Туристи люблять пляж Варка, проте він поки що не так відомий, як деякі інші пляжі. Зараз це тихий курорт з чарівною природою. М'який білий піщаний пляж є головною місцевою принадою. Пляж Варка спокійніший і чистіший в порівнянні з іншими популярними пляжами в Гоа.
Поряд з такими звичайними розслаблюючими пляжними процедурами, як прийняття сонячних ванн і купання, ви можете ще зайнятися спостереженням за дельфінами і катанням на човнах.
Є кілька ресторанів, які пропонують відмінні морепродукти за розумними цінами і хороше обслуговування. Тут є різноманітні готелі, курорти, для бюджетних туристів є будинки, які можна орендувати в селі. Орендувавши будинок або кімнату, ви, крім усього іншого, ще й поживете життям справжнього гоанця.
Жвавий пляж Варка має хорошу транспортну мережу - це і автомобілі, і багато автобусів і авто-рикші. Для пересування на невеликі відстані можна орендувати скутер або велосипед.
Варка, Кавелоссім і Мобора - це найкрасивіші пляжі на південь від Бенауліма. Ці пляжі набагато чистіші і тихіші, ніж більшість відомих пляжів Гоа. На Варці стоїть безліч шеків, які пропонують різноманітні страви гоанської кухні та морепродукти за розумними цінами. У Betty's Place є спеціальні номери для спостереження за дельфінами.
Місцезнаходження: Південний Гоа
Від аеропорту Даболім: 30 км
Від столиці Панаджі : 41 км
Найближча з/д станція: Margao railway station (в 10 км)
Найближче місто: Margao
Найкращий час для відвідування: листопад - березень



Пам'ятки / пляж Варка:
На пляжі Варка часто з'являються дельфіни-афаліна, спостерігати за якими найкраще рано вранці під час поїздки по річці Сал. Це головна місцева визначна пам'ятка.
Готелі біля пляжу Варка:
Best Western Peace Valley 4 *
Bissmark Hotel
Country Inn 3 *
Goa Beach House 2 * (300 м до пляжу)
Club Mahindra Varca Beach Resort 4 * (50 м до пляжу)
Colonio Jose Menino 2 * (1,2 км до пляжу)
Dona Sa Maria Holiday Home (на пляжі Кавелоссім)
Michette's
Ramada Caravela Beach Resort 5 * (на пляжі)
Renaissance Resort 5 * (на пляжі)
Resorte De Goa
The Retreat by Zuri 3 * (1,2 км від пляжу)
Varca Le Palms Beach Resort 2 * (3 хв пішки до пляжу)
The Zuri White Sands Goa 5 * (200 м до пляжу)
Відгуки:
Багато готелів, гестхаусів, шеків і лежаків. Нічне життя відсутнє. Не багатолюдно. Можна взяти напрокат човен, щоб поспостерігати за дельфінами. Можна повчитися йоги у сертифікованих вчителів.

10. Пляж Арпоре

Arpora Beach

Адреса: Південна частина Північного Гоа. Район Арпоре.
Короткий опис
Район Арпоре - це відмінний пляж, затишні вілли, величезний екзотичний нічний ринок і безтурботний океан. Тут однаково добре і дітям, і дорослим.
Арпоре - це елітний курорт в Північному Гоа, який славиться своїм білим піском і кокосовими пальмами. Якщо шукаєте хороші пляжі Індії, то вам сюди. Тут однаково добре відпочивати з дітьми, розважатися з друзями або медитувати.
Поруч із пляжем - мережа фешенебельних готелів, дорогих бутиків і численні приватні вілли.
Пам'ятки Арпоре - це церква Святого Себастьяна і місцевий нічний ринок (знаходиться поруч з трасою між Анджуна і Арпоре), де можна купити сувеніри, hand-made товари, пахощі, індійський одяг, а також подивитися фаєр-шоу і просто повеселитися. Ринок працює протягом всього туристичного сезону в Гоа по суботах, починаючи з восьмої вечора.
Поєднання комфорту і краси курорту Арпоре вже встигли оцінити Кейт Мосс, Джорджіо Армані та інші знавці розкішного відпочинку.
Курорт Арпоре також відомий своїми морепродуктами: тигрові креветки,
устриці, краби ...
Місцеві рибалки продають свій улов прямо на пляжі, радимо спробувати!
15. Десять кращих курортів Чорногорії.


1. Чорногорія. Будва -

головний туристичний центр Чорногорії. Тут є все: дискотеки, ресторани і бари, казино, спортивні майданчики, тенісні корти. Це місце підходить для любителів активного і веселого відпочинку. У розпал сезону життя в Будві не замовкає ні на хвилину, а вулиці міста ніколи не порожніють.
Крім того, будучи заснованою 2500 років тому, Будва є одним з найдавніших поселень на берегах Адріатичного моря. Так що шанувальникам старовини і культурних пам'яток тут теж нудьгувати не доведеться.




Клімат Будви
Cередньомісячна температура, ° C
вдень
вночі
води
Січень
+12
+4
+14
Лютий
+12
+5
+14
Березень
+14
+7
+14
Квітень
+18
+10
+15
Травень
+22
+13
+18
Червень
+25
+17
+21
Липень
+28
+19
+24
Серпень
+28
+19
+25
Вересень
+25
+16
+23
Жовтень
+21
+13
+20
Листопад
+17
+9
+17
Грудень
+14
+6
+15

Клімат у Будві - типовий середземноморський, з теплим літом і м'якою зимою. Кількість сонячних днів складає в середньому 97 в році.
Орієнтація по Будві


Будва складається з Нового міста (де знаходиться більшість готелів, ресторанів і тягнеться легендарний Слов'янський пляж) і Старого міста (невелика мальовнича цитадель з церквою, вузькі вулички і затишні будиночки). Нове місто протягнулося вздовж берега бухти, яка на півночі закінчується мисом, на якому і знаходиться фортеця Старого міста.
Головна курортна вулиця - з кафе, ресторанами, атракціонами та дискотеками - проходить паралельно набережній.




Недалеко від Будви, в межах видимості, знаходиться острів Святого Ніколи, один з небагатьох островів біля узбережжя Чорногорії. Через місто проходить так званий Адріатичний тракт (Ядранський шлях) - шосе, що зв'язує між собою численні населені пункти в Греції, Албанії, Чорногорії, Боснії, Хорватії.







Як дістатися
До аеропорту в Тіват звідси 10 км, до Подгоріци - 60 км, а до Дубровника - 70 км. Уздовж узбережжя йде шосе - Адріатичний (Ядранський) шлях. Місто також пов'язане з континентальною частиною сучасними автотрасами і залізницею Белград - Бар.
Автостанція знаходиться на площі Ivana Milutinovića . Дістатися від Старого міста туди можна за 20 хвилин пішки, або на таксі за 5 EUR. З автостанції відправляються автобуси Balkan Express в Сараєво (щоранку, в 8:10, в дорозі 7:00, вартість проїзду 16,5 EUR) з зупинкою в Подгориці. Також курсують автобуси між Будвою і Герцег-Нові, відправлення кожні півгодини, в дорозі 1,5 години, вартість проїзду 6 EUR. Автобуси до Дубровника і Спліта відходять три рази на тиждень цілий рік, в сезон частота рейсів збільшується до 7 разів на тиждень. Час у дорозі 3:00.
Крім того, влітку компанія Olimpia Express організовує шатл-атобус до пляжу Яз (кожні 2-3 години), курорту Петровац (кожні 2:00) і острови Святий Стефан (кожні півгодини, вартість проїзду 1,5 EUR).


Транспорт


По місту можна без проблем пересуватися пішки, а також ловити таксі (досить недешеві) або туристичні поїзди, що курсують влітку вздовж узбережжя. Вартість проїзду на таксі в межах курорту ~ 5 EUR. Також можна найняти водне таксі, які пропонують поїздки на пляж острова Св. Ніколи або одноденні круїзи-екскурсії уздовж живописного чорногорського узбережжя.






