середу, 23 травня 2012 р.

А ви вже бачили стільки коропів одночасно?

В цей день площа перед столітнім палацом австрійського графа Бадені в містечку Коропець Монастириського району Тернопілля, що розкинувся на стрімких дністровських кручах майже в серці Дністровського каньйону, перетворюється на галасливий людський мурашник.
Над палацом лунає музика, в одному місці площі господині у вишиванках пропонують смажених коропів або юшку з рибою, в іншому школярі змагаються у стрільбі з малокаліберної зброї, в іншому чоловіки підкидають гирю. На мальовничий дністрянський берег вп'яте прийде популярний кулінарний фестиваль «КоропФест».
Ідея проведення такого дещо незвичного для широкого загалу фестивалю кулінарного мистецтва «КоропФест» (бо подібних кулінарних дійств в Україні ще мало) прийшла хлопцям з Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України.
За чотири роки, які пройшли з часу проведення першого фестивалю, «КоропФест» набув друзів навіть за межами України. Вже минулого року організатори жартували, що можна підвищувати статус «КоропФесту» до міжнародного, бо серед гостей фестивалю були поляки та німці.
Головна родзинка фестивалю, яка вже стала легендою – понад сотня рецептів приготування коропів. Фантазія коропецьких господинь варта дивування. Хто коли-небудь їв вареники з рибою і грибами? Або ще більше – торт з рибою? Або короп з медом? А короп з ізюмом і горіхами? А квашений у бочках короп. Тут тільки від перерахування всього цього пустиш слину. А на фестивалі це все було!
Тому й не дивно, що «КоропФест» 2011 року увійшов до десятки кращих кулінарних фестивалів України (найкреативніший). Для демонстрації кулінарних шедеврів (а вони дійсно такими є) пішло понад сотню коропів. Фестиваль включав в себе виставку приготованих коропів, дегустацію, продаж найкращих зразків, традиційний аукціон (найдорожчий короп цього року «пішов» за 110 гривень) і спортивні змагання – віджимання гирі та армреслінг. Приз – здоровенні фаршировані коропи.
Свої кулінарні здобутки презентували місцеві господині та навіть колишній кок з військового корабля.
Крім цього – концертна програма і виставка-продаж вишиванок і виробів народних майстрів від керамічного посуду до дерев’яних іграшок, характерних для Опілля і сусіднього Покуття.              
Програма фестивалю „КоропФест-2011” (для ознайомлення)
Субота, (територія біля Палацу графа Бадені)
З 14.00 Велика кухарська толока
З 14.00 Виставка-ярмарок сучасного кухонного обладнання
14.00-15.00 Семінар «Секрети кухарського мистецтва»
15.00-17.00 Майстер-клас з приготування коропа
З 16.00 Дитяча художня майстерня «КоропФест» – рибний день на Дністрі»
Протягом дня Рибальські забави, екскурсії, знайомство з Коропцем
Неділя,  (територія біля Палацу графа Бадені)
11.00-12.00 Семінар «Проведення атракційних заходів – невід’ємна умова розвитку сільського (зеленого) туризму в Тернопільській області»
З 11.00 Майстерні народних ремесел
З 11.00 Ярмарок виробів народних промислів
З 13.00 Продовження Дитячої художньої майстерні ««КоропФест» – рибний день на Дністрі»
13.00-15.00 Майстер-класи з приготування дністровської риби
15.00-15.30 Офіційне відкриття фестивалю, представлення учасників
15.30-16.30 Презентація кулінарних шедеврів
16.00-16.30 Благодійний аукціон на користь Коропецької громади
По закінченню презентації Дегустація страв
17.00-19.00 Дитячий пісенний конкурс «Крок до зірок»
З 19.00 Концертна програма








Немає коментарів:

Дописати коментар

ТАБЛИЦЯ ПОШУКУ