Пляжі Будви

Загальна протяжність пляжів в Будві - 11 310 метрів. У межах міста розташовані:
Мілкогальковий Слов'янський пляж (Slovenska plaža) - найдовший і популярний на курорті. Свою назву пляж отримав в 1930-х роках, коли тут відпочивали богемні європейці. Довжина - 1600 м. Неподалік знаходиться готель з однойменною назвою. На пляжі є все, що необхідно для відпочинку: лежаки, парасольки, роздягальні, душ, водні види спорту і кафе. Відповідно, це і один із самих багатолюдних пляжів Будви.
Мілкогальковий пляж Могрен (Mogren) - ще один популярний пляж в межах міста, живописно розташований біля підніжжя крутих скель. Дістатися туди можна, пройшовши через старе місто (500 м від оного).
Піза (Pizana), який знаходиться поруч з річкою Будва Гуванце


Пляжі в околицях:


Піщаний пляж Яз (Jaz), розташований в 3 км від Будви, вважається одним з найкрасивіших пляжів на чорногорському узбережжі. Довжина пляжу - 1200 м, ділиться на великий (700 м) і малий (400 м). Особливості: через Яз протікає річка Дреновстіца, що впадає в море; ближче до річки берег яза піщаний, а з боку Будви - гальковий. Поблизу пляжу знаходиться автокемпінг на 2000 місць, парковка, що охороняється. До Будви добратися можна на автобусі, маршрутному або міському таксі.
Піщаний Трстено (Trsteno) - невеликий пляж, що ідеально підходить для туристів з дітьми, розташований в 2,5 км від Яза. Перші 50 метрів від берега йде дрібний пісок, і тільки потім починається глибина.
Кам'яний пляж Плоче (Ploce) знаходиться далі за всіх, в двох км від пляжу Трстено і в 5-6 км від Будви. Пляж знаходиться на живописно виступаючому в морі мисі, завдяки чому прозорість води тут досягає понад 35 м. Плоче добре обладнаний, має велику парковку, відмінний ресторан, лежаки і парасольки, а також басейни для дітей і дорослих.
Пляжі на острові Св. Ніколи (ostrovo Sv. Nikoli), який знаходиться приблизно в кілометрі від Будви. Острів, в достатку покритий середземноморською рослинністю, може похвалитися трьома прекрасними піщаними пляжами загальною довжиною 840м. Крім того, тут є невеликий річний ресторанчик, де пропонуються рибні та овочеві страви. Дістатися до острова можна на катері з будь-якого пляжу Будви.


Кухня і ресторани Будви


Проблем з обідом або вечерею в Будві не виникне. Практично в будь-якій частині курорту можна без проблем знайти апетитний ресторанчик, більше ж всього їх знаходиться на підході до Старого міста. Крім того, можна покуштувати що-небудь з фаст-фуду (смачного і недорогого): піца, барбекю, млинці, вафлі, морозиво, є навіть McDonalds (на променаді).
Непогані ресторани: рибний Demižana (Slovenska Obala 3), китайський Hong Kong (Vuka Karadžića 1), сімейний ресторан з 1976 року - Jadran (Slovenska Obala 10), Maša (Gradska luka 66), італійський O Sole Mio (Slovenska obala 15).
Кафе-бари: Picaso, Pushkin, Garden Cafe, Millenivm, Palma, Rabello, Ričardova Glava, Chest O'Shea's Irish Pub.
Дискотеки: Trocadero, Raj, Rafaello, Torine, Renaissance, Miracle Lounge, Caffe Greco, Caffe Jef, Maine. За еспресо доведеться віддати 1-1,5 EUR, кока-колу і іже з нею - до 3,5 EUR, місцеве пиво ~ 2,5 EUR, алкогольні коктейлі ~ 7 EUR.

Готелі Будви

У Будві величезний вибір всіляких місць: від кімнати в оренду за 10 EUR в день, до шикарного готелю Admiral Club 5 *. Ціни на готелі також сильно різняться і не тільки через сезонність (липень і серпень, як правило, найдорожчі місяці, коли вартість може зрости в 2-3 рази). Всього в Будві близько 100 готелів, пансіонів та апартаментів.
Найдешевше можна зупинитися, знявши кімнату/півбудинка/будинок у місцевого населення. Як правило, орендарі пропонують свої «хороми» на головній автостанції Будви. Найдешевша кімната обійдеться в 10-15 EUR за ніч з особи. Другий варіант - зупинитися в єдиному хостелі на курорті - Hippo Hostel, який працює тільки в сезон. Там є як двомісний номер, так і кімнати на 6-8 чоловік (10-18 EUR).
Решта вілли, апартаменти і готелі залежать від розташування (близькість до моря), наявності кондиціонера та інших послуг. Варто мати на увазі, що в хороших готелях місця краще бронювати заздалегідь. Одні з найбільш комфортних готелів на курорті: Admiral Club, Blue Star, Sajo, Slovenska Plaza та інші.


Розваги, екскурсії та визначні пам'ятки Будви


Більшість пам'яток знаходиться в Старому місті, яке опоясує потужна кріпосна стіна і пронизують вузькі звивисті вулички. В центрі знаходиться міська цитадель, де нині розташований музей. Біля цитаделі розташовано три старовинні церкви: Святого Іоанна (7 століття, з подальшими перебудовами), Святої Марії (Crkva Santa Marija, 840 рік) - єдина збережена будова від існувавшого тут колись монастиря і церква Святої Трійці (1804 рік).
На захід собору Святого Іоанна, на Староградській площі (Starogradski) знаходиться Археологічний музей, що включає близько трьох тисяч історичних експонатів, знайдених на території Будви. Навпроти музею, з іншого боку площі знаходиться церква Св. Трійці (Crkva Sv. Trojice), ще далі - площа Церков (Trg Crkava) з невеликим собором 14 століття Св. Сави (Crkva Sv. Save). Крім того, варто прогулятися уздовж міської стіни і вийти на площу Поетів (Trg Poete), яка знаходиться на перетині вулиць Негошевої (Negoseva) і Зановучі (Zanovuci). Влітку тут майже щовечора письменники і поети читають свої твори для публіки.
В околицях зберігся живописний ансамбль острова Святий Стефан, а також православні монастирі.
Параглайдінгом (760 м над рівнем моря) можна зайнятися в містечку Brajici, або заздалегідь замовити собі урок з інструктором в одному з агентств, що пропонують свої послуги на променаді.
Бангі-джампінг висотою 40 м знаходиться неподалік від печери, в закінченні Слов'янського пляжу. Крім того, в Будві можна покататися на водних мотоциклах (в Бечічі) і навіть попірнати. На курорті працюють декілька дайв-центрів, один дайв-сайт Galiola (максимальна глибина - 24 м) знаходиться поблизу острова Св. Ніколи, інший Platamuni (максимальна глибина - 35 м) - неподалік від пляжу Яз.


Події


Культурне життя міста багате подіями, тут відбуваються численні театральні та музичні фестивалі, а з початку липня і до 20 серпня в Будву з усієї країни з'їжджаються поети. В цей час стародавня Цитадель, яка знаходиться в старому місті, стає сценою для виступу театральних труп з Сербії та Чорногорії, а також з інших країн. Тут же проходить щорічний фестиваль «Град-Театр».
А на території однієї з визначних пам'яток Будви - кам'яному столі і стільці - влітку також проходять фестивалі.


2. Чорногорія. Бечичі


(Becici) і Рафаїловичі (Rafailovici) - два невеликих курортних селища в чотирьох кілометрах від центру Будви і в півтора кілометрах один від одного. Бечичі приваблюють туристів, в основному, розвиненою, добре налагодженою інфраструктурою відпочинку і прекрасним пляжем. Пляж тут досить великий, мілкогальочний. У 1935 році саме він був визнаний кращим в Європі.
Курорт являє собою сучасний туристичний центр з магазинами, ресторанами, кафе і барами, тут створені умови і для спокійного відпочинку, і для активних занять спортом.



Як дістатися
Дорога до Бечичі не представляє собою проблему, так як до одного з міжнародних аеропортів Чорногорії Тівата всього 13 км. Повз селища проходить Адріатична траса, завдяки чому дістатися до нього з аеропорту не важко, і, крім того, можна зробити Бечичі базою для самостійних автомобільних подорожей по країні.
З Будви, наприклад, сюди можна за 1,5 EUR дістатися на спеціальному туристичному міні-поїзді, який робить зупинки біля кожного готелю.


Готелі Бечичі


Бечичі має дуже привабливий і затишний вигляд, будинки потопають у зелені, вузькі вулички, звиваючись, спускаються до моря. В наші дні селище представляє собою конгломерат готелів, готельних комплексів, апартаментів і вілл. Вибір великий, ціни помірні, комфорт і привітність господарів гарантуються традиційною Чорногорською гостинністю. Знайти житло можна практично завжди, але в пікові дати сезону краще подбати про це заздалегідь. Питання з житлом можна вирішити і більш радикально: купити невелику затишну віллу з видом на море, хвилинах в 3-4 ходьби від пляжу. Місцеві готелі розташовані приблизно в 100-150 метрах від кромки води.


Кухня і ресторани Бечичі



Всі ресторани пропонують різноманітне меню з великою кількістю страв з морепродуктів і працюють до останнього клієнта. Майже щовечора в ресторанах і клубах Бечичі та навколишніх селищ проводяться фольклорні вечори, надзвичайно яскраві та привабливі.








Пляжі Бечичі

Широкий піщаний пляж Бечичі протяжністю в 1,5 км в 1936 році удостоївся на міжнародному конкурсі в Ніцці золотої медалі та звання «Найкращого пляжу в Європі».










Розваги, екскурсії та визначні пам'ятки Бечичі

Для більш детального ознайомлення з країною є сенс приєднатися до численних екскурсій, що прямують в примітні місця Чорногорії та сусідніх з нею країн. Дуже цікава екскурсія в Албанію. Вона переносить туристів абсолютно в інший світ. Присвятити день цій екскурсії - це означає побачити зовсім іншу країну, інші звичаї, інші традиції, інший уклад життя. Багато вражень залишиться і від поїздки до Італії, куди туристи потраплять на поромі, в місто Барі. Описувати визначні пам'ятки і принади цієї країни можна до нескінченності, але краще в ній побувати і побачити все своїми очима. Треба лише врахувати, що консульська служба Італії час від часу накладає заборону на організацію безвізових екскурсій, тому треба на місці уточнити всі нюанси.


Спектр екскурсій по Чорногорії, доступних з містечка Бечичі, дуже широкий. Це і поїздка в каньйони річок Морача і Тара. Каньйон Тари не просто дуже великий (за розмірами з ним може зрівнятися лише Колорадський каньйон), але і внесений до списку ЮНЕСКО, як заповідник і рідкісний оазис незайманої природи. 










Поїздка буде цікава не тільки для любителів природи, але і для цінителів видатних інженерних споруд, так як саме в цій місцевості знаходиться приголомшливої краси міст «Джурджевіча Тара», самий високогірний автомобільний міст у Європі. Одного погляду на цю споруду досить для того, щоб оцінити сміливість ідеї та її втілення в життя. 366-метровий міст пов'язує приморські райони Черногрії з високогірними.
Ну а любителі риболовлі не залишаться байдужими до такого немудрого, але веселого заходу, як «Рибний пікнік». Це морська прогулянка з можливістю відчути себе справжнім середземноморським рибалкою. Навіть якщо улов виявиться небагатим, буде що згадати, а вже про свіжоприготовлені морепродукти та вина місцевого виробництва до них подбають організатори.

Активний відпочинок


Бечичі підходить як для спокійно-сімейного, так і для активно-спортивного відпочинку, там створені всі умови для занять водними видами спорту, включаючи установку для катання на водних лижах. Щорічно в Бечичі проводять міжнародний турнір з пляжного футболу, в якому часто беруть участь зірки світового маштабу.
До послуг відпочиваючих також майданчики для волейболу та баскетболу, тенісні корти, велосипедні доріжки, спортивні зали. Для любителів водних видів спорту є можливість зайнятися рафтінгом або параглайдінгом - польотами на параплані. Чимало радісних емоцій принесуть такі розваги, як парашут, катання на катамаранах або на «банані». На дітей молодшого віку розраховані спеціальні майданчики з різноманітними гойдалками та каруселями. Мальовничий бульвар, обрамлений магазинами, ресторанами, барами пов'язує Бечичі з Будвою.



3. Чорногорія. Святий Стефан

 Життя часом повертається дивним чином не тільки у людей, а й у географічних об'єктів. Ось і невелике рибальське село на острові з плином часу трансформувалося в елітний куточок відпочинку. Острів цей називається Святий Стефан, а знаходиться він приблизно в п'ятистах метрах від Адріатичного узбережжя Чорногорії. Втім, це не просто острів, а острів-готель: сотня старих будиночків переобладнана в апартаменти класу люкс. Треба сказати, що це не просто своєрідне житло з сучасними інтер'єрами та обладнанням, це розкішні спальні, вітальні, тераси з дизайнерськими інтер'єрами і меблями з натуральних матеріалів, це ванні кімнати, які оснащені зручними ваннами-джакузі і «розумною» сантехнікою, це чудовий ресторан з обширним меню і цілодобовим обслуговуванням у номерах, іншими словами, це справжня розкіш.

Особливий шарм відпочинку на острові Святого Стефана надає та обставина, що зовнішня обробка будинків виконана таким чином, щоб реконструкція ніяк не змінила їх зовнішній вигляд. Завдяки дбайливому ставленню, це крихітне селище зберегло середньовічний колорит і характер. Недарма цей острів облюбували для свого відпочинку члени королівських сімей Нідерландів і Великобританії - поєднання сучасного обладнання з автентично виконаною реконструкцією і більше, ніж благополучною екологічною обстановкою - чи це не гідно королів? Власне, не тільки королі відпочивають тут. Численні зірки екрану, шоу-бізнесу, моделі вибрали для свого відпочинку цей райський куточок Будванської Рів'єри.

Як дістатися
Знаходиться Святий Стефан в 9 км на південний схід від Будви, і добиратися до нього однаково зручно з обох міжнародних аеропортів Чорногорії: з Тівата і з Подгориці. Трансфер можливо замовити в готелі, але в силу популярності цього унікального курорту, бронювати місце треба заздалегідь, а розрахунок на гарячі тури не має під собою грунту: тури на Святий Стефан «горять» вкрай рідко. Ось вже багато десятиліть острів є не тільки фешенебельним курортом, відомим у всьому світі, але й одним із символів сучасної Чорногорії.


Розваги і пляжі


Крім комфортабельного розміщення, гостей острова гостинно чекають численні затишні бари, до їх послуг відмінний басейн, можливість зайнятися спортом або зробити морську прогулянку на орендованій яхті. Цікавий дайвінг біля берегів озера.
Пляжі тут дрібногалькові з піском, через особливий мінеральний склад місцевої гальки, мають рожевий відтінок, що особливо помітно в променях західного і світанкового сонця. Це створює умиротворений романтичний настрій і надовго залишається в пам'яті, викликаючи бажання повернутися сюди ще хоча б раз. Завдяки своїм численним перевагам, острів отримав престижну нагороду «Золоте яблуко», яка вручається міжнародною туристичною організацією кращим курортам світу.




Екскурсії та визначні пам'ятки Святого Стефана


Для гостей острова Святий Стефан доступна велика екскурсійна програма. В силу географічного положення острова, екскурсії з нього можливі майже в будь-яку точку Чорногорії, а також в довколишні країни: Албанію, Хорватію, Італію, слід лише уважно поставитися до особливостей візового режиму тієї чи іншої країни.
У безпосередній близькості від Святого Стефана знаходиться найцікавіший гірський масив Дурмітор. Його численні вершини висотою понад 2000 метрів вражають своєю красою і величчю. Схили гір покриті лісами, в яких багатьом деревам вже більше півтора століть. Численні гірські озера чисті і прозорі, так як вони наповнені джерельною водою. Каньйони справляють незабутнє враження, а каньйон, в якому протікає річка Тара, є найбільшим в Європі природним комплексом, охоронюваним ЮНЕСКО. До речі сказати, цей гірський масив взимку привабливий не менше, ніж влітку: взимку його схили, вкриті снігом, перетворюються в один з найвідоміших гірськолижних курортів.

4. Чорногорія. Ульцинь

Ульцинь (Ulcinj) - саме південне місто Чорногорії, розташоване недалеко від кордону з Албанією на красивих пагорбах з багатою середземноморською рослинністю. Тут рекордна кількість сонячних днів у році для всього Чорногірського узбережжя Адріатики - цілих 217. Купальний сезон триває з квітня до листопада, влітку температура води часто перевищує +26 ° C.
Трохи історії
Мальовниче, як і майже всі прибережні міста Чорногорії, Ульцинь має своє особливий вид, свій особливий колорит. Люди з'явилися на території цього міста в бронзовому столітті, поселення було засновано в V столітті до нашої ери, за свою довгу історію місто було і оплотом піратства та работоргівлі, і частиною Венеціанської Республіки, і знаходилося під владою Османської Імперії. Кожна з цих епох залишила в місті свій слід і свої історичні та архітектурні пам'ятки, які зосереджені в Старому місті.


Як дістатися
Від аеропортів Тівата і Подгориці до Ульциня можна доїхати на автобусі через Бар або Будву.


Пляжі Ульциня


Ульцинь і його пляжі - один з найпривабливіших для відпочинку районів Чорногорії. Берегова лінія Ульциня тягнеться більше, ніж на 30 км, від місця впадання річки Бояна в Адріатичне море до мису Старий Ульцинь, і включає в себе широко відомі Великий пляж і Малий пляж. У гірській частині Ульцинської Рів'єри розташовані пляж Валданос і 18 живописних заток. В силу географічного положення, саме ця частина Чорногорії може похвалитися самим теплим морем, найбільшою кількістю сонячних днів у році і найбільшим розмаїттям субтропічної рослинності. На 100 км навколо Ульциня немає жодної фабрики чи заводу.
Найвідоміший місцевий пляж - Великий, він тягнеться на 13 км і закінчується на острові Ада-Бояна - найвідомішим в Європі нудистським лежбищем. Ще на узбережжі постійно працює кілька кайтсерферських станцій.
Найкрасивіша панорама Старого міста - та, що відкривається з Малого пляжу. Назва пляжу говорить про його розміри (його довжина близько 400-600 метрів), але не про його значення для туристів. Пляж піщаний, пісок шовковистий і цілющий, володіє підвищеним природним радіоактивним фоном, а тому благотворно впливає на хворих на ревматизм. Крім цього, в силу природних чинників морська вода біля узбережжя високо мінералізована, а в сукупності з кліматичними факторами це створює аерозольну завісу вздовж кромки моря, дуже корисну для лікування хронічних захворювань верхніх дихальних шляхів.


Готелі та ресторани Ульциня

Готелі Ульцина готові запропонувати своїм гостям проживання самого різного рівня. Досить великий вибір скромних готелів, розрахованих на невибагливих мандрівників. Але, незалежно від вартості проживання, привітність і доброзичливість чекають постояльців всіх готелів. Двері безлічі кафе, ресторанів і барів відкриті практично цілодобово: всі вони працюють «до останнього клієнта». Меню засноване зазвичай на місцевих продуктах, дуже свіжих і смачних. Як і в інших приморських містах, тут чимало ресторанів, що пропонують широкий вибір страв з морепродуктів. Через велику кількість туристів, життя міста не затихає ні на хвилину: безліч нічних розважальних закладів запрошують бажаючих відпочити й насолодитися різноманітними шоу. А нічна ілюмінація вулиць в Ульцині вважається найяскравішою і красивою на всьому узбережжі.


Розваги, екскурсії та визначні пам'ятки Ульциня


Старе місто розділене на дві частини - Верхнє місто (Цитадель) та Нижнє місто. Цитадель є не тільки історичним місцем, вона міцно увійшла в класичну літературу: саме тут знаходився в ув'язненні великий іспанський письменник Сервантес, саме тут він створив образ Дульсінеї (дівчинка з Ульциня), яка, як відомо, була обожнювана легендарним Дон Кіхотом.
Увійшло Старе місто і в історію релігії: тут в середині 17 століття жив відомий знавець Талмуда Шабтай Цві. Вивчаючи Талмуд, священну для іудеїв книгу, він прийшов до парадоксального висновку: прийняв іслам під ім'ям Махмуда Ефенді. Загалом, багато знань є багато печалі ...
Оскільки місто чимало разів переходило від одних володарів до інших, його архітектурний вигляд являє собою досить строкату картину, в якій, все ж, переважають мусульманські мотиви. Найяскравішою ілюстрацією переплетення культур є міський історичний музей, який нині розташовується у колишній мечеті, яка, в свою чергу, була перебудована з церкви. Особливу увагу варто звернути на палату Венеція, палац Балшича і екзотичний Східний базар, відомий на все узбережжя.


Недалеко від Ульцина знаходиться всесвітньо відоме Скадарське озеро, відвідати яке прагнуть всі, хто приїжджає на відпочинок у Чорногорію. Озеро дуже красиво, з різноманітними, місцями заболоченими берегами. Воно дуже цікаво для любителів спостерігати за життям птахів, багато з яких належать до рідкісних. У північно-західній частині озера побудована дамба, яка є гордістю країни і втіленням сучасних будівельних технологій. Саме по ній проходить шосе і залізнична магістраль Белград - Бар. На березі ж Скадарського озера знаходиться албанське місто Шкодер із старовинною фортецею, до нього від Ульциня всього лише 40 км по автомагістралі.

5. Чорногорія. Котор
В глибині Боко-Которської бухти, між морем і гірським хребтом, на невеликому трикутнику, оточеному річкою Шкурдой, горою Святий Іван і Адріатичним морем, знаходиться чудове місто Котор, славне не тільки своєю багатовіковою, повної драматизму історією, а й чудовими умовами для відпочинку. Місто знаходиться під захистом ЮНЕСКО, приваблюючи туристів своєю унікальною архітектурою і безліччю історичних пам'яток.
Трохи історії

У 1979 році Котор був внесений до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, як одне з найбільш вдало збережених середньовічних міст Адріатичного узбережжя. У пам'яті багатьох туристів, які побували тут, Котор залишився не тільки як комфортабельний курорт, але і як мальовниче старе місто з вузенькими вуличками, старовинними соборами і червоними дахами. Архітектурний ансамбль міста формувався з 12 по 20 століття, кожен з історичних періодів Котора залишив свою різноманітність у архітектурі.


Клімат Котора
Cередньомісячна температура, ° C
вдень
вночі
води
Січень
+11
+4
+14
Лютий
+12
+5
+14
Березень
+15
+7
+14
Квітень
+18
+9
+15
Травень
+22
+13
+18
Червень
+26
+16
+21
Липень
+29
+19
+24
Серпень
+29
+19
+25
Вересень
+26
+16
+23
Жовтень
+21
+12
+20
Листопад
+16
+8
+17
Грудень
+13
+5
+15

Як дістатися до Котора
Найзручнішим способом дістатися до Котора є, мабуть, повітряний: аеропорт Тівата знаходиться звідси всього в 7 км. Автотраси Е65 і Е80 сучасні, по них легко дістатися до будь-якого з которських готелів, кожен з яких традиційна чорногорська гостинність зробить для туристів теплим, затишним будинком, яким би не був термін перебування в місті. А готелі тут є на будь-який смак: і фешенебельні сучасні готелі, і автентичні готелі в старовинних будівлях, і колоритні апартаменти в прилеглих до міста селах. Може здатися дивним, але всі вони мають однаково високий рейтинг у туристів.
З Будви (в дорозі 40-60 хвилин, вартість проїзду близько 3 євро) та інших курортах на узбережжі до Котора ходять досить комфортабельні автобуси. Автостанція знаходиться в 5 хвилинах ходьби від старого міста.


Пляжі та події Котора

Привертає туристів і м'який клімат цього регіону. Зазвичай інтересом туристів в Чорногорії є, крім усього іншого, пляжі, якими славиться Адріатичне узбережжя. Але ось в Которі доглянутих пляжів, як таких, немає, за винятком кількох міських, та й море тут не таке чисте, як в інших районах країни. Але у Котора є те, чим він привертає до себе безліч людей: місто є місцем проведення безлічі традиційних музичних, театральних, видовищних фестивалів, таких як фестиваль мистецтв KotorART, Которський фестиваль дитячого театру, міжнародний льотний карнавал.
Крім них в місті постійно проходять театралізовані вистави і яскраві карнавали, які привертають до себе безліч людей. А фольклорні фестивалі в Которі вже давно перестали бути національними, так багато представників різних країн в них бере участь, що інакше, як інтернаціональними їх назвати не можна.


Ресторани та магазини


Численні кафе і ресторани пропонують своїм гостям і традиційну чорногорську кухню, і страви, приготовані з місцевих морепродуктів, і меню мабуть всіх країн світу. Найбільш, мабуть, привабливою в плані ресторанів вулицею є набережна: тут чергуються ресторани, кафе, симпатичні магазинчики, де можна купити сувеніри на пам'ять про відвідини дивно красивого міста Котора. Крім того, чимало ресторанів і за стінами старого міста. А в сувенірній крамниці «Catarro», яка розташовується в Морських воротах кріпосної стіни, можна придбати туристичний ваучер і забронювати житло в прилеглому хорватському місті Дубровнік, поїздка туди дасть можливість порівняти дві країни.


Розваги, екскурсії та визначні пам'ятки Котора
Тут вузькі вулички, романська і візантійська архітектура: католицький кафедральний собор Св. Трифона, церква Св. Луки 12 століття, годинна башта і фортеця 13 століття, яка зайняла підніжжя ловченської гори.

Фортечні стіни Котора повністю оточують старе місто, виходячи з моря і піднімаючись на висоту 250 м на гору, до фортеці Святого Івана. Частина цих стін існувала ще під час Візантійського періоду життя міста, але в основному вони побудовані вони в 16-18 століттях. Ця фортифікаційна споруда унікальна, аналогічних немає ніде в світі.

Вкрай цікавий для туристів і собор Святого Трифона - один з найдавніших пам'ятників романської архітектури на всьому Адріатичному узбережжі. Багато століть простояв собор, багато разів його руйнували гарматні ядра і землетруси. Особливо сильно постраждав він від землетрусу 1667 року: були зруйновані обидві його дзвіниці. На їх місці в 17 столітті в стилі барокко були побудовані нові. На жаль, цей храм, як і все древнє місто Котор, постраждав сильно від землетрусу в 1979 році. Але і до цього дня зберігаються в храмі, в ковчезі, оббитому сріблом, мощі Святого Трифона, чудотворця та покровителя міста Котор. Разом з церквою Святого Луки, церквою Святої Анни, церквою Святої Марії, палацом герцога, театром Наполеона собор Святого Трифона створює унікальну, незабутню атмосферу в місті. Цікавий також і міський ринок, на якому можна придбати все, чим багата навколишня земля: фрукти, овочі, гриби, оливки - втім, перерахувати все просто неможливо.
Вище по березі затоки - містечко Пераст. Колись воно було потужним оплотом мореплавання взагалі і піратства зокрема, але на початку 17 століття землетрус опустив половину міста під воду. Помилуватися на неї тепер можна тільки з аквалангом або зайшовши в єдиний місцевий готель - там є старі плани міста. Дванадцять церков різних епох нагадують про колишню славу.
Найдавніше містечко в бухті - Рісан. Там залишилися руїни патриціанської вілли з розкішною підлоговою мозаїкою 1-2 століть.


Розваги: підйом на гору Сан-Джованні, прогулянки на катерах, ігри в водне поло і шахи (в Которі сильні школи!). Крім того, тут знаходиться один з кращих нічних клубів на Балканах - Maximus - дуже рекомендуємо!

6. Чорногорія. Петровац
Петровац, розташований в 17 км від Будви, його оточують оливкові гаї і густі соснові ліси, тому мікроклімат там дуже м'який. Тут відпочивають родини з дітьми, в тому числі багато місцевих - сербів і чорногорців. Атмосфера на курорті спокійна і затишна, ресторанів і барів достатньо, але в районі 12 ночі все замовкає і можна насолоджуватися міцним сном в абсолютній тиші. Навпроти Петровац, в морі, знаходяться два чарівних кам'янистих острівця, на одному з них - мініатюрна каплиця. Звідти щоранку доноситься ніжний передзвін.

Як дістатися
І від аеропорту Тівата, і від аеропорту Подгориці до Петровац їхати однаково - близько години. Своїм ходом можна дістатися на автобусі або таксі. Автостанція знаходиться приблизно в кілометрі від пляжу, знайти її легко за вказівниками. Звідти кожні півгодини відправляються автобуси в Будву і Бар (2-2,5 євро), приблизно кожну годину - до Котора (роблячи зупинки в Будві, Бечичі, Тіват, 4 євро), рідше - до Подгоріци, Цетіньє, Никшича, Даніловград.
До Будви або Бара зручно добиратися і на таксі, в одну сторону воно буде коштувати від 15-20 євро. Крім того, в Птероваці не важко знайти авто напрокат, треба лише звернутися на стійку респешн або в одне з турагентств на набережній.


Пляжі Петровац

Петровац включає два пляжі - основний, який розтягнувся вздовж усього курорту, і Лучіце, до якого треба йти хвилин 5-10. Обидва дрібногалькові, глибина досить велика і за 3-5 метрів від берега дітям вже не поплескати. Пляжі обладнані всім необхідним, а саме душовими (безкоштовно), лежаками, парасольками, туалетами (при кафе безкоштовно, або від 30 євроцентів), барами та ресторанами.
Вартість лежака/парасольки близько 5 євро на день, деякі готелі (наприклад, Vile Oliva і Rivjera) надають своїм постояльцям ці послуги безкоштовно (на основному пляжі). Є також окремі безкоштовні ділянки, де можна розстелити свій рушник, розставити парасольку і насолоджуватися чистісіньким морем абсолютно даром. На курорті в достатку продаються спеціальні підстилки, матрасики і тому подібні «лежбища» для туристів (все до 10 євро), не бажаючих щодня витрачати гроші на лежаки і парасольки.
Основний пляж розтягнувся приблизно на 2 км, вздовж нього прокладена чарівна набережна з кафе, ресторанами та магазинчиками. Пляж Лучице трохи більше мальовничий, вхід у воду там більш зручний, так як галька місцями схожа на пісок, в той час як на основному пляжі зустрічаються великі каменюки при вході у воду. Знаходиться він лівіше основного пляжу, до нього веде комфортна асфальтована дорога. Перед в'їздом на пляж є парковка, за окрему плату можна в'їхати на своєму авто прямо до узбережжя і припаркуватися там.

Готелів на Лучице немає, це трохи дика ділянку берега, крім набережної і пари ресторанів тут немає навіть житлових будинків, що й приваблює туристів пройтися саме до цього пляжу - вже дуже він мальовничий. З двох сторін пляж вкривають кам'яні кручі з соснами, на один з яких можна піднятися за панорамними видами на море. Крім того, на Лучице є одна протяжна водна гірка з морською водою, яка закінчується в видовбаному в камені невеликим басейном. Для дітей абсолютно безпечна. Вартість: 5 спусків за 1 євро. У травні 2008 року в Петроваце відкрився клубний пляж - Beach Club Ponta: московські та європейські діджеї, спеціальні вечірки, VIP-ложі. Вхід в воду - бетонні платформи. Там же можна відмінно пообідати чи повечеряти, ціни по співвідношенню з іншими ресторанами високі, але і рибна кухня на висоті. А ще з цього ресторану відкриваються приголомшливі види на вечірній Петровац.

Кухня і ресторани

Велика частина готелів пропонує своїм постояльцям харчування напівпансіон - сніданок і вечерю, обідати багато хто воліє в ресторанах, або ж перебиватися закусками на пляжі. Традиційну для Криму варену кукурудзу тут також розносять, як і пампушки, і всілякі смачні пиріжки. Великий гамбургер з цього шматка відмінно засмаженого м'яса на набережній обійдеться приблизно в 2 євро, там же продаються добротні шматки піци (1,5 євро), морозиво (від 1 євро за 2 кульки) і тому подібна їжа. Популярні напої - пиво (в барі від 1,5 євро) і, звичайно ж, вино (за пляшку від 8 євро).

Проблем з вибором ресторану на курорті не буде. На пляжі Лучице є відмінний рибний ресторан, який дивно живописно розташований - на схилі гори, з видом на пляж і море, вписаний в ландшафт з сосен і скель. Обід на двох там буде коштувати близько 30-40 євро з напоями. Крім того, там є одна піцерія, два бари, де можна покуштувати піци і гамбургери.
На основному пляжі ресторани перераховувати доведеться дуже довго, такий великий вибір. Можна згадати лише декілька - китайську кухню шукайте в Da Vinci, дискотеки і коктейлі - в барі Kastelo і Terrasa в старій венеціанськійї фортеці, в конобах - національну їжу, випивку і живу музику - в барах на набережній.
На курорті повсюдно продаються фрукти, так само в пошуках алкогольних сувенірів і пршута (нарізка від 5 євро) можна прогулятися до супермаркету Voli, де і придбати пляшку вина в подарунок від 3 євро.


Розваги, екскурсії та пам'ятки
Безпосередньо на курорті пам'яткою виступає старовинна венеціанська фортеця (нині - нічний клуб і ресторан) і розташований поруч з нею оглядовий майданчик зі стелою (вхід - безкоштовно). Так само варто знайти трохи запилений скляний павільйончик з римською мозаїкою, прогулятися до симпатичної католицької церкви або відправитися в один з монастирів в околицях. Обидва знаходяться приблизно в 1 км від курорту, можна дістатися в тому числі і на таксі.
З розваг - водна гірка на пляжі Лучице, круїзи на човнах (від 6 євро, 2:00, допливають до Св. Стефана), прогулянка на човні з прозорим дном (вдень 6 євро, нічна - 8 євро, півгодини), дайвінг, можна орендувати катер, покататися на катамарані або водному мотоциклі, пограти в теніс або пінг-понг.
Для дітей досить часто (близько 2-3 разів на тиждень) в готелі Palas влаштовують театралізовані вистави заїжджі трупи артистів - цирк, пантоміма, казки. Проблем з мовою не буде, так як спектакль здебільшого проходить без слів; початок вистав близько 20-20:30, стежте за афішами.

7. Чорногорія. Пржно
Старовинні маленькі містечка мають особливу чарівність, яка не слабшає з часом. Змінюються тільки їх жителі та гості. Колись в крихітному чорногорському містечку Пржно (Przno) жили рибалки, їх сім'ї і морські ластівки. Потім там була побудована літня резиденція королівської сім'ї Карагеоргієвичів. Зараз у Пржно може приїхати будь-який бажаючий, якщо тільки він любить гори, море, пишну зелень і неповторну атмосфера спокою й умиротворення.
Як дістатися до Пржно

Від аеропорту Тівата до Пржно 25 км, їх можна подолати на таксі (від 60 євро), або взяти в аеропорту авто напрокат (від 30 євро в день).
Заощадити допоможе поїздка з пересадкою в Будві, що лежить всього в 7 км від Пржно. Таксі до неї обходиться в 25-40 євро і йде близько 20 хвилин, громадський транспорт в межах 1-3 євро з пасажира, півгодини в дорозі. Для того щоб вийти від аеропорту на автобусну зупинку, необхідно пройти пару сотень метрів в напрямку траси, чудово видною зі сходинок. Потім трохи лівіше до двох жовтих конструкцій. Сідаючи в автобус краще про всяк випадок уточнити, чи йде він в Будву. Висадившись на автовокзалі, купуйте квитки до Пржно: автобуси та маршрутні таксі ходять туди кожні 15-30 хвилин і коштують близько 3 євро, багаж оплачується окремо в розмірі 1 євро. На автостанціях цих міст розташовуються туристичні центри, де приїжджим допоможуть порадами, видадуть безкоштовну карту і при необхідності допоможуть підібрати житло. На зупинці біля тіватського аеропорту часто чергують таксі, що везуть туристів по лічильнику. Ціна в цьому випадку виявляється помітно нижче, наприклад, прямо до Пржно такі офіційні водії довезуть за 30-40 євро.
Автобусом до Будви можна дістатися з сусідньої Хорватії. До неї ж з хорватського міста Дубровник з липня по вересень, по вівторках і четвергах ходить пором. Морська прогулянка займає майже 2 години, коштує 55 євро. Для порівняння: човен з Будви до Пржно в середньому коштує 30-50 євро.
Вартість проїзду вказана на вересень 2010.


Шопінг та магазини

Незважаючи на свої мініатюрні розміри, в Пржно є кафе, ресторани, аптеки, банкомати, салони зв'язку і різноманітні магазини. Продукти, речі та сувеніри всіх сортів купити можна без труднощів. Ціни на товари різні, продукти та напої в супермаркетах (Novita) трохи дешевше, в цілодобових магазинчиках подорожче (Tina). Взагалі Пржно курорт не з дешевих, так що дивуватися націнці не варто.





Пляжі Пржно
Містечко потопає в зелені і надійно захищене від вітрів і холодів горами. Завдяки їм тут дуже довгий купальний сезон, море стає прийнятної температури вже в травні і не остигає до жовтня. Люди просто загоряють і милуються кам'яними острівцями з руїнами старовинних будівель, що тут і там видніються в бухті. Про ці рифи місцеві жителі люблять розповідати героїчні легенди.
Найпопулярнішими пляжами містечка, без сумніву, є Пляж королеви, названий на честь Марії Карагеоргієвич, і Пляж короля Олександра Карагеоргиевіча. Дрібна галька, великий пісочок, пронизливого кольору найчистіше море і ... шокуючі ціни.


Розваги, екскурсії та визначні пам'ятки Пржно

Пржно містечко надзвичайно красиве і романтичне настільки, наскільки взагалі може бути таким колишнє рибальське селище. Вузькі кам'яні вулички, затишна набережна, доріжки, сходи - зрозуміло, чому чорногорці в більшості своїй такі стрункі і здорові: чисте гірське повітря змішується з ароматами моря, олив, гранатів, сосен та іншої рослинності.
Якщо ви хочете як слід відпочити і оздоровити себе і дітей, то вибрати Пржно в якості місця проведення відпустки буде вдалою ідеєю. А от тим, хто віддає перевагу шуму, драйву і сучасним розвагам, поїздка сюди категорично не рекомендується. Відпочинок тут спокійний, розмірений, головною розвагою можна вважати прогулянки по красивому парку Мілочер і екскурсії по найближчих околицях селища. Це монастирі Прасковиця і Дулево, острів Святого Стефана та інші міста і парки Чорногорії.

8. Чорногорія. Герцег-Нові

Герцег-Нові (Herceg Novi) - відомий курорт в південній частині Адріатики біля входу в Бока-Которську затоку, який називають «ботанічним садом Чорногорії», оскільки в ньому виростає безліч реліктових дерев і чагарників. Курорт підійде як сім'ям з дітьми, так і тим, хто бажає поправити здоров'я.



Як дістатися
Дістатися до Герцег-Нові не складе труднощів. Приблизно в 30 км від нього знаходиться один з міжнародних аеропортів Чорногорії - Тіват. З містами Чорногорії Герцег-Нові з'єднаний Адріатичної трасою - двосмуговим шосе. Взагалі якість автодоріг Чорногорії, невеликі відстані між містами і велика кількість прокатних контор (місцеві приблизно на 15-20% дешевше міжнародних) сприяють до подорожей по країні на автомобілі. Треба зазначити, що через протоку Веризі налагоджена поромна переправа, що дозволяє не об'їжджати Которську бухту (при поїздках до Хорватії). У недалеких планах - будівництво моста через цю протоку.


Клімат
Cередньомісячна температура, ° C
вдень
вночі
води
Січень
+12
+4
+14
Лютий
+12
+5
+14
Березень
+15
+7
+14
Квітень
+18
+9
+15
Травень
+22
+13
+18
Червень
+26
+16
+21
Липень
+29
+19
+24
Серпень
+29
+19
+25
Вересень
+26
+16
+23
Жовтень
+21
+12
+20
Листопад
+17
+8
+17
Грудень
+13
+6
+15

Купальний сезон тут триває з травня по вересень, температура води в цей період коливається від 22 до 28 градусів, м'який середземноморський клімат приваблює безліч відпочиваючих з дітьми.


Трохи історії

Герцег-Нові - ще одне з прибережних міст Чорногорії. Його історія, як і історія багатьох балканських міст, сповнена драматичних подій, а його архітектурний вигляд сформований численними і різноманітними правителями. А було цих правителів чимало, адже місто засноване королем Твртко I в 1382 році, а розкопки показали, що люди селилися тут і в античні часи.




Пляжі
 Пляжі на курорті не найкращі, досить часто це просто бетонні плити, але до хороших піщаних пляжів дістатися можна на човні. Місто називають ботанічним садом Чорногорії, так як флора тут на рідкість різноманітна. У регіоні непогані умови для дайвінгу, в тому числі кілька шкіл, які навчають правилам занурення і плавання під водою. Метою занурення є, в основному, кілька затонулих недалеко від берега відомих кораблів.



Готелі та ресторани Герцег-Нові
Кількість і різноманітність готелів у місті цілком відповідає вимогам туристичного потоку. Це і класичні готелі, і апартаменти, і вілли. Те ж саме можна сказати про ресторани і кафе. Кухня тут переважає європейська, але Адріатика є Адріатика, тому для любителів поласувати всілякими морськими стравами можливостей тут предостатньо. Порції в ресторанах зазвичай такого розміру, що це йде врозріз з усіма порадами дієтологів. Відмінно розвинена та частина інфраструктури міста, яка затребувана любителями нічних розваг: бари, численні шоу, клуби. Є й променад в Герцег-Нові, саме з нього найкраще милуватися морськими далями і панорамами узбережжя. Останні роки кожну зиму в місті проходить Фестиваль Мімози. В цей час все навколо пронизане її ароматом, а квітуче місто гарне настільки, що виникають думки про те, що Герцег-Нові може бути центром не тільки пляжного відпочинку.

Лікування в Герцег-Нові
У Герцег-Нові знаходиться Ігало - найбільший центр фізіотерапії, реабілітації здоров'я, профілактичної медицини, хвильотерапії і курортного лікування в басейні Середземного моря. Інститут «Ігало» отримав визнання у всьому світі завдяки успішному лікуванню багатьох захворювань. Тут прекрасні умови для оздоровлення та відпочинку: м'який середземноморський клімат, чисте море, лікувальна морська грязь, джерела мінеральної води «Ігалка» (її використовують для лікувальних ванн з холодних радонових вод), а також сучасне обладнання та кваліфікований персонал.
Пакетна вартість тижневих, двох-і тритижневих програм перебування в «Ігало» коливається в залежності від сезону. Приблизно - від 459 USD за тиждень до 1260 USD за три тижні.
Методи лікування: гідротерапія, пелоідотерапія (грязьові ванни), масаж, таласотерапія, трудотерапія, електротерапія, фототерапія, інгаляції, акупунктура, дозований прийом сонячних ванн, вправи на пляжі і у воді.
Показання: ревматизм, захворювання опорно-рухового апарату, кардіологічні захворювання, захворювання легенів, стан після переломів або ортопедичних операцій, неврологічні захворювання, стан після крововиливу в мозок, розсіяний склероз, пошкодження центральної та периферичної нервових систем, гінекологічні захворювання, екзема, псоріаз, надмірна вага, стресові стани.


Розваги, екскурсії та визначні пам'ятки Герцег-Нові
Набережна завдовжки в декілька кілометрів, уздовж якої працюють численні кафе і ресторанчики на будь-який смак. Парк, в якому росте більше ста видів субтропічних і тропічних рослин, а також безліч видів мімози, Краєзнавчий музей і Художня галерея. 


У Боко-Которскій затоці знаходиться острів Мамула зі старою австрійською фортецею, знаменита Блакитна печера, куди цілком заходять невеликі яхти і безліч штучних печер-укриттів для підводних човнів часів другої світової війни. Також порадують око туриста бастіони Шпаньола, Форте-Маре, Канлі-Кула, чудові церкви та старовинні будівлі. Взимку в місті проходить «Фестиваль мімози"", який триває цілий місяць.
Однією з найвідоміших православних пам'яток є монастир Савіна. Побудований більше 1000 років тому, він за свою історію неодноразово добудовувався і перебудовувався, але, тим не менш, зберіг свою автентичність і в наші дні є одним з кращих на Адріатиці зразків архітектури в стилі бароко. Широко відома чудотворна ікона Божої Матері Савінської, найголовніша святиня монастиря.

Кілька фортець і бастіонів міста дуже цікаві й знамениті кожен по-своєму. Морська фортеця (Forte Mare) побудована засновником міста королем Твртко I в 1382 році і є однією з найулюбленіших туристами визначних пам'яток. Канлі-Кула (Кривава Вежа) була побудована турками під час Османського правління, довгий час використовувалася в якості в'язниці, та й тепер її вигляд викликає похмурі думки. Тоді ж в мечеть була перероблена і церква Святого Михайла Архангела на площі Белавіста. Австрійці звели в 19 столітті міську ратушу з курантами, вона є архітектурною домінантою центру міста та його безсумнівною прикрасою.

9. Чорногорія. Бар
Раніше Бар називався Антібаріем (тому що навпроти знаходиться італійське Барі, куди зараз можна потрапити на поромі). Завдяки 300-річному правлінню Османської імперії тут з'явилося безліч пам'ятників архітектури: кам'яний акведук, годинна башта і мечеть Омербашіча. Любителі старовини оцінять місцевий акведук часів вторгнення турків, а також покинуті стародавні будинки, суцільно вкриті заростями, які при цьому непогано збереглися. Місто потопає в зелені фруктових садів і маслинових гаїв, а пляж тут піщаний.

Трохи історії

На самому початку бронзового століття на березі Адріатики оселилися люди. Пізніше це поселення назвали Антібаріум - на противагу Барі, місту, що знаходилося навпроти нього на Апеннінському півострові. Ті слов'яни, що прийшли сюди скоротили назву до Бар, назва ця збереглася до наших днів. Сьогодні ж Бар став одним із центрів пляжного (і не тільки пляжного) відпочинку в чудовій країні Чорногорії.


Клімат
Cередньомісячна температура, ° C
вдень
вночі
води
Січень
+12
+4
+14
Лютий
+13
+5
+14
Березень
+15
+7
+14
Квітень
+18
+9
+15
Травень
+22
+13
+18
Червень
+25
+16
+21
Липень
+27
+18
+23
Серпень
+27
+18
+25
Вересень
+25
+15
+23
Жовтень
+21
+12
+20
Листопад
+17
+9
+17
Грудень
+13
+5
+15

Як дістатися
У Барі знаходиться найбільший порт Чорногорії, з пасажирським терміналом і яхтовим причалом. Це дає можливість помилуватися різноманітними яхтами, а також дістатися до міста водним шляхом. Звідси відправляються пороми в Італію та Албанію. Дуже приємною і пізнавальною може виявитися поїздка з Бара (Чорногорія) в Барі (Італія) з використанням порома. Причому, у такої поїздки можуть бути наступні нюанси: екскурсія обійдеться помітно (у 7-8 разів) дорожче, ніж просто поїздка, але для екскурсії не потрібна віза. Систематично то виникає можливість покупки такої екскурсії, то зникає, пов'язано це з нюансами діяльності консульських служб. Але при наявності шенгенської візи перешкод для такої поїздки немає. Акуратно треба підходити і до планування поїздки в Албанію.


Потрапити в Бар можна і по залізниці, скориставшись, наприклад, поїздом Белград - Бар. В силу невеликих розмірів країни, не буде проблематичним дістатися до цього міста і від якого-небудь аеропорту.








Пляжі Бара
Найвідоміший міський пляж знаходиться в центрі Бара: піщано-гальковий, дуже мальовничий, він розтягнувся уздовж берега моря майже на кілометр. Своєрідний Червоний пляж (Црвена плажа), який отримав свою назву через пісок червоного кольору. На високій кручі, яка нависає над пляжем, ночами збираються морські німфи, співають (місцеві жителі неодноразово чули їхній спів) і розчісують волосся кораловими гребінцями, так що, любителям нічних купань треба бути вкрай обережними. Взагалі, ця ділянка узбережжя рясніє різноманітними бухтами, бухточками і лагунами, з яких можна завжди вибрати щось, що підходить смаку і настрою.

Шопінг та магазини

 У Барі працює найбільший ринок на Адріатичному узбережжі Чорногорії - Тополіца. Працює він щодня, купити тут можна все, що душа забажає, від продуктів до сувенірів. Треба сказати, що в Старому Барі теж є ринок, який відкритий по вівторках і п'ятницях. Він дуже колоритний, нагадує про давно минулі дні, багато туристів приїжджають сюди спеціально, щоб купити місцевий козячий сир і в'яленого коропа.



Розваги, екскурсії та визначні пам'ятки Бара
Саме місто ділиться на Старе і Нове, причому, Старе знаходиться від берегової лінії за 3,5 км. Воно обнесене потужною фортечною стіною, всередині якої - лабіринт з вузьких мальовничих вуличок. Оскільки заснований Старий Бар 2500 років тому, пережити йому довелося багато чого. Всі правителі і загарбники залишали свою печатку на обличчі міста, роблячи його ілюстрацією важкого прикордонного життя. В результаті, в місті химерно переплелися риси романо-готичного поселення з архітектурою, типовою для ісламського поселення. Синтез вийшов напрочуд цікавим для дослідників і цікавим для туристів.

Старий Бар

По суті старий Бар - це справжній музей під відкритим небом. Засноване місто було в 11 столітті, біля підніжжя гори Руміі, на висоті 110 м над рівнем моря, і поступово «рухалося» у бік моря. Старе середньовічне місто було покинуте, але не зруйноване: у місті збереглися залишки 240 будівель різного призначення, криві, вузькі вулички, неправильної форми площі. Найстаріша з них - міські ворота - відносяться до 10-11 століття.
Руїни кафедрального собору Святого Георгія, зведеного в 11 столітті, збереглися не так добре, щоб можна було уявити, як виглядав собор спочатку, а от мечеть Омербашіча з мінаретом і приміщеннями для паломників (побудовано все було в 17 столітті) збереглася дуже добре. З решти частин кріпосної стіни відкривається вражаючий панорамний вид на море, Новий Бар та порт.

Непогано зберігся акведук, що спускається з гори до моря, що залишився від турків. Головною ж пам'яткою Бара є палац короля Ніколи, точніше, цілий палацовий комплекс, що складається з великого і малого палаців, зимового та ботанічного садів. В наші дні тут розташовується краєзнавчий музей міста і розгортаються різноманітні виставки.
Як і в більшості міст Чорногорії, в Барі щільно переплелися мотиви, типові для османської архітектури, з рисами європейської - наслідок бурхливої історії.


Новий Бар
Новий Бар розташований біля самої кромки моря і являє собою сучасне курортне місто, уособленням якого є Набережна 13 липня і вулиці, прилеглі до неї. Основною пам'яткою Нового Бара є церква Святого Ніколи, яка є резиденцією католицького архієпископа, і цікавий пам'ятник визволителям Бара від османського ярма: його композиція включає в себе фрагменти зруйнованих будівель старого Бара. Пляж в районі Бара облямований сосновими і кипарисовими лісами, завдяки яким повітря тут робиться легким і ароматним. Крім того, Бар славиться своїми оливковими гаями, в одному з них росте найстаріше дерево Європи, йому вже 2000 років і воно є символом цього міста.

Околиці Бара
Багаті пам'ятками і околиці міста, це численні монастирі, руїни старих церков, руїни фортець. Окремої уваги заслуговує бенедектинський монастир Богородиці Ратачської між Баром і Сутоморе. Заснований він був у 13 столітті, а зруйнований турками в 16 ... Не можна не відзначити, що саме в цьому монастирі було створено перший літературний південнослов'янський літературний твір - «Літопис попа Дукляніна». Цікаві руїни церкви св. Рока і церква св. Теклі, обидві вони мають по два вівтарі, православний і католицький, обидві церкви є двохконфесійними.
Навколо міста безліч плантацій мандаринів, гранатів, інжиру, апельсинів та інших рослин, які дарують людям дуже смачні фрукти.


Дайвінг


Своєрідний дайвінг в околицях міста. Звичайно, рибок, схожих на пташок, як в Червоному морі тут не зустріти, але волею долі неподалік від Бара затонуло кілька цікавих суден, вони-то і є метою дайверів на цій ділянці Адріатичного моря. Зокрема це затоплена яхта короля Ніколи, австро-угорський есмінець і німецький крейсер «Форвертц». Оскільки глибина невелика, доступні ці об'єкти і недосвідченим дайверам. Але це не означає, що огляд затонулих кораблів не вимагає ніякої підготовки: затонулий корабель завжди небезпечний тим, що проржавілі його частини можуть пошкодити спорядження, або стати причиною травми дайвера.

10. Чорногорія. Ада-Бояна

По сусідству зі знаменитою Ульцінскою Рів'єрою, прямо в самому кінці Великого пляжу Рів'єри, в гирлі річки Бояна знаходиться тихий острівець Ада-Бояна. Ця невелика ділянка суші, розташована всього в 25 км від Ульциня, зберегла антураж дикої природи, загубленості і відірваності від великого світу. Це місце навіть називають «Амазонії Європи». Острів є природним заповідником паркового типу. Завдяки м'якому середземноморському клімату регіону, в заповіднику росте безліч дивно красивих рослин, серед яких є реліктові та рідкісні види. Острів мальовничий, має форму трикутника. З двох боків він омивається водами річки Боян, а з третього - Адріатичним морем. Ось ця сторона якраз і є широко відомою серед любителів пляжного відпочинку: пляж Ада-Бояна. А ще Ада-Бояна - один з найвідоміших нудистських центрів Європи.
Вода тут тепліше, ніж на інших курортах Чорногорії, і купальний сезон триває довше - з кінця квітня до початку листопада.


Пляж Ада-Бояни
Пісок тут чудовий, м'який на дотик і багатий на відтінки різних кольорів, що особливо помітно в косих променях західного сонця. Але це не головна його властивість. Оскільки пісок дрібноракушечний і кораловий, в його складі близько 30 мінеральних біологічно-активних речовин, він має м'який радіоактивний вплив, і є благотворним при лікуванні кістково-м'язової системи і безпліддя. Захід сонця дарує непередавану гамму фарб там, де сходяться море, небо і земля. Для любителів природних явищ буде цікаво спостерігати, як зливається воєдино прісна річкова і солона морська вода, а вже тим більше цікаво буде об'єднати річкові і морські купання. На 100 км навколо Ульциня немає жодної фабрики чи заводу.

Розваги, екскурсії та пам'ятки
 Не менш, ніж пляж і море, мальовничі невеликі дерев'яні будинки, що стоять прямо на березі: їх жителі ловлять рибу, не виходячи за поріг власного житла, прямо з дому. У місцевих ресторанах, до речі кажучи, можна спробувати цю рибу, приготовлену за особливими рецептами, на смак.
Пляж Ада-Бояна підходить, як не можна краще, любителям активного відпочинку: серфінг, вітрильний спорт, катання на водних лижах вписуються в умови острова ідеально. 


Грунтові тенісні корти, настільний теніс, баскетбольний і волейбольний майданчики, а також школа верхової їзди чекають відпочиваючих. До речі сказати, Ада-Бояна єдине в Європейському нудистському світі місце, де вершник може бути оголеним.
Є ще одна особливість у цього острова: Ада Бояна здатна прийняти до 1000 чоловік, які прагнуть до єднання з природою, а тому приєдналися до руху нудистів. На острові розташовані село і готелі для нудистів.



































2 коментарі:

  1. ПРОФЕСІЙНИЙ ЛИКОВИЙ КАСТЕР, ЯКИЙ МОЖЕ ДОПОМОГТИ ВАМ З ЛЮБОВЮ, щоб терміново повернути свого колишнього коханого після розриву / розводу, навіть якщо ваша ситуація здається безнадійною! КОНТАКТ: WHATSAPP / VIBER +2347054019402 ЦЕ ДЕЯВНО КРАЩИЙ МАСТЕР ЗАКЛИНАННЯ ОНЛАЙН І ЙОГО РЕЗУЛЬТАТ 100% ГАРАНТІЯ ..

    Після чотирьох років стосунків з моїм хлопцем мій хлопець почав виходити з іншими дівчатами і виявляти мені холодну любов, кілька разів він погрожував розлучитися зі мною, якщо я наважусь допитати його про його роман з іншими дівчатами, я був повністю спустошений і розгублений, поки мій давній друг не розповів мені про заклинателя заклинань в Інтернеті DR WALE, який силами любовних заклинань допомагає людям у їхніх стосунках та шлюбі, спочатку я сумнівався, чи існує така річ, але вирішив це дати спробувати, коли я зв’язався з ним, він сказав мені все, що мені потрібно було зробити, і я зробив це, і він допоміг мені скласти Заклинання любові, і протягом 48 годин мій хлопець повернувся до мене і почав вибачатися, тепер він перестав виходити з дівчатами, і він є зі мною назавжди і по-справжньому. Зверніться до цього Великого заклинателя заклинань для ваших стосунків чи проблеми шлюбу.

    Ось його контакт ..
    Viber / WhatsApp: +2347054019402
    Електронна адреса: drwalespellhome@gmail.com

    ВідповістиВидалити
  2. Я ділюся цим свідченням з партнерами, які страждають у своїх стосунках, тому що існує нескінченне рішення. Мій чоловік залишив мене та наших чотирьох дітей на іншу жінку на два роки. Я намагався бути сильним лише для своїх дітей, але не міг стримати болю, які мучать моє серце. Мені було боляче і розгублено. Мені потрібна була допомога, тому я дослідив в Інтернеті і натрапив на сайт, де побачив, що Д -р ВАЙЛ заклинатель заклинань, який може допомогти повернути коханців протягом кількох годин. мене. На моє здивування, через кілька днів мій чоловік повернувся додому. Так ми знову возз’єдналися, і в сім’ї було багато любові, радості та миру. Ви також можете зв’язатися з DR WALE, потужним заклинателем заклинань, щоб знайти рішення щодо свого контакту. WhatsApp/Viber/Telegram: +2347054019402 АБО Електронна пошта: drwalespellhome@gmail.com

    ВідповістиВидалити

ТАБЛИЦЯ ПОШУКУ